1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. “Sakin Şehir Lefke Sizi Çağırıyor”
 “Sakin Şehir Lefke Sizi Çağırıyor”

“Sakin Şehir Lefke Sizi Çağırıyor”

7. Lefke Ceviz Festivali başladı…

A+A-

Lefke Turizm Derneği ile Lefke Belediyesi tarafından Lefke’nin uluslararası Cittaslow (sakin şehir) ağına katılmasıyla birlikte, “Sakin Şehir Lefke Sizi Çağırıyor” sloganıyla düzenlenen festivalin açılışı saat 11.30’da 50 yıldan fazla Lefke’de esnaflık yapanlar tarafından gerçekleştirildi.

Bölgede üretilen ceviz, hurma, çilek gibi tarım ürünlerinin yanı sıra yiyecek-içecek, kitap takı el sanatı ürünlerin satışının yapıldığı festival kapsamında sanatsal sergiler, köy kadın kursu sergisi, rehber eşliğinde Lefke tanıtım turu, konserler, en güzel ceviz macunu yarışması ve geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Lefke sevdalısı Tarık Arsal için anma konseri düzenlenecek.

Pazartesi akşamı ise Lefke Kültür ve Sanat Derneği, Lefke Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde saat 20.00’de konser verecek.

Festival, 30 Mayıs’ta saat 20.00’de, Lefke AKM’de Lefke Belediyesi sponsorluğunda düzenlenecek Lefke Sanat Derneği konseriyle sona erecek.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile bazı milletvekillerinin de katıldığı festival açılışında Lefke Turizm Derneği Başkanı Hasan Karlıtaş, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile Cumhurbaşkanı Akıncı birer konuşma yaptı.

Lefke Turizm Derneği Başkanı Hasan Karlıtaş konuşmasında Lefke’nin gelişiminin turizm, eğitim sektörleri ve iyi tarım uygulamalarıyla mümkün olduğunu kaydetti ancak Lefke’nin iyi bir gelişim planına ihtiyacı odluğunu, özel bir turizm planı ile bu kasabanın özel bir planla korunarak gelecek nesillere aktarılması gerektiğini belirtti.

Lefke’deki 3 ana sorunu sıralayan ve çözüm beklediklerini ifade den Karlıtaş, CMC atıklarının hala temizlenmediğine, Aplıç Kapısı’nın hala açılmadığına dikkat çekti ve Cengiz Topel Hastahanesi’nin sürekli tartışma konusu olmasının önemli sorunlarından bir olduğunu belirtti. Hurma ağaçlarında baş gösteren Kırmızı Palmiye Böceğinin ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirten Karlıtaş, belediye, sivil toplum ve üniversitenin “Bir Hurma Da Sen Kurtar” kampanyası başlatıldığını ve Tarım Bakanlığı’nın da ciddi yardım ve desteğine ihtiyaç duyduklarını anlattı.

Karlıtaş bu yıl yeşil ceviz ithaline izin verilmesinin de sorun yaratacağını belirtti ve Lefke’de yeterli yeşil ceviz bulunduğunu söyledi.

Kaya: “Ülkedeki üretimin yüzde 35’i Lefke’de”

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya bölge insanının üretime hep destek verdiğini kaydetti ve ülkedeki üretimin yüzde 35’inin Lefke’de gerçekleştirildiği belirtti.

Kaya da CMC atıklarının bölge için yarattığı sorunu anlattı, Aplıç Kapısı’nın açılması gerektiğini söyledi ve kırmızı palmiye böceği nedeniyle 200’e yakın hurmanın kaybedildiğini, bölgede bu yönde bir mücadele başlattıklarını, Tarım Bakanlığı’nın da az bir katkısı olduğunu ve bu yardımın artırılmasını istediklerini söyledi.

 

(tak)

Bu haber toplam 2019 defa okunmuştur