1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. “Kral Tepesi Fısıldıyor” sergisi açıldı
“Kral Tepesi Fısıldıyor” sergisi açıldı

“Kral Tepesi Fısıldıyor” sergisi açıldı

Arkeologların “hazine” olarak nitelendirdiği 3 bin 200 yıllık kalıntıların sergilendiği “Kral Tepesi Fısıldıyor” isimli sergi açıldı.

A+A-


Kaleburnu’ndaki Kral Tepesi’nde gerçekleştirilen kazılarda elde edilen ve arkeologların “hazine” olarak nitelendirdiği 3 bin 200 yıllık kalıntıların sergilendiği “Kral Tepesi Fısıldıyor” isimli sergi açıldı.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’nun açılışını yaptığı “Kral Tepesi Fısıldıyor” sergisi, Saydam Tarih ve Eğitim Vakfı’nın (SAYTEV) katkılarıyla düzenlenerek Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin kullanımına kazandırılan St. Barnabas İkon ve Arkeoloji Müzesi Süreli Sergi Salonu’nda yer alıyor.

Bakanlıktan verilen bilgiye göre, serginin açılışına, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’nun yanı sıra Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir ile Saydam Tarih ve Eğitim Vakfı adına Kurucu Üye Avukat Münevver Saydam Kınaoğlu da katıldı.
18-24 Mayıs Müzeler Haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen serginin açılışında konuşan Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, SAYTEV’in sponsorluğunda düzenlenmesi yapılan St. Barnabas İkon ve Arkeoloji Müzesi Süreli Sergi Salonu’nda gerçekleştirilen “Kral Tepesi Fısıldıyor” isimli serginin bir örnek teşkil etmesini diledi.

Ataoğlu, tesadüf sonucu bulunan eserlerin sergide hayat bulduğunu belirterek, ülkenin farklı bölgelerinde yer alan tarihi zenginliklerinin yapılacak kazılarla günışığına çıkarılmayı beklediğini vurguladı.

Tarihi eserlerin yeni nesillere tanıtılması gerektiğine değinen Ataoğlu, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin ambarlarında bulunan eserlerin istihdam edilecek personelle bakımının yapılarak sergilenebileceğinin altını çizdi.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ülkenin sahip olduğu eşsiz güzellikteki eski eserlerin yurt dışında da tanıtımlarını yapacaklarını ve bu sayede turistlerin ilgisini çekerek ziyaret etmelerini sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi.
Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, istihdam edilecek personelle Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin ambarlarında bulunan eserlerin bakımı yapılacağını da söyledi.

Kınaoğlu: Ülke mirasını korumak

Avukat Münevver Saydam Kınaoğlu da, Vakfın; tarih bilincini yaymak ve ülke mirasını korumak adına kurulduğunu ifade etti.
Kınaoğlu, aile olarak devletin kıt kaynaklarını ve ülkenin içinde bulunduğu zorlukları düşündüklerinde, her şeyi devletten beklemenin mantıklı olmadığı noktasında birleştiklerini ve SAYTEV’in bu noktadan hareketle kurulduğunu söyledi.
Kınaoğlu, her bireyin toplumdan aldığının bir bölümünü yine toplumun ihtiyaçlarını karşılamak doğrultusunda geri vermesi gerektiği fikrinden hareketle SAYTEV aracılığıyla restorasyonlar yapıp müzeler kurmayı ve maddi imkanları kısıtlı olan yetenekli gençlere burs vermeyi amaçladıklarını dile getirdi.
Sergi açılışına Kral Tepesi kazısı çerçevesindeki 10 farklı ülkeden bilim insanı, akademisyen ve öğrenciler de katıldı.

Kızılduman: İlk ve tek uluslararası proje

SAYTEV-Saydam Tarih ve Eğitim Vakfı, Turizm ve Çevre Bakanlığı ile DAÜ Doğu Akdeniz Kültür Mirasını Araştırma Merkezi işbirliğinde gerçekleştirilen etkinlikte DAÜ Doğu Akdeniz Kültür Mirasını Araştırma Merkezi adına Yrd. Doç. Dr. Bülent Kızılduman da söz aldı.
Kızılduman, TC Yardım Heyeti’nin katkılarıyla yürüttükleri kral tepesi kazısının bugüne kadar yapılmış ilk ve tek uluslararası proje olduğunu belirterek, kazıya 10 farklı ülkeden bilim insanı, akademisyen ve öğrencilerin katıldığını söyledi. Kızılduman, kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli, müdürlüklerine bağlı depolarda sergilenmeyi bekleyen çok önemli eserlerin mevcut olduğuna dikkat çekerek, kurtarma kazısı yapıp eserleri ortaya çıkarmak kadar bu eserleri düzgün bir şekilde ziyaretçiler için sergilemenin de önemli olduğuna değindi. Azimli, yeni müzeler kurmak için çalışmalarının devam ettiğini ifade ederek SAYTEV’in bu anlamdaki katkıları için teşekkür etti. (TAK)

Bu haber toplam 1481 defa okunmuştur