1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. YSK basın toplantısı
YSK basın toplantısı

YSK basın toplantısı

Nolan, bugün düzenlediği basın toplantısında, 28 Temmuz Pazar günü yapılacak milletvekilliği erken genel seçimleri için sandığa gidileceğini ve 50 sandalyeli Cumhuriyet Meclisi’nin kimlerden oluşacağının belirleneceğini söyledi.

A+A-

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Nevvar Nolan, Pazar gün yapılacak milletvekilliği erken genel seçimlerinde oy kullanacak vatandaşların dikkat etmesi gereken konularla ilgili detaylı bilgi vererek, seçmenlerin, “evet” mührü kullanarak, mühür vurup tercih yaparak veya karma oyla, milletvekili adaylarına oy verebileceğini belirtti.
Nolan, bugün düzenlediği basın toplantısında, 28 Temmuz Pazar günü yapılacak milletvekilliği erken genel seçimleri için sandığa gidileceğini ve 50 sandalyeli Cumhuriyet Meclisi’nin kimlerden oluşacağının belirleneceğini söyledi.
Sandığa giderken seçmenlerin oyunun geçerli olabilmesi için yapılması gerekenleri anlatan Nolan, oy verme işlemini gerçekleştirebilmek için seçmenin kimlik kanıtlayıcı belge sunması gerektiğini vurguladı.

ENGELLİLERİN OY KULLANMASI

Engellilerin oy kullanabilmesine olanak sağlamak için yapılabilecek her şeyi yapmaya hazır olduklarını belirten Nolan, engelli seçmenin veya yakınının durumla ilgili İlçe Seçim Kurulu’nu bilgilendirmesi gerektiğini kaydetti. Nolan, sandığın seçmene gitmesinin ise mevzuattan dolayı mümkün olmadığına işaret etti.

“SEÇMEN KARTI GÖSTERMEK KOŞUL DEĞİL”

Seçmen kartlarının dağıtıldığını söyleyen Nolan, bu kartların oy kullanma koşulu değil sadece bilgi verici olduğunu belirtti. Seçmen kartlarının seçmenin oy kullanacağı sandığın yerini, sıra ve sandık numarasını gösterdiğini anlatan Nolan, kart ulaşmayan kişilerin www.mahkemeler.net adresinden kimlik kartı numarasını girerek, oy kullanacağı sandıkla ilgili bilgi alabileceğini kaydetti.

“GEREKLİ BELGELER”

YSK Başkanı Nolan, oy vermek için sandığa giden kişinin KKTC kimlik kartı veya KKTC pasaportu veya KKTC sürüş ehliyeti; polis ise polis kimlik kartını göstererek oy kullanabileceğini ifade etti.
Nolan, oy verme yerine giren kişilerin yanlarında fotoğraf makinesi, cep telefonu gibi kayıt yapmaya elverişli cihaz bulundurmaması gerektiğini belirtti.

“MÜHÜR KULLANMA”

Nolan, oyunu inandığı, seçtiği bir siyasi partiye vermek isteyen seçmenlerin “evet” mührünü kullanmak yoluyla bunu yapabileceğini söyledi. Nolan, “mühür kullanmak isteyen seçmenin, sandık kurulu başkanı tarafından kendisine verilen evet mührü ile kapalı oy verme yerine gideceğini, birleşik oy pusulası üzerinde, seçtiği siyasal partinin amblemi ve adının altında bulunan dikdörtgenin içine evet mührünü bir kez basmak suretiyle oyunu kullanabileceğini” belirtti.
Nolan, seçmenin mührü vurduktan sonra birleşik oy pusulasını, arka yüzeyinde ilçe seçim kurulu ve sandık mührü olmak üzere iki mühür bulunan pusulayı, bu iki mühür görülecek şekilde katlayarak, oy sandığına atması gerektiğini anlattı.

“MÜHÜR KULLANAN, TERCİH HAKKI DA KULLANABİLİR”

“Evet” mührünü kullanan seçmenlerin, mühür vurduğu siyasi partiden olmak kaydıyla bazı adaylar için tercih hakkı kullanabileceğini söyleyen Nolan, evet mührü basılan siyasi parti dışından bir adayın ise tercih edilemeyeceğini belirtti.
Tercih hakkını kullanmak isteyen adayların dikkat etmesi gereken unsurlarla ilgili bilgi veren Nolan, “Tercih hakkınızı kullanıyorsanız, o siyasal partinin oy kullandığınız ilçede göstermiş olduğu aday sayısının yarısı için mutlaka tercih kullanmalısınız” dedi.

