1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ANAYASA MAHKEMESİ REDDETTİ
ANAYASA MAHKEMESİ REDDETTİ

ANAYASA MAHKEMESİ REDDETTİ

Anayasa Mahkemesi, Gençlik ve Koordinasyon Ofisi’nin kurulması ile ilgili yasa ve ek protokol ile ilgili kararını açıkladı.

A+A-

Anayasa Mahkemesi, Gençlik ve Koordinasyon Ofisi’nin kurulması ile ilgili yasa ve ek protokol konusundaki kararını açıkladı.

Karar, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik tarafından okundu.

Kararda, Anayasa Mahkemesi, Gençlik ve Koordinasyon Ofisi’nin kurulmasıyla ilgili anlaşmanın yurtlar konusundaki 3. maddesinin1. fıkrasının G. bendini, Anayasa'nın 90. maddesinin 4. fıkrasına göre aykırı buldu. Diğer maddelerde ise Anayasa'ya aykırılık bulunmadı.

6 BAŞLIK ALTINDA İNCELENDİ

Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın 6 soruyla görüş istediği Onay Yasasını 6 başlık altında inceledi.

Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanının uluslararası anlaşmaları onaydan önce, görüş için Anayasa Mahkemesi’ne gönderme yetkisini de onayladı.

Mahkeme, egemenlik ve yetki devri yönündeki iddiaları ise temelsiz bularak, Anayasa’da bu yönde aykırılık bulmadı.

Mahkeme kararının ardından, Cumhurbaşkanının söz konusu yasa ve protokolü Meclise geri göndermesi bekleniyor.

Mahkemede, Toplumcu Demokrasi Partisi Milletvekili Zeki Çeler ve Reddediyoruz Platformu üyeleri de hazır bulundu.

(tak)

ÇELER: BU BİR KAZANIMDIR

Reddediyoruz Platformu adına mahkeme çıkışında açıklama yapan TDP Milletvekili Zeki Çeler özetle şunlar kaydetti:

"Evet arkadaşlar kazandık. İki şey kazandık, birincisi özgüvenimizi yeniden kazandık, sokağa çıkmayı, hatırlamayı yeniden kazandık, birlik olmayı yeniden kazandık, birlik olup mücadele ettiğimizde sesimizin duyulduğunu, anlam kazandığını yeniden kazandık.

Anayasa Mahkemesi’ne gönderilen anlaşma hani bazılarının dediği gibi uluslar arası anlaşmalar Anayasa Mahkemesi’nde götürülemez, içeriği tartışılamaz, hayır içeriği tartışılabilir, bu bugün bir kazanımdır.

Anayasa Mahkemesi içeriğini de tartıştı yapılan anlaşmanın, onun dışında anlaşmanın içeriğindeki maddelerde aykırılık olduğu da varsayıldığı, daha doğrusu kesinleştiği için Cumhurbaşkanlığına aykırılık var görüşü ile geri gönderilecektir. GSB anlaşması ve Cumhurbaşkanı da bunu meclise iade edecektir ve bu durumda meclis içtüzüğü ve bizim yasalarımız neticesinde bu anlaşma meclis tarafından reddedilmek durumundadır. Yapılabilecek başka bir şey yoktur. Giderler baştan başka anlaşma yaparlar ve gelirlerse o ayrı bir meseledir, biz gençler yine sokakta olmaya devam edeceğiz. Biz birliğimizi oluşturmayı başardık, özgüvenimizi kazandık, onun için ne isterse olsun biz bu ofisi reddetmeye devam edeceğiz. Şu an bu ofis yürürlükte değildir ve bu anlaşma ile yürürlükte olamaz.

Bunun dışında bir şey daha hatırlatmak önemli, yapılan anlaşmaların içerikleri siyasi olarak pek tabii ki mahkemenin görüşmesi mümkün değildir ancak siyasi iradenin başka ülkelerle yaptığı anlaşmalarda o ülkenin de siyasi yapısını göz önünde bulundurarak, kendi ülkesinin insanının bunu nasıl kabul edip edemeyeceğini düşünmek zorundadır. Bunu düşünmekle yükümlüdür."

------------------------------

ERHÜRMAN: ANLAŞMANIN DOĞRU ZEMİNE OTURULMASININ ÖNÜ AÇILDI

CTP Genel Sekreteri Hukukçu Milletvekili Tufan Erhürman, Anayasa Mahkemesi'nin kararını yorumladı; 

Anayasa Mahkemesi koordinasyon ofisi ile ilgili kararını okudu. Karar metni henüz elimize geçmedi. Ama karardaki iki nokta son derece sevindirici:

1. Anayasa Mahkemesi son derece doğru bir biçimde Cumhurbaşkanı'nın bu konuda görüşünü sorabileceğini ve Mahkeme'nin de görüş verebileceğini söyledi. Böylece, Anayasa Mahkemesi uluslararası antlaşmalar konusunda görüş veremez tezi çürümüş oldu.

2. Mahkeme, uluslararası antlaşma metnindeki 3/1/g maddesini Anayasa'ya aykırı buldu.

Bu durumda Sayın Cumhurbaşkanı bu anlaşmayı imzalamayacak ve Meclis'e geri gönderecek.

Bu şartlar altında Hükümetin yapması gereken, bir an önce Türkiye Cumhuriyeti ile ek sözleşme yapmak için girişimde bulunmaktır. Bence doğru olan, bu girişim yapıldığında, sadece Anayasa Mahkemesi'nin Anayasaya aykırı olduğunu söylediği 3/1/g maddesinin değil, halkımızın hassasiyet belirttiği diğer maddelerin de değiştirilmesinin gündeme getirilmesidir.

Anayasa Mahkememiz bir kez daha yüzümüzü ağarttı ve uluslararası anlaşmanın doğru zemine oturtulmasının önünü açtı...

-----------------------------------------------

CTP Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe:
“Onaylanması hukuken de siyaseten de artık mümkün değil”

“Anayasa Mahkemesi, Anayasayı yorumlamaya yetkili en üst makam olarak anlaşmayı anayasaya aykırı buldu. Gerekçeli kararı daha sonra okuyup hep birlikte değerlendireceğiz. Cumhurbaşkanı anlaşmayı onaylamayıp, meclise iade edecek. Anayasaya uygun olmadığı tespiti yapıldıktan sonra bu anlaşmanın, en azından bu hali ile yeniden onaylanması hukuken de siyaseten de artık mümkün değil. Önümüzde yeni bir mücadele süreci var. Anayasa Mahkemesinin kararı sonrasında, sadece hukuka aykırılıklar değil, bugüne kadar halk tarafından ortaya konulan hassasiyetler de sağlıklı bir şekilde değerlendirilmediği sürece, reddetmeye devam edeceğiz...”

 

Bu haber toplam 10811 defa okunmuştur