1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. Üzüm Festivali başladı…
 Üzüm Festivali başladı…

Üzüm Festivali başladı…

Mehmetçik Belediyesi’nin düzenlediği “54. Geleneksel Üzüm Festivali” önceki gece başladı.

A+A-

Mehmetçik Belediyesi’nin düzenlediği “54. Geleneksel Üzüm Festivali” önceki gece başladı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun açılışını yaptığı festivalde, 14 gün boyunca çeşitli kültürel sosyal ve sportif etkinlikler düzenlenecek, konserler yer alacak.

Köy meydanında bulunan festival alanında düzenlenen Üzüm Festivali’nin açılışına Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun yanı sıra Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, devlet üst düzey yetkilileri, belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı.

Şehitler huzurunda gerçekleştirilen bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan festivalin açılış töreni, Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli’nin yaptığı açılış konuşmasının ardından protokol konuşmalarıyla sürdü.

Konuşmaların ardından 54. Geleneksel Üzüm Festivali, Eroğlu, Siber, Yorgancıoğlu ve diğer konuklar tarafından açıldı. Açılışın ardından stantları gezen Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve Başbakan, alışveriş yaptı, vatandaşlarla sohbet etti.

Eroğlu: “Yeni dönemde belediye daha da gelişecek”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu festivalin açılışında yaptığı konuşmada, üzüm festivaline her yıl katıldığını belirtti. Cumhurbaşkanı, geçmişte de bu köyde görev yapan bir doktor olarak köyün bugünkü durumuna kavuşmasının önemine dikkat çekti ve Mehmetçik ile belediyesinin her geçen gün geliştiğini ifade ederek, yeni dönemde de yapacakları olumlu çalışmalarla daha da gelişeceğine inanç belirtti. Eroğlu, siyasette sabırlı olmanın çok önemli olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
“Sinirlenmemek önemlidir. Siyasetteki görevleri sükunetle götürebilirsiniz. Biz yıllardan beridir siyasetin içinde olduğumuz için sinirli ve asabi olmanın nasıl sıkıntılar yarattığını bilen kişileriz.

Özellikle bunu müzakere masasında müzakereleri yürütürken sabırlı olmanın ne kadar yararlı olduğunu 24’ünde yapılan liderler toplantısında bir kere daha görmüş olduk.

Ben KKTC adına bu görevi yapmaktayım. Cumhurbaşkanı, toplum lideri unvanı taşıyarak toplumlararası müzakereleri yürütüyoruz. Bu müzakerelerde Kıbrıs Türk halkının haklarını korumak benim asli görevimdir. Kıbrıs Türk halkını müzakere masasında haklarını teslim etmeden bir sonuca ulaşmak en önemli görevlerimdendir. Bu bakımdan haklarınızı ve ne istediğinizi bilen bir kişi olarak sonsuza dek, yani bu görevde olduğum sürece korumaya devam edeceğim.

Çünkü Rum tarafı her geçen gün isteklerini artırmakta, bazen de müzakere masasında tavır değiştirerek isteklerini o şekliyle alabileceğini düşünmekte, ama bunun karşısında her zaman sabır zafer kazanır diye düşünüyorum.”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, kendi özelliklerinden birisi olan sabırlı olmanın Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nda da bulunduğunu ifade ederek, sabırlı olmasa bu kadar sene siyaset içerisinde kalamayacağına vurgu yaptı. Cumhurbaşkanı Eroğlu, gecede halkın bayramını da kutladı.

Siber: “ Önemli bir festival”

Meclis Başkanı Sibel Siber de, 54 yıldır düzenlenen festivalin yaşatılmasının önemine vurgu yaparak, festivallerin ülkenin, halkın ve köylerin kimliğini korumak, geçmişten geleceğe taşımak olduğunu belirtti. Siber, konuşmasında vatandaşların bayramını da kutlayarak, ailelere huzurlu mutlu bir bayram diledi.

Yorgancıoğlu: “Geleneklerin geleceğe taşınması önemli”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, Mehmetçik denince akla üzüm, üzümden elde edilen ürünler ve festival akla geldiğini belirterek, geleneklerin geleceğe taşınmasının önemine dikkat çekti.

Yorgancıoğlu, üzüm festivalinin uluslararası alana açılmasının önemli olduğunu ancak üzüm ve üzüm ürünlerinin de uluslararası marka haline getirilmesi için çalışılması gerektiğine vurgu yaparak, hükümet olarak bu yönde atılacak adımlara tam destek vereceklerini vurguladı.
Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli de, festivalin 54’üncüsünü büyük bir onur ve gururla gerçekleştirdiklerini belirterek, festivalin düzenlenmesinde bugüne kadar emeği geçen herkese teşekkür etti.

Sarıçizmeli, bölgeye kalkınma canlılık getiren festivalin ileriki yıllarda uluslararası alana taşınması ve daha fazla ses getirmesi için çalışacaklarını da söyledi.

Festival programı

54. Geleneksel Mehmetçik Üzüm Festivali’nde 3 Ağustos’ta 1. Mehmet Yokuşoğlu Oltayla Balık Avlama Anı Yarışması düzenlenecek. Etkinlik Balalan denizinde yer alacak.
6-7 Ağustos’ta Bafra Plajı’nda 7. Şeref Öğmen Voleybol Anı Turnuvası düzenlenecek.
Yine 7 Ağustos’ta Mehmetçik Belediye Gazinosu’nda Halk Dansları Şöleni var.
9-10 Ağustos tarihlerinde Bafra Halk Plajı’nda “6. Harbay Şeren ve 2. Ahmet Gözügüzel Plaj Futbol Anı Turnuvası” yapılacak.
Grup Yorum, 9 Ağustos’ta Mehmetçik’te Balanakko Meydanı’nda konser verecek. Konser saat 21.00’de başlayacak.
54. Geleneksel Mehmetçik Üzüm Festivali, 10 Ağustos’ta Kıbrıslı sanatçı Soyhan Bilgeer’in konseriyle tamamlanacak.
Festival boyunca etkinlik olmayan günlerde de kurulacak stantlarda satışlar yapılacak, eğlenceler düzenlenecek.
(tak) 

Bu haber toplam 1662 defa okunmuştur