1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. '3 AY SONRA ÖZERK DAÜ'
3 AY SONRA ÖZERK DAÜ

'3 AY SONRA ÖZERK DAÜ'

Yeni Eğitim Bakanı Dürüst, YENİDÜZEN’in sorularını yanıtladı, eğitimdeki sıkıntılara yönelik çalışmaları ve hedeflerini anlattı

A+A-

Ayşe GÜLER

Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, eğitim sisteminde bir takım değişiklikler ve iyiye gidiş sağlamayacaksa, bakanlık koltuğunda oturmasının bir anlamı olmayacağını söyledi.
Dürüst, yeni eğitim yılının başlamasına 40 günlük bir sürenin kaldığını, bu zaman içerisinde de hem okullardaki alt yapı eksikleri hem de öğretmen ihtiyaçlarına yönelik elinden geleni yapacağını kaydetti.
İlköğretim, ortaöğretim ve mesleki teknik öğretim altındaki okullarına toplamda 89 öğretmen istihdamı yapılacağını da açıklayan Dürüst, gerekli görevlendirmelerin yeni eğitim yılı öncesinde yapılmasını hedeflediklerini belirtti.
Dürüst, Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne ‘siyasi müdahale’ yaptığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını öne sürerek, üniversitenin 3 ay içerisinde özerkleşeceğini söyledi.
Yeni Eğitim Bakanı Dürüst, YENİDÜZEN’in sorularını yanıtladı, eğitimdeki sıkıntılara yönelik çalışmaları ve hedeflerini anlattı.

YENİDÜZEN: Eğitim Bakanlığı görevini devralmanızın ardından öğretmen sendikaları ve DAÜ’de örgütlü sendikalar tarafından protesto edildiniz. DAÜ’ye ‘siyasi müdahalede’ bulunduğunuz söyleniyor. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Kemal Dürüst: “Eşit koşullarda, reform hükümeti oluşturduk. Hedefimiz, 3 ay sonra DAÜ’nün özerk bir yapıya kavuşmasıdır. Sendikaların geçtiğimiz dönemdeki icraatlarıma yönelik yaptığı eylemle ilgili konuşmak istemiyorum. Takdir, halkındır. Ama DAÜ’deki olayla ilgili şunu söyleyebilirim. Biz DAÜ yöneticilerini önce sözlü olarak söyledik. Daha sonra da yeni mütevelli heyetinin atanmasına kadar genel ve tüm işlemlerin uygulamaların bakanlık ile istişare içerisinde yapılması konusunda ricada bulunduk. Kişileri savunmak, korumak veya kişileri cezalandırmak gibi unsurlar bizim görevimiz değildir. Biz sadece bu olayın etik olmaması nedeniyle ilgilendik, kişisel bazda ilgilenmemiz söz konusu olmamıştır.”

YENİDÜZEN: Geçtiğimiz eğitim döneminde okullarda ‘kaos’ ortamı yaşandı. Özellikle Şht Ertuğrul İlkokulu’nda uzun süren eylemler oldu. Yeni eğitim yılının başlamasına kısa süre kala, kaliteli eğitim hedefiyle bu yıl öngörülen nedir?

Kemal Dürüst: “Bakanlık görevini yaklaşık bir hafta önce devraldım. Eğitim yılı ile ilgili yapılabilen hazırlıklar, yapılmış durumda. Şu anda bizim yeniden yetiştirebildiğimiz oranda kendi ekibimizle birlikte bir şeyleri düzeltmeyi veya kendi bakış açımıza göre dizayn etmeyi başarabiliriz. Dolayısıyla her şeyin tam anlamıyla bizim istediğimiz gibi olacağını bugün için söylemem mümkün değildir. 40 günlük bir süre var, elimden geldiğince yetişebileceğimiz oranda toparlamaya çalışacağız. Örneğin; Merkezi İhale Komisyonu İhale Tüzüğü’ndeki bir eksiklikten dolayı ihaleleri durdurmuş durumdadır. Genel anlamda tüm devlet hareketleri içerisinde ihaleler durmuş durumdadır.  Bu da demek oluyor ki, bazı yapmamız gereken adımları bu saatten sonra atmamız mümkün olmayacaktır.  Yapabileceğimiz neyse, toparlayabileceğimiz kadarı ile mutlaka en üst seviyede performans sergileyeceğiz. Eğitimin hizmetlerinin aksamaması adına bu konuda gereken neyse yapacağız”

“89 öğretmen istihdamı yapılacak”

YENİDÜZEN: Peki bu konuda ilk adıma ne olacak?

