1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 19 Nisan Sol Kesimler Açısından Neden Önemli?
19 Nisan Sol Kesimler Açısından Neden Önemli?

19 Nisan Sol Kesimler Açısından Neden Önemli?

A+A-

19 Nisan’da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaştıkça yakın geçmişimizde cereyan eden olayların sembolik değeri tabiyatıyla arttı. Yarışın önemli adaylarından Mustafa Akıncı’nın seçim yarışında en büyük kozlardan birisi 2000 yılında yaşanan ‘General çizmeyi aştı’ çıkışı. Özellikle, besleme-krizi sonrası Kıbrıslı Türklerin yaşadığı kızgın ve yaralı ruh haline merhem olan bir tarihi kesit.

‘Besleme krizi,’ Kıbrıslı Türkler için dönüm noktalarından biridir. Çünkü besleme aşağılaması, Türkiye’nin kuzey Kıbrıs siyasetinin memurları için kurguladığı ‘tatlı hayatın’ sona ermesiyle ve artık ‘hayat ekonomik anlamda herkes için zor olacak’ düzeninin yerleştirilmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Geçmişte partizanlık çarkıyla dönen ve çoğunluğu sağ partilerin aracılığıyla işe alınan memurlar için kurgulanan tatlı hayatın yarattığı konformizm ve bu konformizimden dolayı Türkiye’ye duyulan şükran ve hükümranlığına gösterilen rıza artık eskisi kadar güçlü değil. Besleme krizini beraberinde getiren yeni ekonomik koşullar sonrası Kıbrıslı Türkler için artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

Bu siyasi iklim göz önünde bulundurulduğunda, Akıncı taraftarlarının destekledikleri aday hakkında en fazla gurur duydukları ve en sık dile getirdikleri şeylerden biri ‘Generale çizmeyi aştı’ çıkışı olması doğal. Akıncı’nın ‘General çizmeyi aştı’ krizinde yaşananların benim açımdan can alıcı noktası, sol partilerin kendi aralarında yaşadıkları didişme ve güç kavgalarını bir kenera bırakıp birtakım siyasi idealler uğruna örnek gösterilecek bir dayanışma içine girmeleriydi.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Ali Nihat Özeyranlı, dönemin başbakan yardımcısı ve Turizm Bakanı Akıncı’ya “sen niye polisin sivil otoriteye bağlanmasıyla böyle yakından ilgilenip duruyorsun? Git ekonomiyi düzelt, türizimle uğraş” fırçasını atarak hizaya çekmeye çalıştığında, Mustafa Akıncı dönemin Ticaret Odası yöneticilerinden tutun da, LAÜ, GAÜ ve UKÜ rektörlerine kadar toplumun birçok kesiminden ileri gelenleri karşısında yani General’in yanında hazır ol vaziyetinde bulmuştu. O yaşanan süreçte, güçlü ses çıkarabilen tek bir kesim veya parti Akıncı’ya destek olup General’i karşısına alabilmişti. O parti de CTP’ydi.

Dönemin CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, 3 Temmuz tarihinde basına yaptığı açıklama TAK’ın arşivlerinde şu şekilde yer aldı:
CTP’den suçlama: Mehmet Ali Talat, toplumsal birliğin ancak demokrasi içinde korunabileceğini, demokrasi dışı uygulamaların toplumları paramparça ettiğinin tarihsel olgularla defalarca kanıtlandığını ifade etti... Cumhurbaşkanı’nın komutanı uyarmaması nedeniyle tartışmaların çığırından çıktığını ve komutanın demokrasi güçlerine, Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Akıncı’ya ve sivil idareye ‘saldırısı’ sonucu, Kıbrıs Türk halkının haketmediği bir tavırla karşı karşıya kaldığını” savunan Talat, “Güvenlik Kuvvetleri Komutanı’nın görevden alınması gerektiğini, sivil idareyle çatışma haline giren bir komutanın görev yapabilmesinin düşünülemeyeceğini” öne sürdü.

