1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Akıncı, 3 ilçede ilk sırada yer aldı
 Akıncı, 3 ilçede ilk sırada yer aldı

Akıncı, 3 ilçede ilk sırada yer aldı

Seçimlerin belediye sınırları dahilinde değerlendirilmesi…

A+A-

Siyasi tarihimizde ilginç seçimlerinden birini geride bıraktık. Şimdi herkes ilk turda ilk iki sıradaki iki aday arasında bu Pazar yapılacak ikinci turu bekliyor.

Eroğlu seçimden birinci, Akıncı da ikinci çıktı. İlçe düzeyinde yapılan değelendirmelerde ise Akıncı’nın 3 ilçede (Lefkoşa, Girne ve Güzelyurt), Eroğlu’nun ise 2 ilçede (Mağusa ve İskele) ilk sırada yer aldığını gördük. İkinci sıradaki adaylar ise 2 ilçede Özersay (Lefkoşa ve Girne),  2 ilçede de Sibel Siber (Mağusa ve İskele) olmuştu.
Peki İlçeler düzeyinde bu karışık tablo yaşanırken, bir alt yönetim birimlerimiz belediye sınırlarındaki tablo nasıl  şekillendi diye merak edip analiz yapmakta fayda var diye düşünüyorum. Üstelik henüz 9 ay önce bu sınırlar dahilinde seçimler yapılmıştı ve 19 Nisan sonuçlarını Belediye Başkanlığı’nı kazanan adaylar üzerinden kıyaslamak da daha bir anlamlı olacak gibiydi.

Hatırlanacağı gibi, 2014 Haziran ayında yapılan Yerel Seçimlerde, 28 belediyemizde yapılan seçimlerde CTP 14, UBP 5, DP 1 ve TDP de başkent Lefkoşa’da 1 belediye kazanmıştı. 7 Belediyede ise bağımsız adaylar kazanmıştı. Bağımsız adayların büyük çoğunluğu ya UBP ve DPUG’nin ortak desteklediği adaylardı ya da UBP veya Eroğlu tarafından doğrudan veya dolaylı olarak desteklenmişti.

Cuhurbaşkanlığı seçiminin birinci turunda yapılan seçimlerin belediye sınırları dahilindeki sonuçlarına baktığımız zaman 16 belediyemiz sınırında Derviş Eroğlu’nun ilk sırada yer aldığını görüyoruz. Lefkoşa, Girne, Lefke ve Gönyelinin de aralarında bulunduğu 6 belediyemizde ise Mustafa Akıncı ipi önde göğüsledi. Sibel Siber sadece 3 belediyede ilk sırada yer alırken Kudret Özersay da 3 belediyede birinci oldu. Özersayın önde bitirdiği 3 belediyeni de Lapta, Çatalköy ve Alsancak olması da seçim öncesinde bu bölgelerdeki bazı başkanların yaptığı destek açıklamalarıyla ilişkilendirilebilir.

İkinci tura ilk iki adayın katılacağını dikkate alarak belediye sınırlarında yarışı ikinci sırada bitiren adaylara baktığımızda, Sibel Siber’in 18 belediyede ikinci olduğunu görüyoruz. Akıncı 5, Eroğlu 4 ve Özersay da sadece bir belediyede yarışı ikinci sırada tamamladı.

Tabloda, 2015 Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turunda en fazla oy alan dört adayın, belediye sınırlarındaki elde ettikleri oy yüzdeleri ve 2014 Yerel Seçimlerinde buralarda seçilen başkanların hangi partilerden seçildikleri yer alıyor.

Bu haber toplam 2258 defa okunmuştur