1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 4 kat izinle 7'nci kat
4 kat izinle 7nci kat

4 kat izinle 7'nci kat

Girne’de ‘emirnameye rağmen’, ‘gayrı yasal’ otel inşaatı…

A+A-

 

YENİDÜZEN’İN YAYINI ETKİLİ OLDU!

YENİDÜZEN'in manşete taşıdığı haberi etkili oldu, 'gayrı yasal' otel inşaatı mühürlendi. Karaoğlanoğlu'nda 4 kat izni olmasına rağmen 7'inci kata kadar inşa edilen KAYA Grubu'na ait otel inşaatı bu sabah Girne Belediyesi tarafından MÜHÜRLENDİ.

İŞTE YENİDÜZEN'İN HABERİ:

 


Meltem SONAY

Karaoğlanoğlu’ndaki eski Zeyko Yağ Fabrikası’nın olduğu yerde devam eden Kaya Turistik Tesisleri’ne ait otel inşaatı, ‘4. KATA KADAR’ izinlendirilmesine karşın 7. kata çıktı.

Girne ‘Kahverengi Bölge’ içerisindeki söz konusu yerde inşaat izninin 4. kata kadar olmasına ve şirketin de otel için Şehir Planlama’dan 4 kat izni almasına karşın inşaat 7. katta sürüyor.

Girne Belediyesi de müdahale etmedi!

Girne Belediyesi ‘emirnameye rağmen’ 4 kat izinli inşaatın 7 kata çıkmasına henüz müdahale etmedi.
Girne Belediyesi Meclis Üyeleri’nden Ziya Sencer de, söz konusu otel inşaatı izninin ‘4 kat’ olduğunu belirtirken, inşaat 5. Kata çıkarken konuyu Belediye Meclis toplantısında gündeme getirdiğini, kendisine Belediye İmar Bölümü tarafından durdurulduğu bilgisi verilmesine karşın inşaatın da sürdüğünü açıkladı.

İçişleri’ne ‘baskı’ yapmışlardı!..

Girne ‘Kahverengi Bölge’ içerisindeki için Şehir Planlama Dairesi’nden 4 kat izni alan Kaya’nın, izinlerin alındığı geçtiğimiz hükümet döneminde İçişleri Bakanlığı’na ‘5 kat’ baskısı yaptığı elde edilen bilgiler arasında.
İçişleri Bakanlığı’nın ‘maksimum 4 kat’ izni alınabilen söz konusu Kahverengi Bölge’de işletmeye 4 kat izni verdiği GİRNE İMAR PLANI çıkmadan emirnamede değişikliğe gitmeyi reddettiği de öğrenildi.

Daha fazla kat için ‘Emirname değişikliği’ gerekiyor!..

‘Maksimum 4 kat’ çıkılabilen söz konusu Kahverengi Bölge’deki inşaatın 4.katın üzerine çıkabilmesi için ‘Emirname’de değişiklik’ gerekiyordu.
Emirnamede herhangi bir değişiklik yapılmamasına karşın söz konusu inşaatın ‘gayrı yasal’ bir şekilde 4.kattan yukarıya çıkmasına göz yumuldu.

-----------------------------------------

İçişleri eski Bakanı Asım Akansoy: “Siyasi irade yasal mevzuatı hiçe saydı”

İnşaatla ilgili Şehir Planlama Dairesi’nden 4 kat için izin verildiğini, yatırımcının da 5 kata çıkması talebi olduğunu aktaran dönemin İçişleri Bakanı Asım Akansoy, kendilerinin ‘emirname değişliğini kabul etmediklerini’ belirtti.
Akansoy, “Emirnamede bir değişikliği kabul etmedik, bölgede sıkıntı yaratacağını, örnek teşkil edeceğini amacımızın Girne İmar Planı’nın tamamlanarak bu gibi işlerin siyasilerin inisiyatifinden çıkması yönündeki görüşlerimizi belirttik” şeklinde konuştu.

‘Yasa, kural tanımaz UBP zihniyeti…’

Akansoy, Bakanlık’ta kendi ekipleri ile yaptıkları çalışmalarda ortaya çıkan söz konusu bölge için 4 katın az olduğu ve 5 kata çıkarılmasına ilişkin görüşünü de halka sunma adına ön değerlendirme hazırladıklarını da kaydetti.
‘Yasa, kural tanımaz UBP zihniyeti’nin bugün, 4 kat izinlendirilmiş bir yerde, değil 5 kat, 7 kata kadar yüksekliğe göz yumduğunu ifade eden Akansoy, Girne’nin ‘yatırım’ adı altında yasal düzenleme ve mevzuata rağmen betonlaştırıldığına işaret etti.
Ülkede yatırıma, ekonomik gelişmeye ihtiyaç olduğuna değinen Akansoy, konunun yatırıma karşı olmak değil, yasalara, imar hukukuna bağlı kalmakla alakalı olduğuna vurgu yaptı.

