1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 75 yaşında inşaata!.. Ve yine iş kazasıyla gelen ölüm
75 yaşında inşaata!.. Ve yine iş kazasıyla gelen ölüm

75 yaşında inşaata!.. Ve yine iş kazasıyla gelen ölüm

Gönyeli’nin tanınmış simalarından, ‘Palaz Usta’ olarak bilinen şömine ve inşaat ustası 75 yaşındaki Ertuğrul Palaz dün çalışmakta olduğu inşaatın üçünü katından dengesini kaybederek sert zemine düştü, olay yerinde can verdi

A+A-

 

• Yıllardır inşaat ve şömine işiyle uğraşan ve ‘Palaz Usta’ olarak bilinen Ertuğrul Palaz’ın, emekli olduktan sonra boş kalmamak için çalışmaya devam ettiği öğrenildi.

• Gönyeli halkı tarafından sevilip sayılan Palaz, bugün Gönyeli’de kılınacak cenaze namazı ardından toprağa verilecek.

• Palaz’ın inşaattan düşerek hayatını kaybetmesiyle, 2015 yılının ilk on ayında iş kazalarından ölenlerin sayısı da 8’e yükseldi.

5 YILDA 31 ÖLÜ

2011:6 ölü
2012:4 ölü
2013: 7 ölü
2014: 6 ölü
2015 (Ekim ayı itibariyle): 8 ölü


Didem MENTEŞ

Ülkede bitmek bilmeyen iş kazalarına dün bir yenisi daha eklendi. Gönyeli’de sakin 75 yaşındaki Ertuğrul Palaz, çalıştığı inşaatın üçüncü katından dengesini kaybetmesi üzerine sert zemine düşmesi sonucu hayatını kaybetti.

Gönyeli İnci Sokak’ta bulunan Mustafa Evliya’ya ait inşaatta ‘beton dökme’ işiyle uğraşan Palaz’ın dün saat 06:30 raddelerinde dengesini kaybederek aşağıya düştü ve olay yerinde can verdi. Yıllardır inşaat ve şömine işiyle uğraşan ve ‘Palaz Usta’ olarak bilinen Ertuğrul Palaz’ın, emekli olduktan sonra boş kalmamak için çalışmaya devam ettiği öğrenildi. Gönyeli halkı tarafından sevilip sayılan Palaz, bugün Gönyeli’de kılınacak cenaze namazı ardından toprağa verilecek.

Güvenlik önlemi!

Bu arada Mustafa Evliya İnşaat’ta meydana gelen ölümlü iş kazası ardından ‘iş güvenliği’ ’yine sorgulanır hale geldi. Ertuğrul Palaz’ın beton işi yaptığı esnada fosforlu güvenlik yeleği ve baret takıp takmadığı bilinmiyor. Bahse konu inşaatta çok güvenilir olmadığı görülen iskele bulunurken, inşaat alanında uyarıcı levha bulunmaması da dikkat çekiyor. İş kazasının meydana geldiği inşaattaki ‘güvenlik’ konusunda Çalışma Dairesi’nin gündemine alınmış durumda.

Bakan: “Detaylı bilgi alacağız”

İçişleri ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, K.T. Gardiyanlar Birliği kabulünde; Gönyeli’de inşaattan düşerek ölen 75 yaşındaki Ertuğrul Palaz ve müteahhitlerin sürdürdüğü eylemle ilgili basın mensuplarının sorularına da yanıt verdi. Çalışma Dairesi’nden ilgili kişileri Gönyeli’deki olayı araştırmaları için görevlendirdiğini söyleyen Gürpınar, “Aldığımız bilgiye göre, hayatını kaybeden KKTC yurttaşı bir çalışandır, 75 yaşındadır. Arkadaşlarımız detaylı bilgiyi bize verecek” dedi.

Önlemsiz çalışmalar sürüyor

Ertuğrul Palaz’ın inşaattan düşerek hayatını kaybetmesiyle, 2015 yılının ilk on ayında iş kazalarından ölenlerin sayısı 8’e yükseldi.

