1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Zenginses, 12 davadan itham edildi
Zenginses, 12 davadan itham edildi

Zenginses, 12 davadan itham edildi

Polis: “ Sanık ‘bir şeye çarptım ama neye çarptığımı bilmiyorum, ‘hiç görmedim’ dedi. Yapılan testte 111 miligram alkol tespit edildi. Doktor muayenesinde sağ gözün protez, sol gözün 0.5 derece görüldüğü tespit edildi. Sanık yazılı dava tebliğinde suçunu

A+A-

Asya Rıdvanoğlu'na çarparak ölümüne neden olmakla suçlanan sanık Ali Aziz Zenginses, 12 davadan itham edildi... Kaza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Polis Çavuşu Faris Eserbaş, kazayla ilgili bilgileri aktardı, kaza sonrası sanığın kendisine söylediklerini vurguladı:


Didem MENTEŞ

Asya Rıdvanoğlu’nun ölümüyle sonuçlanan trafik davasında, Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne bağlı Trafik Tahkikat Şubesi’nde görevli Polis Çavuşu Faris Eserbaş, konuştu. Eserbaş, “sanığa kazanın nasıl olduğunu sorduğunu, sanığın ‘bir şeye çarptım ama neye çarptığımı bilmiyorum, hiç görmedim’ dediğini açıkladı. Lefkoşa-Kermiya'da 31 Ağustos 2014'te meydana gelen trafik kazasında Asya Rıdvanoğlu'na çarparak ölümüne neden olmakla suçlanan Ali Aziz Zenginses ile ilgili ilk tahkikat (PI) duruşması yapıldı. Sanık Zenginses, Fasıl 154 Ceza Yasası’nda “müebbet hapis cezası” öngören 205 maddesine aykırı 4 ayrı “Adam Öldürme” davaları başta olmak üzere 12 davadan itham edildi.

12 davadan itham edildi
Ceza Davaları Yargıcı Meltem Dündar’ın huzurunda görüşülen davada, İddia Makamı’nda Başsavcılık adına davada Savcı Yardımcısı Atilla Etkin ve zanlı Ali Aziz Zenginses’i  temsilen Avukat Altan Özerdağ ve Avukat Ezer Özsoy mahkemede hazır bulundu. Savcı Yardımcısı Etkin, dünkü oturumda meseleyle ilgili ilk tahkikat (PI) duruşma maksatlı sanığı 12 davdan itham etti. Zenginses, Fasıl 154 Ceza Yasası’nda “müebbet hapis cezası” öngören 205 maddesine aykırı 4 ayrı “Adam Öldürme” davası getirildi. Ayrıca, “Sürüş ehliyetindeki şartlara aykırı araç kullanmaktan” 4 ayrı dava, “Süratli araç kullanma”, “Alkollü araç kullanma” , “Dikkatsiz araç kullanma” , “İhtiyatsızca ve halka tehlike arz edecek şekilde araç kullanma” suçlamalarından itham oldu.

49 emare sunuldu
Savcı Yardımcısı Atilla Enver Etkin, ilk tahkikat maksatlı olarak Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne bağlı Trafik Tahkikat Şubesi’nde görevli Polis Çavuşu Faris Eserbaş’ı mahkemeye tanık olarak dinleterek, 49 tane emare sundu. Savunma Avukatları ise itiraz ve savunma haklarını Ağır Ceza Mahkemesi’nde kullanmak üzere maruz tuttu. Eserbaş, mahkemede yeminli şahadet vererek, kaza soruşturmasıyla ilgili olguları aktardı. Eserbaş, Olay günü olan 31 Ağustos 00:05’te devriye gezen iki trafik polisinin Kemal Şemiler Caddesi’ne doğru bir ambulansın gittiğini görmesi üzerine kaza olduğunu öğrendiklerini ve gerekli araştırmayı başlattıklarını söyledi.

---------------------------

Polis: “Hiç görmedi dedi”

Zefir Bar önünde meydana gelen kazayla ilgili Asya Rıdvanoğlu’nun cansız bedenin görülmesi ve söz konusu aracın oratada olmaması üzerine, çevrede arama başlatıldığını belirten Eserbaş, kaza yerinden 500 metre uzakta MV 575 plakalı salon aracın ön tarafında iki kişinin otomobili incelerken görüldüğünü söyledi. Eserbaş, devriye polisinin söz konusu otomobilin sol ön köşesinin ezik, ön tamponu ve ön camının kırık olduğunu ayrıca üzerinde taze kan izleri ve saçlar olduğunu görmesi üzerine, aracın sahibi olan sanık Ali Zenginses ve yanında yolcu olarak bulunan Gizem Cangil’in kaza yerine götürüldüğünü aktardı. Kazanın kendisine bildirilmesi üzerine olay yerine intikal ettiğini vurgulayan Faris Eserbaş, “Olay yerine gelen sanığa kazanın nasıl olduğunu sorduğunu bunun üzerine sanık, “ bir şeye çarptım ama neye çarptığımı bilmiyorum’ dedi. Tarafımdan kendisine suçları bildirdiğimde; ‘hiç görmedim’ dedi” şeklinde konuştu.