Kemal Dürüst: Öğretmen eksikliklerinin olmaması için gayret edeceğiz. Başlamış olan inşaatların tamamlanması için çalışacağız. 40 günlük süre içerisinde yapılabilecek olan, zamanın yetebileceği unsurlar neler ise onların tamamlanmasına imkan tanıyacağız.”

YENİDÜZEN: Bakanlık olarak hangi okulda, kaç öğretmen eksikliği olduğuna dair bir tespit yapıldı mı?

Kemal Dürüst: “Bu konuda bir çalışmamız var ancak çok uzundur. Bunu söylemem ve anlatmam mümkün değil. Biliyorsunuz, birçok okulda nakil bekleme listeleri vardır. Öğretmenler, gitmek istedikleri okulları yazıyorlar. 1 Temmuz ile 15 Temmuz arasında ilgili sendikalar ile birlikte değerlendirmeler yapılıyor. Ardından ihtiyaçlar değerlendiriliyor. Ama şunu söyleyebilirim ki bu yıl 89 öğretmen istihdam edilecektir. İlköğretim, ortaöğretim ve mesleki teknik öğretim altındaki okullarda toplamda 89 öğretmen ihtiyacı karşılanacak.”

YENİDÜZEN: Yeni eğitim yılı başlamadan, istihdam edilecek öğretmenlerin yerleri belirlenip, görevlendirmeleri yapılacak mı?

Kemal Dürüst: Bunun için çalışıyoruz.

YENİDÜZEN: Hükümet Programı’nda öğretmen istihdamı ve terfi düzenlemeleri ile ilgili adım atılacağı ortaya konuldu. Bunun için de 12 aylık bir süre belirlendi. Hedeflenen nedir?

Kemal Dürüst: “Burada öğretmenin hak ettiği zaman terfisini alabileceği, gereksiz yere kadroların şişirilmeyeceği, tasarruf ve kalite de düşünülerek genel anlamda sistemin ellenmesini kastediyoruz. Kamu sistemi üzerindeki bir takım sıkıntılar, şüphesiz ki eğitimde de vardır. Eğer sistemde bir takım değişiklikler ve iyiye gidişi sağlayamayacaksak, burada oturmamızın bir anlamı olmaz. Yapacağız ve yapmalıyız. Hükümet Programı’na sadık kalarak, verilen sürelerde koyduğumuz hedeflere ulaşmaya çalışacağız.”

“Burs tüzüğünde öğrencilerin menfaatlerine yönelik düzenlemeler yapılacak”

YENİDÜZEN: Öğrencilerin en fazla merak ettiği konulardan biri de burslardır. Burs Yasası’nın 6 ayda düzenleneceği ifade ediliyor. Yeni dönemde bu konuda aksaklıklar yaşanacak mı? Bunları gidermek için neler yapılacak?

Kemal Dürüst: “Bilindiği gibi, burslarla ilgili ihtiyaç fazlası bölümler vardır. İhtiyaç fazlası bölümler, yalnızca Eğitim Bakanlığı ile değil, Devlet Planlama Örgütü ile birlikte belirlenmektedir. Şu anda burs tüzüğü çalışmamız vardır. Başsavcılık ve Maliye Bakanlığı’ndan bu konuda görüş istedim. Bu görüşler bize geldikten sonra, mutlaka burs tüzüğünde de öğrencilerin menfaatlerine yönelik bir takım düzenlemeler yapılacaktır.”

