1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Yüksek öğrenimde sevindirici gelişme
Yüksek öğrenimde sevindirici gelişme

Yüksek öğrenimde sevindirici gelişme

Yüksek Öğrenim’de umutlar yeniden yeşeriyor. ÖSYM sonuçlarına göre Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’taki üniversitelere yerleşen öğrenci sayısı son 4 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. 2010’da 3 bin 940 olan öğrenci sayısı bu yıl 7 bin 925’e yükseldi. DAÜ, en faz

A+A-

 

ÖSYM sonuçları açıklandı. Kuzey Kıbrıs’taki 7 üniversiteye toplamda 7 bin 925 öğrenci yerleşti. Sayının, Dikey Geçiş Sınavı (DGS), ek kontenjanlar ve özel yetenek sınavları ile daha da artması bekleniyor

Ayşe GÜLER

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSYM) sonuçlarına göre bu yıl Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’taki üniversitelerde 7 bin 925 öğrenci eğitim hakkı elde etti.
Doğu Akdeniz Üniversitesi 7 üniversite arasında ‘en fazla tercih üniversite’ edilen oldu, 2 bin 29 yeni öğrenci üniversiteye yerleşti.
Geçtiğimiz yıla göre DAÜ’ye kayıt olan öğrenci sayısında yüzde 15 oranında artış yaşandığı görüldü.
Yakın Doğu Üniversitesi’ne bin 584, Girne Amerikan Üniversitesi’ne bin 568, Uluslar arası Kıbrıs Üniversitesi’ne bin 243, Lefke Avrupa Üniversitesi’ne bin 105, Girne Üniversitesi’ne 79, Akdeniz Karpaz Üniversitesi’ne ise 47 öğrenci yerleşti.
DAÜ Rektörü Prof Dr Abdullah Öztoprak, ÖSYM sonuçlarına göre 2 bin 29 öğrencinin DAÜ’ye yerleşmeye hak kazandığını kaydetti.
GAÜ Rektörü Prof. Dr Yıldırım Öner, bu yıl üniversiteye Türkiye’den bin 568 öğrencinin yerleştiğini ifade ederek, bu rakamın iyi bir rakam olduğunu belirtti.
LAÜ Rektörü Prof Dr Mehmet Ali Yükselen ise Türkiye’den bu yıl bin 95 öğrencinin üniversiteyi tercih ettiğini ifade ederek, yerleşen öğrenci sayısındaki artışın LAÜ’de yaşandığını vurguladı.
UKÜ Rektör Vekili  Prof Dr Hikmet Seçim ise geçen yıl ÖSYM’den gelen öğrenci sayısının 6 bin 682 olduğunu, söz konusu rakamın bu yıl 7 bin 807’e yükseldiğini, bu rakamın iyi olduğunu ancak daha yükselebileceğini ifade etti.
Yakın Doğu Üniversitesi ve Girne Üniversitesi, ÖSYM sonuçları ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek, açıklama yapmak istemedi.

Rektörler memnun
Üniversite rektörleri bu yılki ÖSYM sonuçlarından memnun. YENİDÜZEN’e konuşan rektörler, Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’taki üniversitelere yerleşen öğrenci sayısından memnun olduklarını belirtti.
Kaliteli eğitim vermek adına çalıştıklarını söyleyen rektörler, bu rakamların Dikey Geçiş Sınavı (DGS), özel yetenek sınavları ve ek kontenjanlar ile artacağını savundu.
Rektörler, Türkiye’deki üniversite sayısının arttığını da dile getirerek, bazı üniversitelerin Kuzey Kıbrıs’taki üniversitelerle ilgili ‘karalama kampanyası’ yürüttüğünü de belirtti.

Son 4 yılın en yüksek seviyesi
ÖSYM sonuçlarına göre bu yılki rakamlar,  son 4 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Buna göre 2008’de Türkiye’den 8 bin 143 öğrenci ülkedeki üniversitelere yerleşirken, 2009’da bu rakam yarıya düşerek, 4 bin 273’e geriledi. 2010’da 3 bin 940, 2011’de 5 bin 63, 2012’de 5 bin 798, 2013’te 6 bin 929, 2014’te ise 7 bin 925 öğrenci, Kuzey Kıbrıs’taki üniversitelere yerleşti.