“Belediye de İçişleri de görevini yapmadı”

“Yasalar delinirse, bunun arkası gelir, sonu olmaz” diyen Asım Akansoy, inşaatlara planlama onayı veren Planlama ve İnşaat Dairesi’nin ‘ihbar’ göndermiş olması, belediyenin de onaya aykırı süren inşaatı durdurması gerektiğinin altını çizdi.
Son dönemde Karpaz’da yaşananlara da işaret eden Akansoy, devletin gücüne yettiğine polisle müdahale ederken, gücünün yetmediğine göz yummasını kabul edilemez olduğuna, bunun insanların devlete olan güvenini de sıfırla çarptığına dikkat çekti.
Girne Belediyesi’nin bu anlamda görevini yapmadığına, İçişleri Bakanlığı’nın inşaattaki gayrı yasal uygulamayı da görmezden geldiğine vurgu yapan eski Bakan Akansoy, “Bu asla kabul edebileceğimiz bir şey değildir. Siyasi irade kamu yararını göz ardı etmiş, yasal mevzuatı hiçe saymıştır. Biz elimizden gelen iradeyi göstereceğiz” şeklinde konuştu.

 

Eski İçişleri Müsteşarı Ersümer: “Planlama onayı 4 kat için”

Söz konusu inşaatın izinlerinin alındığı dönemin İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Salih Tacan Ersümer, söz konusu bölgenin konutların bulunduğu ‘kahverengi bölge’ olduğunu ve yatırımcının turizm bölgesi olan ‘mavi bölge’ye dönüştürülmesini talep ettiğini aktardı.
Müsteşar Ersümer, “Yatırımcı 4 katın üzerine çıkmak için mavi bölgeye çevrilmesini istedi ancak, Girne’de, Girneliler’in de dahil olduğu imar planı süreci başladığı için biz emirnamede bir değişikliğe gitmedik. İnşaatın Planlama Onayı da 4 kat için alındı” şeklinde konuştu

--------------------------------------------------

Ziya Egemen Sencer (Belediye Meclis Üyesi):
“İzni 4 kat, Belediye Meclisi’nde durduruldu dediler, inşaat sürüyor…”

Girne Belediyesi Meclis Üyeleri’nden Ziya Egemen Sencer, 4 kat için izni olan otel inşaatının 5. Kata çıktığını fark etmesi üzerine konuyu Belediye Meclisi toplantısında gündeme getirdiğini aktardı.
Belediye Meclisi Üyeleri ve Belediye Başkanı’na konuyu aktardığını ifade eden Ziya Sencer, toplantıda ‘zabıtalar gönderildi, inşaat durduruldu’ yanıtını aldığını da kaydetti.
Buna karşın inşaatın 7. kata çıktığını, hatta 7. kat üzerinde demirler de olduğunu ifade eden Sencer, 80 odalı bir butik otel olarak izinleri alınmış otelin bugün bambaşka bir hale büründüğünü belirtti.
Girne Belediyesi Meclis Üyesi Ziya Sencer bugün yeniden Belediye’den inşaatın durdurulmasını talep edeceğini de aktardı.

---------------------------------

Girne Belediyesi İmar Sorumlusu: “Bugün dosya ve inşaat incelenecek”

Girne Belediyesi İmar Bölümü Sorumlusu Özge Şener, konuyla ilgili sosyal medyada da dolaşan bir takım iddialar olduğunu ve bugün söz konusu inşaatın dosyasının inceleneceğini belirtti.
İnşaatın Planlama Onayı ve Ruhsatı’nı incelemeden bilgi vermesinin ve yorum yapmasının doğru olmayacağını kaydeden Şener, bugün dosyada ve inşaatta yapılacak incelemenin ardından, ruhsat ve onaya aykırılık tespit edilmesi durumunda müdahale edileceğini ve inşaatın durdurulacağını ifade etti.

Fotoğraflar: Senih Çavuşoğlu- Ziya Egemen Sencer

Bu haber toplam 12733 defa okunmuştur
İlgili Haberler