TERCİH SAYILARI İLÇELERE GÖRE DEĞİŞİYOR

Tercih hakkı kullanımıyla ilgili örnek veren Nolan, “Oyunu Lefkoşa’da kullanacak bir seçmen için, Lefkoşa’nın Cumhuriyet Meclisi’ne göndereceği milletvekili sayısı 16. Seçmen Lefkoşa’da oy kullanıyorsa, bir siyasi parti lehine mühür basmış ve o partinin adayları arasında bir tercih yapmak istiyorsa, o zaman 8 aday için tercihini kullanmak durumundadır” dedi.

Nolan, oy kullanılacak bölgede siyasi partinin gösterdiği adayların yarısı için tercih kullanılabileceğini, yarıdan az ya da çok tercih yapılmaması gerektiğini vurguladı.

Siyasi partilerin aday sayısının ilçelere göre farklılaştığını anımsatan Nolan, Gazimağusa’nın Cumhuriyet Meclisi’ne göndereceği aday sayısının 13, Girne’nin 10, İskele’nin 5, Güzelyurt’un 6, Lefkoşa’nın 16 olduğunu kaydetti. Tercih yapmak isteyenlerin bu sayının yarısı kadar adayı tercih etmesinin gerektiğini belirten Nolan, “Aday sayısı 13 olan Gazimağusa’da yarısı 6 buçuk, onu 6 yapıyoruz. İskele’de de sayı 2 olacak” dedi.

“KARMA OY”

Oyunu tümüyle bir siyasi parti lehine kullanmak istemeyen seçmenlerin, karma oy kullanabileceğini söyleyen Nolan, karma oy kullanmak isteyen kişinin “evet” mührünü kullanmaması gerektiğini vurguladı.
Nolan, karma oyun geçerli olabilmesi için seçmenin oylarının tümünü aynı siyasi partinin adaylarına vermemesi gerektiğini söyledi.

Karma oy kullanacakların, oylarını farklı siyasi partilerin adayları arasında bölüştürmesi gerektiğini söyleyen Nolan, bağımsız adaylara da oy verilebileceğini ifade etti.

Nolan, karma oy kullanacak adayların, en çok ilçenin Cumhuriyet Meclisi’ne göndereceği milletvekili sayısı kadar adaya oy verebileceğini, en az ise bu sayının yarısı kadar adaya oy vermek zorunda olduğunu söyledi.
Nolan, karma oy için örnek vererek, şöyle konuştu:

“Girne’de oy kullanacak seçmen, Girne ilçesinin Cumhuriyet Meclisi’ne göndereceği milletvekili sayısı 10’dur. Karma oy kullanacak seçmen en az 5 adaya en çok 10 adaya oy vermek zorunda. 4 adaya veya 11 adaya oy verirseniz pusulanız geçersizdir."

“ENGELLİLERİN OY KULLANAMADIĞINI GÖRMEK İSTEMEYİZ”

Yüksek Mahkeme Başkanı Nevvar Nolan, engellilerin engelli olduğu için oy kullanamadığını görmek istemediklerini, seçmen yurttaş olan her engellinin oyunu kullanmasını istediklerini vurguladı.
Bu amaçla, yapılabilecekleri her şeyi yapmaya hazır olduklarını söyleyen Nolan, engellilerin İlçe Seçim Kurulları’nı durumlarıyla ilgili bilgilendirmesini istedi.

Sandığı, seçmene götüremediklerini belirten Nolan, mevzuatın buna izin vermediğini söyledi.
Nolan, sandığa gidebilecek durumda olan engelli seçmenin oy kullanmasına yardımcı olabileceklerini, gerekirse, sandığın da değiştirilebileceğini, ancak İlçe Seçim Kurulu’na bilgi verilmesi gerektiğini anlattı.

YURT DIŞINDA YAŞAYANLAR

Uzun süre yurt dışında yaşayan vatandaşların oy kullanması konusundaki soruyu yanıtlayan Nolan, oy kullanma gününden önce İlçe Seçim Kurulları’nın sandık seçmen listelerini hazırladığını, bu listenin 7 gün süreyle askıda kaldığını, ismini görmeyenlerin eklenmesi için başvurabileceğini ya da itiraz edebileceğini söyledi.
Nolan, daha sonra itirazların ve eklemelerin görüşülerek karara bağlandığını, bu süreçlerin ardından ismi kesinleşen sandık seçmen listesinde yer alan her seçmenin oy kullanma hakkına sahip olduğunu belirtti. Nolan, 28 Temmuz Pazar gün yapılacak seçimler için sandık seçmen listesinin kesinleştiğini kaydetti.
(tak)

Bu haber toplam 5666 defa okunmuştur