------------------------------------------------

DAÜ: “2 bin 29 öğrenci kayıt hakkı kazandı, mutluyuz”

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Rektörü Prof Dr Abdullah Öztoprak, ÖSYM sonuçlarına göre 2 bin 29 öğrencinin DAÜ’ye yerleştiğini kaydetti.
Geçtiğimiz yıl üniversiteye yerleşen yeni öğrenci sayısının bin 773 olduğunu belirten Öztoprak, yaşanan artışın DAÜ adına sevindirici olduğunu ifade etti.
Öztoprak, Türkiye’den gelecek öğrenciler dışında 6 bin civarında yabancı öğrenci, 800-900 civarında da Kuzey Kıbrıs vatandaşının üniversiteye yerleşmesini beklediklerini söyledi.
Son 4 yıl içerisinde DAÜ’ye kayıt yapan öğrenci sayısında yüzde 100 artış yaşandığını dile getiren Öztoprak, üniversitede kalite ve başarının arttığını vurguladı.

---------------------------------------------

 

GAÜ: “Amaç; kaliteli eğitim vermek”

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ)  Rektörü Prof. Dr Yıldırım Öner, bu yıl üniversiteye Türkiye’den bin 568 öğrencinin yerleştiğini ifade ederek, bu rakamın iyi bir rakam olduğunu belirtti.
Öner, geçtiğimiz yıla oranla üniversiteye yerleşen öğrenci sayısında bir değişiklik olmadığını, bu durumun Türkiye’deki üniversite sayısının artmasından kaynaklandığını dile getirdi.
Bunun yanı sıra Türkiye’deki bazı üniversitelerin Kuzey Kıbrıs’taki üniversiteler aleyhine çalıştıklarını da savunan Öner, “Türkiye’deki öğrencilere Kuzey Kıbrıs’ta hayat çok pahalı, orada kumar var diyorlar. Öğrencilerin bir kısmı buraya gelmekten çekiniyor” dedi.
Öner, ülke genelinde en fazla yabancı öğrenci sayısına sahip olduklarını, bu yıl da söz konusu oranda değişiklik yaşanmayacağını dile getirdi.
Üniversiteye kayıt yaptıran öğrenci sayısının bir gösterge olduğunu ifade eden Öner, buna rağmen kaliteli eğitimin kendileri için daha ön planda yer aldığını kaydetti.
Öner, “GAÜ bir yılda öğrenci sayısını yüzde 30-50 oranında artırma hedefi yoktur. bizim önceliğimiz kaliteli eğitim verebilmektir” şeklinde konuştu.
Öner, ülkedeki diğer üniversitelere göre GAÜ’deki fakülte sayısının daha az olduğunu ancak buna rağmen üniversiteye yerleşen en yüksek öğrenci sayısına sahip olduklarını vurguladı.
Tıp ve Diş Fakültelerine yönelik çalışmaların Yüksek Öğrenim Kurumu’nda devam ettiğini de açıklayan Öner, kısa süre içerisinde bu fakülteleri de hayata geçirmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.


-----------------------------------------


LAÜ: “Kayıt yaptıran öğrenci sayısında en fazla artış bizde yaşandı”

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Rektörü Prof Dr Mehmet Ali Yükselen ise Türkiye’den bu yıl bin 95 öğrencinin üniversiteyi tercih ettiğini belirtti.
Diğer üniversitelere göre yerleşen öğrenci sayısındaki artışın LAÜ’de olduğunu açıklayan Yükselen, geçtiğimiz yıl Türkiye’den 870 öğrencinin yerleştiğini kaydetti.
Öner, bu yılki öğrenci sayısı ile ilgili yüzde 20 oranında artış beklediklerini, bunun üzerinde yeni kayıt aldıklarını belirtti.

----------------------------------------

UKÜ: “Yüzde 13,4’lük artış yaşandı”

Uluslar arası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Rektör Vekili Prof Dr Hikmet Seçim ise geçen yıl ÖSYM’den gelen öğrenci sayısının 6 bin 682 olduğunu, söz konusu rakamın bu yıl 7 bin 807’e yükseldiğini belirtti.
Seçim, geçtiğimiz yıla oranla yüzde 13,4’lük bir artış yaşandığını dile getirerek, bu oranın üniversite adına iyi olduğunu ancak  daha yüksek noktaya gelebilmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Seçim, rekabet gerektiren bölümlerdeki doluluk oranının oldukça yüksek olduğunu da sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 3725 defa okunmuştur