1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Anketler sınıfta kaldı!..
Anketler sınıfta kaldı!..

Anketler sınıfta kaldı!..

Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik yapılan ve yayınlanan 3 kamuoyu araştırması, dün sandıktan çıkan seçim sonuçlarına yansımadı. Derviş Eroğlu ve Kudret Özersay sonucunda ciddi sapmalar olsa da en yakın sonucu ise Gezici Araştırma Şirketi verdi.

A+A-

YENiDÜZEN Haber Merkezi

Cumhurbaşkanlığı sürecine yönelik kamuoyu şirketleri tarafından yapılan ve yayınlanan anket sonuçları, sandıktan çıkan seçim sonuçları ile tutmadı.

Gezici anketi yaptığı araştırmada ikinci tura Derviş Eroğlu ile Mustafa Akıncı’nın kalacağına yönelik araştırma sonucu tutsa da, aldıkları oy oranları anket sonuçları ile dün sandıktan çıkan sonuçlar çok farklı olarak yansıdı.

YENiDÜZEN ve Girne Araştırma Merkezi’nin yaptırdığı kamuoyu araştırmasına göre ise Derviş Eroğlu ve Sibel Siber’in ikinci tura kalması bekleniyordu. Ancak yapılan bu iki anket de dünkü seçim sonuçlarına yaklaşmadı.   
Anket şirketlerinin 1’nci tur için tutmayan kamuoyu yoklamaları sonuçlarının 2’nci turda ne kadar tutacağı ise merak ediliyor.

GEZİCİ Anketi: Eroğlu-Akıncı

Gezici Araştırma Şirketi tarafından yapılan 3. anket sonuçlarında ‘halkın görmek istediği cumhurbaşkanı adayları’ dağılımında % 37,2 oranıyla Derviş Eroğlu ilk sırada yer aldı.

Bu sıralamayı % 30,3 ile Mustafa Akıncı, % 21,1 ile Sibel Siber ve % 11,4 ile Kudret Özersay takip etmişti.

İkinci tura kalırsa…

Anket sonuçlarına göre, seçimlerin ikinci tura ‘Derviş Eroğlu ile Mustafa Akıncı’ arasında kalacağını söyleyenlerin % 60,5’inin Mustafa Akıncı’yı tercih edeceği de belirtildi.

İkinci turu işaret ettiler…

Ankete katılanların% 36,3’ü seçimin ilk turda biteceğini savunurken, % 63’7’si ise yarışın ikinci tura kalacağına işaret etmişti.

“İkinci tura kalır diyenler hangi iki aday arasında kalacağını düşünmektedir?” sorusuna katılımcıların % 49,6’sı Derviş Eroğlu-Mustafa Akıncı dedi.

-----------------------------------

YENİDÜZEN anketi: ‘Eroğlu-Siber yarışı’ demişti

YENİDÜZEN adına Araştırmacı Muharrem Amcazade koordinatörlüğünde yürütülen Nisan 2015 Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kamuoyu Araştırması’ sonuçlarında, ‘hangi adaya oy vermeyi düşünüyorsunuz’ sorusuna seçmenin % 27.8’i Derviş Eroğlu, % 21.8’i Sibel Siber, % 14.0’ı Mustafa Akıncı, % 7.3’ü Kudret Özersay yanıtını vermişti.

Kararsızların oy oranı % 14,4, “oy kullanmayı düşünmüyorum” diyenlerin oranı ise % 11.1 olarak ankete yansımıştı.

“İkinci turda Eroğlu-Siber yarışır”

Araştırmada ‘Sizce hangi adaylar ikinci tura kalır’ sorusunda katılımcıların % 44.5’i Eroğlu-Siber demişti.
Ankete katılanların % 29.7’si Eroğlu-Akıncı’nın ikinci tura kalacağını düşünürken, Siber ile Akıncı’nın ikinci turda yarışacağını düşünenlerin oranı ise % 7.9 olarak belirlenmişti.

Eroğlu-Akıncı

İkinci turda Eroğlu ile Akıncı’nın yarışması durumunda ankete göre Eroğlu % 38.5, Akıncı ise % 28.2 oy aldığı belirtilmişti.

-----------------------------

GAE anketi:  ‘Eroğlu-Siber’

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) bünyesinde hizmet veren Girne Araştırma Enstitüsü’nün (GAE) gerçekleştirmiş olduğu Cumhurbaşkanlığı seçim anketine katılanların %32.9’u ’19 Nisan 2015 günü yapılacak KKTC Cumhurbaşkanlığı seçiminde oyunuzu hangi adaya vereceksiniz’ sorusuna Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu demişti.

Katılımcıların % 22.9 CTP-BG adayı Sibel Siber’i tercih edeceğini dile getirirken, Bağımsız aday Mustafa Akıncı diyenlerin oranı ise % 15.8 olmuştu. Öte yandan bağımsız aday Kudret Özersay’ı tercih edenlerin sayısı % 5.1, KSP adayı Mustafa Onurer % 0.8, Arif Salih Kırdağ %  0.4  oldu.

‘Karar veremedim’ diyenler % 12.8 iken, ‘oy vermeyecek’ olanların oranı  % 9.3 olarak belirtilmişti.

2’nci turda ne olacak?

Öte yandan seçimimin ikinci tura kalacağını düşünenler % 46.1, kalmayacağını düşünenlerin oranı ise % 28,  fikri olmayanların oranı ise % 25.5 olarak belirlenmişti.

Eroğlu ile Akıncı’nın 2’nci tura kalması halinde Eroğlu diyenler % 44.2, Akıncı diyenler % 26.5 olarak yansımış, oy kullanmayacakların oranı % 29.3 olarak belirlenmişti.

 

Bu haber toplam 4222 defa okunmuştur