YENİDÜZEN: Yasa ile üniversite izinlerinin verilmesi gündemde. Çalışmalar ne durumda?

Kemal Dürüst: “En önemli adımlarımızdan biri de üniversitelerin, üniversite açma izinlerinin bundan sonraki süreçte Eğitim Bakanlığı ve Bakanlar Kurulu onayı ile değil, yasa ile bu iznin verilmesi söz konusu olacak. Üniversite açacak kişi veya kurumların gerekli mali kaynağını somut olarak ortaya koyması, üniversite açma gücü olmayan kurumlara da bu iznin verilmemesi gündemdedir. Bununla ilgili çalışmaları koltuğa oturduğum ilk günden başlattım. Çok hızlı bir şekilde üniversitelerle ilgili çalışmayı Bakanlar Kurulu’na sevk edeceğim.”

“13 üniversite müracaat ve onay bekliyor”

YENİDÜZEN: Bakanlığa yeni üniversite izni açmak için müracaat yapıldı mı? Yapıldıysa, müracaat sayısı nedir?

Kemal Dürüst: “Şu anda ülkemizde 14 üniversite onaylıdır. 13 üniversite de müracaat ve onay beklemektedir. Yapılan müracaatlarda Lefkoşa ve Mağusa bölgesi ağırlıktadır.”

YENİDÜZEN: Son dönemde YÖDAK ile ilgili tartışmalar yaşanıyor? Bakanlık, bu konuda ne adım atacak?

Kemal Dürüst: “YÖDAK ile ilgili çok ciddi ve radikal kararlar alınacaktır. Amaç; YÖDAK’ın saygın bir kimlik kazanmasıdır. Daha da kurumsallaşarak, verdiği görüşlerin tartışılmaması amaçlanıyor. YÖK ile ayni statüde tutulabilecek bir noktaya taşınması öngörülüyor.  Bağımsız, özerk ve bir o kadar da güçlü yapıya bürünmesine sağlamak istiyoruz.”

YENİDÜZEN: Radikal kararlara yönelik ilk adım ne olacak?

Kemal Dürüst: “ YÖDAK’ın ekonomik gücü bile yoktur. Her şey Eğitim Bakanlığı üzerinden geçiyor. YÖDAK bugün yurt dışına bir seyahate gidecek olsa veya kuruma çok önemli dünya çapında biri gelecek olsa bile bunları yaptırabilecek bütçesi yoktur. En baştan alınarak, YÖDAK’ın gerçek anlamda kendine özel bütçesi ile manevra gücünün olması sağlanacak. Daha ciddi ve titiz çalışabileceği, eleman sayısının kendi kendine yeter noktaya taşınması ile problemlerin ortadan kalkacağını düşünüyorum.”

“Özel Eğitim Yasası’nı geçtiğimiz dönemde hazırlamıştım, kadük oldu…”

YENİDÜZEN: Özel Eğitim Yasası’nın 18 ay içerisinde hayata geçmesi planlanıyor?

Kemal Dürüst: “Ben daha önce Özel Eğitim Yasası’nı Meclis’e sevk etmiştim. Bakanlıktan gittikten sonra Meclis’te gündeme alınmadı, kadük oldu. Şu anda yeniden gündeme alındı. Yasa belirtilen süreden daha erken bir zamanda hayata geçecek. Yasa ile ilgili hazırlıkları ilgili sivil toplum örgütlerinden görüş alarak hazırladık. Şimdi onu revize edeceğiz.”

YENİDÜZEN: Hükümet Programı’nda ‘okula dayalı yönetim ve okul tabanlı bütçenin’ sağlanılacağı yer aldı. Bu nasıl başarılacak?

Kemal Dürüst:  “Bu bir ilk olacak. Eylül veya Ekim aylarına bu çalışmanın yapılmasına yönelik az da olsa şansımızın olduğunu düşünüyorum. Ama eğer olmazsa Ocak ayında kesinlikle bu sistem hayata geçecek. Artık okul müdürlerinin belirli bir bütçe ile kendi acil ihtiyaçlarını giderebilecekleri noktaya taşınmalarına fırsat vereceğiz. Bu noktayı her iki parti de önemsiyor.”