Son yıllarda çok sayıda yaralanma ve ölümle neticelenen iş kazalarına karşın, inşaatlardaki ‘önlemsiz’ çalışmaların halen sürdüğü dikkat çekti. Ülkede birçok farklı sokakta yapımı devam eden inşaatlarda işçiler can güvenliklerini hiçe sayarak, tedbirsiz bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Hiçbir önlem almadan çalışan kimi işçi ölümle burun buruna gelirken, kimileri de canından oluyor.

Ölüm nedeni: “Yüksekten düşmeye bağlı beyin kanaması, kaburga kırıkları, iç organ yaralanması, iç kanama”
Öte yandan, Gönyeli’de dün sabah 9 metre yükseklikteki inşaattan düşerek hayatını kaybeden 75 yaşındaki Ertuğrul Palaz’a yapılan otopside, ölüm nedeni “yüksekten düşmeye bağlı beyin kanaması, kaburga kırıkları, iç organ yaralanması, iç kanama” olarak belirlendi.

-------------------------------------------------------------------------------

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği: “Ciddi güvenlik tedbirleri alınmasının zamanı çoktan geldi”


İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği, inşaatlarda çalışma koşullarına ilişkin çok ciddi güvenlik tedbirleri alınmasının zamanının çoktan geldiğini ancak hiçbir girişimde bulunulmamasının korkunç sonuçlarıyla sürekli yüzleşmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Devletin inşaatlarda hiçbir denetim yapmadığını öne süren birlik, çalışanlar ve işverenlerin devleti beklemeden kendi iş sağlıkları, işletme ve can güvenlikleri için gerekli önlemleri alması, İSG uzmanlarının desteğiyle işyerlerinde tehlikeleri analiz etmesi ve risk değerlendirme raporu hazırlayarak çalışanları eğitmesi gerektiğini vurguladı. İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği Başkanı Uğur Ergün, yazılı açıklamasında, bu sabah Gönyeli’de75 yaşındaki Ertuğrul Palaz’ın çalıştığı inşaatın 3.katında korkuluğu olmayan balkon boşluğundan düşerek hayatını kaybetmesini çok büyük bir üzüntü ile karşıladıklarını kaydetti. Ülkede gerek inşaatlarda çalışanların, gerek işverenlerin gerek devletin, inşaatlarda çalışma koşullarına ilişkin olarak çok ciddi güvenlik tedbirleri almasının zamanının çoktan geldiğini belirten Ergün, ancak bu üç aktörün de hiçbir girişimde bulunmamasının korkunç sonuçlarıyla yüzleşildiğini ifade etti.

“Denetim yok”

Açıklamasında, devletin inşaatlarda hiçbir denetim yapmadığını savunan Ergün, yapılan denetimlerin de sürekli ve planlı değil; ancak kazalardan sonra yapılan denetimler olduğunu iddia etti.

Devletin tüm gözler üzerinde iken en sıcak 4 günde 215 denetim yapabildiğini kaydeden Ergün, geri kalan tüm yıl içerisinde sürekliliği olan denetim yapılmadığını belirtti.

Ergün, özellikle inşaat iş kolu ve yüksekte çalışma, özel eğitim, özel talimat ve özel kontrole tabi yapılması gerektiğine işaret ederek, “Yüksekte çalışma tüm dünyada özel sağlık kontrollerinden geçen insanlar tarafından yapılmaktadır ancak ülkemizde ne yazık ki tehlikeli iş kollarında özel çalışma koşulları ve meslek hastalıklarına ilişkin hiçbir şart, sağlık raporu aranmamaktadır, hiçbir tedbir de alınmamaktadır” ifadelerine yer verdi.

Ergün açıklamasında, çok basit tedbirler, basit talimatlar, kontrol ve denetimlerle elim kazaların önüne geçmenin mümkün olduğunu; iş kazalarının yüzde 98’inin önlenebilir kazalar olmasının da acı bir gerçek olduğunu kaydetti.

 

Bu haber toplam 2733 defa okunmuştur