1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. ‘Kültürümüzü yaşatalım, Birlikte aktaralım’
‘Kültürümüzü yaşatalım, Birlikte aktaralım’

‘Kültürümüzü yaşatalım, Birlikte aktaralım’

Girne Halk Sanatları Derneği, Kıbrıs kültür ve sanatı adına yeniden faaliyetlerine başladı…

A+A-

Girne Halk Sanatları Derneği (GİRSAD), Kıbrıs kültür ve sanatı adına yeniden faaliyetlerine başladı.

Kıbrıs kültürüne özgü halk dansları, müzik ve sanatsal aktiviteleri gerçekleştirirken ayni zamanda gelecek nesillere de aktarmak amacıyla gönüllük esasıyla yeniden yola çıkan GİRSAD, bir süre önce yapılan Genel Kurul’la yeni yönetimini belirledi, çalışmalarını başlattı.

2014 yılı Kasım ayında yeniden gerçekleştirilen Genel Kurul’la Dernek Başkanlığı görevini Huri Akansoy, Asbaşkanlığı Hakan Baba üstlenirken, Yönetim Kurulu’nda Hasan Yüksel, Turgut Şenol, Melike Bisikletçiler, Mustafa Ergüven ve Nezih Beyaz görev aldı.

Akansoy: “Toplum için, toplumla birlikte çalışmalar…”

Tamamen gönüllülük esasıyla çalışan GİRSAD, temelde toplumun yararı için çalışmalar yapmak ve toplumun da bu faaliyetlere katılmasını sağlama amacını taşıyor.
GİRSAD, Girne’de yaşayan ve sanatsal, sosyal ve kültürel etkinliklere katkı koymak isteyen herkese açık çalışmalar yürütme hedefini de ortaya koyuyor.
Dernek Başkanı Huri Akansoy, GİRSAD’ın amaçlarından birinin de yerel bir sivil toplum örgütü olarak gençlerin sosyal bilinç ve çeşitli toplumsal konularda farkındalıklarını artırmak ve bu konularda çeşitli çalışmalar yapmak olduğunun altını çizdi.

Deneyimli Eğitmen Savaş Madi ile…

Dernek binasının bulunup veteran halk dansları ekibinin oluşturulmasıyla faaliyetlerine başlayan GİRSAD, 2014 yılı Aralık ayı itibarıyla da Halk Dansları Eğitmeni Savaş Madi ile de çalışmalara başladı.
Girne Maarif Anaokulu’nda, deneyimli eğitmen Savaş Madi ile çalışmalarını sürdüren GİRSAD Halk Dansları Ekibi’nin yanı sıra, müzik ekibi de çalışmalarını ekiple sürdürüyor.

“Amaç Kıbrıs kültürünü yaşatmak ve geliştirmek…”

Girne Halk Sanatları Derneği (GİRSAD)’ın oluşumu ile ilgili de bilgi veren Başkan Huri Akansoy, derneğin 1999 yılında Kıbrıs kültürünü yaşatmak ve geliştirmek amacıyla kurulduğunu hatırlattı.
1999 yılında kurulan Girne Halk Sanatları Derneği (GİRSAD), 2005 yılına kadar faaliyetlerini halk dansları kapsamında sürdürmüştü.
Akansoy, derneğin temel çalışma alanlarının, Kıbrıs kültürüne özgü halk dansları, müzik ve sanatsal aktiviteleri gerçekleştirirken ayni zamanda gelecek nesillere de aktarmak olduğuna işaret etti.

“Kıbrıs kültürünün otantik şekilde işlenmesi bizler için değer taşımakta…”

Akansoy’un ifadeleri devamla şöyle:
“Geçmişten günümüze ulaşan Kıbrıs halk dansları, müziği, manileri, kostüm ve gündelik yaşam alanları içerisinde kültüre özgü her pratiği kapsayan çalışma alanlarımızda, Kıbrıs kültürünün otantik şekilde işlenmesi bizler için değer taşımakta.
Derneğimiz, Kıbrıs’ın kültürel hayatı içerisinde önem arz eden mevhumları hayata geçirirken ayni zamanda kültürümüze özgü olan mani, atışma, kostüm ve müziğimizi içeren çalışmalar da yapmaktadır. Kültür-sanat konularının yanı sıra kültürel kimliğimizin de taşınması, aktarılması ve geliştirilmesi açısından önemli olan ve kollektif yaşam alanlarımız içerisinde yer alan sanatsal, çevreye duyarlı ve sosyal anlamda birliktelik yaratmaya dönük çalışmalarımız da GİRSAD çatısı altında yer almakta”.

Birliktelik yaratmaya dönük çalışma hedefleri…

GİRSAD’ın sanatsal, çevreye duyarlı ve sosyal anlamda birliktelik yaratmaya dönük çalışmaları arasında, Kıbrıs Edebiyatı’na özgü eserleri tanıtmak, Kıbrıs geceleri düzenlemek, Kıbrıs yemeklerine özgü kermesler düzenlemek, film gösterimleri, kitap tanıtımı ve söyleşiler, sanatsal aktiviteler, çevreye ve doğaya dair farkındalığın geliştirilmesi ve sosyal hayat içerisinde cinsiyet ve yaş ayrımı olmaksızın her çocuk ve gencin kendisini geliştirebilmesi adına ortamlar yaratmak bulunuyor.

“Her alanda şehrimize katkı sunmaya çalışıyoruz…”

Girne Halk Sanatları Derneği Başkanı Huri Akansoy, dernek olarak, uzun yıllardır var olan ve yeni bir yapılanma içerisinde olan derneğin çatısı altında, gerek bir fiil içeriden gerekse dışarıdan gelecek her türlü destek ve katkıyı da mutlulukla karşılayacaklarını paylaştı.
Akansoy, “Kendi kültürümüzü yaşatırken ayni zamanda birlikte yaşam alanlarımızı zenginleştirerek, folklorik-sanatsal ve humanist olan her alanda şehrimize katkı sunmaya çalışmaktayız” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 2051 defa okunmuştur