YENİDÜZEN: Ülkede meslek yüksek okullarının oluşturulması yönünde bir girişim başlatılması da hedefleniyor. Ara eleman konusundaki sıkıntılara bu karar ile çözüm bulunacak mı?

Kemal Dürüst: “En fazla ihtiyaç duyulan ara elemanlar, meslek yüksek okullarından karşılanacak. Bizim artık bu ülkede yalnızca mühendislere değil, teknisyenlere de ihtiyacımızın olduğu bir gerçektir. Dolayısıyla üniversite açma için yapılan müracaatlara veya mevcut olan üniversiteler bünyesinde açılacak bölümleri de bu yönde teşvik edeceğiz.”

“Kolejlere Giriş Sınavı değil, verilecek eğitimin içeriği önemlidir”

YENİDÜZEN: Kolejler ve kolejlere giriş sınavı sıklıkla tartışılıyor. Hükümet Programı’nda da kolejlerde yapısal geliştirmeye yönelik değişimlerin yapılacağı söyleniyor. Aslında bununla ilgili 36 aylık gibi uzun bir süreden bahsediliyor. Bu konuda atılacak ilk adım ne olacak?

Kemal Dürüst: “Artık kolejler, ülkemizde önemli bir noktaya taşınmıştır. Eski dönemimizde, 1989 TC üniversitesinin kabul ettiği GSE Level unsuru vardı. Geçmişte yalnız üçüncü dünya ülkesiydi. Dolayısıyla kolejlerin sadece üçüncü ülkelere veya A Level Programı ile öğrenci kabul eden programlara öğrenci hazırlaması gündeme gelecektir. Bu yüzden ÖSS programlarına yönelik hazırlıkları ise klasik liseler ve ortaokul noktasında olacaktır. Kamuoyu koleje giriş sınavı üzerinde durmaktadır. Ama mesele o kadar basit değildir. Giriş sınavından öte, verilecek eğitimin içeriği önemlidir. ÖSS programlarını hazırlayanlar bana göre klasik liseler, A Level programlarını hedef alan da kolej programları olacaktır. Bunun için de mevcut olan kolejlerde A Level sistemini hayata geçirebilecek öğretim kadrolarının oluşturulması gerekiyor. Esas hassas nokta budur. Belki sadece GSE Level değil, IB diye nitelendirilen ile kolejlerin gerçek işlevine doğru bir gidiş söz konusu olacaktır. Bunları yapacağız.”

YENİDÜZEN: Uyuşturucu programlarının okullarda müfredata alınması ile ilgili çalışma başlattığınızı açıkladınız. Bunun için öngörülen bir süre var mı?

Kemal Dürüst: “Uyuşturucu programlarının Şubat ayındaki müfredatlara yetiştirebileceğimizi düşünüyorum. Daha erken de olabilir. Çalışmalarımız başladı. İlk olarak müfredatların nereye uygulanacağına yönelik kararı uzmanlar verecek. Ortaokul ve lise müfredatına konulacağını düşünüyorum.”

YENİDÜZEN: Son olarak neler söylemek istersiniz?

Kemal Dürüst: “Yüksek öğretimde daha önceki hedefimiz 60 bindi. Bu hedef tamamlandı, bu yıl 80 binlerin üzerine taşınacağı açık. Şimdiki hedefimiz 100 bindir. Bu hedefe ülke olarak sahip çıkmalıyız. Bütün kurumlarımızla koyduğumuz bir hedef olmalı ve benimsenmelidir. 100 bin öğrenci demek, eğitim olarak değil, ülke ekonomisine katkı koymasına olanak sağlamak demektir. 100 bin öğrenci, 250 bin nüfus içerisinde inanılmaz bir nüfus yapısıdır.”

Bu haber toplam 2631 defa okunmuştur