1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. Kalavaç cıvıl cıvıldı…
Kalavaç cıvıl cıvıldı…

Kalavaç cıvıl cıvıldı…

Kalavaç köyü ‘3. Gıbrızlı Kültür ve Sanat Festivali’ sıcak havaya rağmen yüzlerce insanın katılımıyla gerçekleşti

A+A-

Didem MENTEŞ

Kalavaç köyünde buram buram Kıbrıs tanıtıldı… Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Kalavaç Köyü ‘3. Gıbrızlı Kültür ve Sanat Festivali’ dün yüzlerce insanın katılımıyla gerçekleşti. Dünya Sanat Günü temasıyla Değirmenlik Belediyesi’nin katkılarıyla, Kalavaç Muhtarlığı ve Kalavaç Yerel Değerleri Yaşatma Derneği’nin iş birliğiyle gerçekleşen etkinlik rengârenk görüntülere sahne oldu. Saat 10.00’da köy meydanında yapılan konuşmalar ile başlayan festival, gün boyu çeşitli etkinliklerle devam etti. Kıbrıslı müzisyenlerin konser verdiği etkinlikte şairler ve tiyatro sanatçıları performanslarını sergiledi. Festivalde yazarlar, karikatüristler, şairler ve fotoğrafçılar, kurulan stantlarda eserlerini tanıtırken; onlarca stantta Kıbrıs Kültürü’ne ait olan yiyecek ve içecekler tanıtıldı. Etkinliklerin tamamı evlerde gerçekleşirken, gün boyunca evlerin kapıları açık olan etkinlikte, ‘Kıbrıslı Yaşam’ canlı olarak evlerden yansıtıldı.
Kalavaç Festivali’ne Meclis Başkanı Dr. Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal ve bazı siyasiler katıldı.


Meraklı: “Kıbrıs kültürünü gelecek nesillere aktaracağız”
Festivalin açılış konuşmasını köy muhtarı Ömer Meraklı yaptı. Meraklı, festivali, Kıbrıs Türk kültürü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla düzenlediklerini ifade ederek, bu topraklarda, kültürün, gelenek ve göreneklerin yaşatılmasıyla var olacaklarını vurguladı.
Meraklı’nın konuşmasının ardından konuklara ve köy halkına seslenen Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal da, festivalin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, Kalavaç köyünün önemine vurgu yaptı.

Özyiğit: “Herkes kültürüne sahip çıkmalı”
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de, Kalavaç’taki bu güzelliklere gıpta ve takdir etmemenin mümkün olmadığını belirterek, Kıbrıs Türkü’nün kültürünü yaşatan herkese teşekkür etti.
Kültürün tehdit altında olduğunu savunan Özyiğit, Kıbrıs Türk halkının kültürüne sahip çıkmasının çok önemli olduğunu, herkesin bölgesinde kültürüne sahip çıkarak kültürünü yaşatması gerektiğini vurguladı ve Kıbrıs Türk halkının sonuna kadar topraklarında yaşaması için vatanıma toprağına kültürüne sahip çıkması ve geleceğini yaşatması gerektiğini kaydetti.
Kıbrıs'ta kalıcı barışı bu yüzden istediklerini, beklentilerinin artık bu sorunun çözümü olduğunu, bu yüzden bir an önce bu sorunun çözülmesi gerektiğini ifade eden Özyiğit, bu çerçevede Anayasa değişikliğinde de çalışmaya hazır olduklarını, Kıbrıs Türk halkının özgürce yaşayacağı, kendi ayakları üzerinde durabileceği bir düzen istediklerini belirtti.

Yorgancıoğlu:”Bu tür etkinliklerle kültürümüz korunuyor”
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, köy muhtarı Meraklı’nın ortaya koyduğu köyün Kıbrıs kültürü açısından önemi, kültürün geleceğe taşınmasının ve gelenek göreneklerin gençlere aktarılması ve Kıbrıs sorununun çözümü temennilerini kendilerinin de önemsediğini belirtti ve bu tür etkinliklerin kültürün korunması ve geleceğe aktarılması bakımından önemine işaret etti.

Siber: “Gelenek ve kültürlerini korunursa, gelecek de korunur”
Cumhurbaşkanı Vekili Sibel Siber de, sevgiyi ve kültürü paylaşmak, geleceğe taşımak için bu tür etkinliklerin önemli olduğunu belirterek, Kalavaç’ta bu güzelliklerin yaşandığını kaydetti.
Siber, Kuzey Kıbrıs’ın çok güzel köyleri bulunduğunu, tüm köylerin gelenek ve kültürlerini koruması durumunda geleceğin de korunacağına işaret etti.
Konuşmaların ardından protokoldeki yetkililer festival alanını gezdi, stantlardan alışveriş yaptı, vatandaşlarla sohbet etti ve köy muhtarlığını ziyaret etti. (YD-TAK)

 

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

 

Bu haber toplam 1920 defa okunmuştur