----------------------------------------

“111 promil alkol tespit edildi”

Aynı gün sanığın polis merkezine getirildiğini ve alkol test cihazına tabi tutulduğunu belirten Faris Eserbaş, sanığa yapılan ilk ölçümde % 115, ikinci ölçümde ise 111 miligram alkollü olduğunun tespit edildiğini vurguladı. Eserbaş, yeniden kaza yerine gittiğini ve Asya Rıdavanoğlu’nun yerinin ve adının tespit edildiğini aktararak, kaza yerinin krokisini çizerek gerekli ölçüleri aldığını kaydetti. Bunun üzerine İddia Makamı söz konusu krokiyi emare olarak mahkemeye sundu. Faris Eserbaş, akabinde bahse konu otomobille ilgili araştırma yaptığını ve mekanik bir problem olmadığını belirterek,” sanığın kaza anında alkollü olduğuna dair kanuni ihtarda bulunduğum zaman “votka içtim” dedi. Bunun üzerine sanığa kaza krokisini gösterdim ve kaza yerine gitmek isteyip istemediğini sordum. Sanık ‘Herhangi bir itirazım yoktur. Kaza yerine gitmek istemiyorum’ dedi ve krokiyi imzaladı. Bunun üzerine sanık kazanın nasıl olduğunu anlatmak istedi ve gönüllü ifade verdi” dedi. Savcı, sanığa ait gönüllü ifadeyi mahkemeye emare olarak sundu.

-----------------------------------------------

“Sağ göz görme yetisi yok, sol göz 0.5 görür”

Polis Çavuşu Faris Eserbaş, “aynı tarihte sanığın sürüş ehliyetinde yaptığım kontrolde; sanığın ‘gözünün görmediğinden dolayı gözlük ve lens takmalıdır. Aynı zamanda kullandığı aracın ön kısmının iki tarafında dikiz aynası bulundurması’ gerektiğini tespit ettim. Bahse konu otomobilde yaptığım kontrolde dikiz aynalarının olamadığını tespit ettim” dedi.  Akabinde sanık Zenginses’i hastaneye götürerek doktor kontrolünden geçirilmesini sağladığını anlatan Eserbaş, doktor muayenesinde sağ gözün protez olup görmesinin olmadığını, sol gözün teşhissiz  0.4 olup göze lens takılmadığının tespit edildiğini söyledi. Akabinde sanığın tutuklanarak mahkemeye çıkarıldığını belirten Faris Eserbaş, aynı gün yapılan soruşturmada Zefir Bar önünde meydana gelen kazada bir görgü tanığının tespit edildiğini aktardı. Eserbaş, “görgü tanığı Zefir Bar önünde süratli bir aracın Kermiya Çemberi’nden doğru gelirken, yolu karşıdan karşıya geçmeye çalışan Asya Rıdvanoğlu’na çarptığını gördüğünü söyledi ve ifadesini temin ettim” dedi.  Aynı gün sanığın kazadan önce evinde ardından da Narina Pub’ta alkol aldığını tespit ettiğini aktaran Eserbaş, bunlarla ilgili tanık ifadeleri temin ettiğini söyledi. 2 Eylül 2014’de soruşturma kapsamında sanığın yeniden göz doktorunun kontrolünden geçirildiğini belirten Eserbaş, sanığın 2006 yılında kanser nedeniyle sağ gözüne operasyon yapıldığını ve görme yetisini kaybettiğini, sol gözün ise teşhissiz 0.5, teşhisli ise görme yetisinin tam olduğunun tespit edildiğini ifade etti.

----------------------------------------------------

“Yazılı dava tebliğini kabul etmedi”

6 Eylül 2014’de ise kazanın meydana geldiği sokakta bulunan Köseoğlu Süpermarket’teki kamera görüntülerini temsin ettiğini anlatan Faris Eserbaş, söz konusu görüntüleri netleştirip fotoğraf halinde görevli bir polis memuruna teslim ettiğini söyledi. İddia Makamı söz konusu görüntüleri içeren fotoğraf albümünü mahkemeye ibraz etti. 14 Eylül günü ise görgü tanığının ifadesine göre otomobilin yaya çarpma noktası ile görgü tanığının görme noktasına olan uzaklığın 11 metre olduğunun tespit edilerek kayda alındığını aktaran Eserbaş, söz konusu ifadeyi ve fotoğraf albümünün teminin sağladı.

Faris Eserbaş, 30 Ekim 2014 tarihinde ise Merkezi Cezaevi’ne giderek sanığı ziyaret ettiğini ve sanığa işlemiş olduğu suçlarla ilgili olarak yazılı dava tebliğinde bulunduğunu ancak sanığın yazılı dava tebliğindeki suçları kabul etmiyorum diyerek imza attığını söyledi. İddia Makamı söz konusu yazılı dava tebliğini mahkemeye emare 39 olarak sundu. Eserbaş, 15 Ocak 2015 tarihinde ise aldığı bir bilgi üzerine İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Makine Mühendisliği Fakültesi’nde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Turgut Gülmez’in ‘kaza analiz raporu’ hazırlayarak Başsavılığa gönderdiğini ve dosyaya eklediğini aktardı.

Polis Çavuşu Faris Eserbaş’ın tanıklığına yönelik İddia Makamı, Mahkemeye 49 tane emare sundu. Savunma Avukatları, haklarını maruz tutacağını beyan etti. Bunun üzerine Yargıç Meltem Dündar, huzurunda yapılan beyanları değerlendirmek ve gerekli incelemeleri yaparak, davanın Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevkine karar vermek üzere oturumu bugün saat 11:00 tehir etti.

Bu haber toplam 14897 defa okunmuştur
İlgili Haberler