Dönemin ruh hali, TAK’ın Talat’ın yaptığı açıklamaya uygun gördüğü başlıktan açığa çıkıyor. Tam bir 28 Şubat sürecinin mini versiyonunu Kuzey Kıbrıs’ta uygulamaya çalışan ve üniversite rektörlerinin dahi hazır ola geçtiği bir ortamda General’in bu yaptıklarının demokratik olmadığını ve bu yaptıklarından dolayı görevden alınması gerektiğini söylemek o dönemin resmi iktidar aklı tarafından “CTP’den suçlama” olarak lanse ediliyordu.

Aradan 14 yıl geçti. 19 Nisan 2015 seçimlerine giderken polis halen sivil otoriteye bağlanmış durumda değil. 2013 Erken Genel Seçimleri sonucu oluşan CTP-DP koalisyon hükümetinin programında polisin sivil idareye bağlanacağı yazılmış olsa da halen hayata geçirilebilmiş değil. Geçen sene yapılan anayasa referandumunda da ‘DP’nin bu değişikliğe ne de olsa mecliste hayır diyeceği’ için (anayasaya azınlık hakkı ibaresinin konmasına DP ve UBP ret oyu vermişti), polisin sivil otoriteye bağlanması konusuna dokunulmamıştı.

2013 Erken Genel Seçimleri öncesi ‘kendi evimizin efendisi olacağız’ sloganını atan Serdar Denktaş, şu sıralar Türkiye’den Kıbrıs Türk halkı adına ‘özür diler durumlarında takılıyor. 19 Nisan’da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı Seçimi sonrası, hükümetin büyük ortağı olan CTP, DP ile kurmuş olduğu ortaklığı yeniden değerlendirmek zorunda kalırsa şaşırmam.

Ancak şu çok net görünüyor. 19 Nisan Seçimlerinin galibi, ikinci turda belli olacak. DP-UG ve UBP’nin ‘resmen’ destek belirttiği Eroğlu ikinci tura kalması ihtimal dışı değil. İkinci turda ise Mustafa Akıncı ve Sibel Siber taraftarları sandıkta işbirliği yapmak yerine evlerinde oturmayı seçerlerse Eroğlu seçimi kazanacaktır. Eroğlu tekrardan Cumhurbaşkanı seçildiği an, yeni bir UBP-DP koalisyon hükümeti gündeme gelecektir.

Yazımın başında belirttiğim gibi, Akıncı’nın ‘General çizmeyi aştı’ krizinde yaşananların benim açımdan en önemli noktası, sol partilerin kendi aralarında yaşadıkları didişme ve güç kavgalarını bir kenera itip birtakım siyasi idealler uğruna örnek gösterilecek bir dayanışma içine girmeleriydi. Ancak polisin sivile bağlanması gibi sistemsel şeylerde değişim yapabilmeleri için ‘onurlu duruş’ veya ‘muhalif dayanışmasının’ ötesine gitmeleri gerekmektedir. Yani, hem Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hem de bir sonraki genel seçimlerde çözüm ve sivilleşme karşıtı partileri sandıkta geriletmeleri gerekir.

İkinci turda işbirliği yapmak yerine Eroğlu’nu seçim kazanmasına ve dolayısıyla sağ partilerin gücünün artmasına göz yuman federal çözüm ve sivilleşme yanlısı kesimler bu ülkede neyi değiştirmeyi başarabilecekler ki? Olsa olsa boş yere konuşup, ömürlerini boş yere tüketmeyi başarırlar… Böyle bir durum gerçekleşirse, Akıncı’nın zamanında General’e çizmeyi aştın demesinin, dönemin CTP Başkanı Talat’ın ‘Özeyranlı görevden alınmalı’ demesi de günümüz için pek bir anlam ifade etmiş olmaz doğrusu.

----

19 Nisan Seçimlerine Giderken (1)

https://www.yeniduzen.com/Haberler/ozel-haber/19-nisan-secimlerine-giderken-1/50186

19 Nisan Seçimlerine Giderken (2)

https://www.yeniduzen.com/Haberler/ozel-haber/19-nisan-secimlerine-giderken-2/50253

Bu haber toplam 3015 defa okunmuştur