1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. “Bir Hınç ve Şiddet Tarihi”
“Bir Hınç ve Şiddet Tarihi”

“Bir Hınç ve Şiddet Tarihi”

Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek’in Kıbrıs tarihine yönelik başyapıt niteliğindeki “Bir Hınç ve Şiddet Tarihi - Kıbrıs'ta Statü Kavgası ve Etnik Çatışma” isimli kitabı yayınlandı.

A+A-

Türkiye ve yurt içinde de satışa sunulan eser, 2 Eylül akşamı Işık Kitap Fuarı’nda düzenlenecek özel bir etkinlikle de tanıtılacak.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından basılan kitap, Fahri Aral tarafından yayına hazırlandı ve 12 bölüm, 660 sayfadan oluşuyor.

İlk kez yayınlanan belgeler

Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek bu çalışmasında ilk defa yayınlanan belgeler ve bulgular ışığında Kıbrıs’ta etnik ve siyasal şiddet olgusunu inceliyor, birlikte yaşayan insanların etnik şiddetin baş göstermesiyle birlikte nasıl çatışan kamplara ayrıldıklarını, “Helenizm” ve “Türklük” adına tutuştukları kavgada nasıl nefret kokan “ölümcül kimlikler” edindiklerini somut verilerle ele alıyor.

Yazar kitabında, tarafların; hak ettiklerini düşündükleri “statüye erişme” veya kendilerini layık görmedikleri bir “statüden kurtulma” gayreti içine girdikleri için şiddete başvurduklarını savunuyor.

Kıbrıslı Türklerle Rumların birlikte yaşadığı Bodamya’da doğan, halen Kıbrıs Üniversitesi’nde (güney Kıbrıs) öğretim üyesi olan Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek, statü çatışmasını belirleyen öfke, kızgınlık, nefret ve hınç gibi duyguları da incelerken, bunlar arasında hınç duygusuna ayrı bir önem atfediyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, kitabı tanıtım yazısında şu ifadelere yer verdi:
“Bugüne kadar süregelen ve adeta çözümsüzlüğe terkedilen Kıbrıs sorunu üzerine yazılmış, belgelere dayanan, en kapsamlı, en ayrıntılı bir çalışma olarak Bir Hınç ve Şiddet Tarihi - Kıbrıs’ta Statü Kavgası ve Etnik Çatışma adlı eserin, izlediği yöntem ve farklı özellikleriyle temel bir başvuru kaynağı olacağına inanıyoruz.”

2 Eylül’de tanıtılacak

Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek’in “Bir Hınç ve Şiddet Tarihi - Kıbrıs'ta Statü Kavgası ve Etnik Çatışma” isimli kitabı, 2 Eylül Cuma akşamı, Işık Kitap Fuarı’nda tanıtılacak.

Lefkoşa Kızılbaş Kilisesi (Gençlik Merkezi’ndeki) etkinlik saat 20.30’da başlayacak.
Etkinlikte Bilgi Üniversitesi Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Fahri Aral ve editör Dr. Yektan Türkyılmaz da hazır bulunacak.

Niyazi Kızılyürek kimdir?

1959 yılında Kıbrıs’ın Bodamya köyünde doğdu. 1964 yılında etnik gruplararası çatışmalar nedeniyle doğduğu köyü terk etmek zorunda kaldı ve ailesiyle birlikte Luricina köyüne yerleşti. Çocukluk ve ilkgençlik yıllarını bu köyde geçirdi. 1974 yılında Ada’nın kuzey ve güney Kıbrıs olarak bölünmesinden sonra Kuzey Kıbrıs’a taşındı. Lise eğitimini tamamladığı 1977 yılında Kıbrıs’tan ayrılarak Almanya’ya gitti ve Bremen Üniversitesi’nde yükseköğretim gördü. Aynı üniversitede Kıbrıs sorunu üzerine yazdığı doktora teziyle lisansüstü öğrenimini tamamladı. Çeşitli Avrupa ülkelerinde çalıştıktan sonra Kıbrıs Üniversitesi’nde çalışmaya başladı. Hala aynı üniversitenin Türkoloji Bölümü’nde yardımcı doçent olarak görev yapmaktadır. Çeşitli dillerde yayımladığı bilimsel makalelerin yanısıra, Panikos Hrisantos ile birlikte ‘Duvarımız’ adlı Kıbrıs belgeselini hazırladı. Birçok ülke televizyonlarında gösterilen ‘Duvarımız’, 1997 yılında Abdi İpekçi Ödülü’ne layık görüldü. Yunanca, Almanca, İngilizce ve Fransızca bilen Niyazi Kızılyürek’in çok sayıda yayınlanmış kitabı yer alıyor.

Bu haber toplam 5796 defa okunmuştur