1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘YÖNETİM, BAKANLAR KURULU KARARINI TANIMIYOR’
‘YÖNETİM, BAKANLAR KURULU KARARINI TANIMIYOR’

‘YÖNETİM, BAKANLAR KURULU KARARINI TANIMIYOR’

‘TAŞEL grevinde’ 4. gün geride kaldı…

A+A-

Ayşe GÜLER

Mağusa'da Türk Alkollü İçki ve Şarap Endüstrisi Limited'de (TAŞEL) başlayan süresiz grevde 4. gün geride kaldı.
Çalışanların maaşlarına ‘hayat pahalılığı ödeneği’ yansıtılmadığı gerekçesiyle Dev-İş'e bağlı Emek-İş tarafından 24 Ağustos Pazartesi günü başlayan süresiz grev sürüyor.

18 çalışan ‘hak’ arayışında…
Grevde olan 18 çalışan haklarını alabilmek için süresiz grev başlattıklarını söyledi.
Uzun yıllardır kuruma hizmet verdiklerini belirten çalışanlar, işverene yasalara uyma çağrısında bulundu.
YENİDÜZEN’e konuşan çalışanlar, işverenin bazı konularda yasaya göre hareket ettiğini, bazı konularda ise ‘yasayı tanımıyorum’ diyerek hareket ettiğini, bu durumun kabul edilemez olduğunu dile getirdi.
Çalışanlar, kurumda yüzde 33 devletin hissesinde bulunduğunu hatırlatarak, sorunları kısa sürede çözmek için yetkilileri göreve davet etti.

Şirketler Mukayyitliği ‘uzlaşı’ arayışında
Öte yandan Şirketler Mukayyitliği yetkililerinin grevin sona ermesi, çalışanların mağduriyetinin giderilebilmesi için taraflar arasında ‘uzlaşı’ arayışında olduğu öğrenildi.
Mukayyitlik’in, orta yolu bulabilmek için günlerdir her iki tarafla da görüşme yaptığı ancak bu görüşmelerin sonuçsuz kaldığı elde edilen bilgiler arasında yer alıyor.

“Bakanlar Kurulu kararı hukuk dışı”
Bunun yanı sıra TAŞEL adına Avukat Fuat Veziroğlu, geçtiğimiz hafta Perşembe günü Emek-İş’in ‘grev uyarısına’ yönelik yazısının ardından sendikaya yazılı cevap gönderdi.
Yazıda, 27 Temmuz 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yer alan ve kurumun Tarım Bakanlığı’na bağlı olan bir kurum gibi gösterildiği kararın hukuk dışı olduğunu savunarak, konuyu mahkemeye taşıma düşüncesinde olduklarını belirtti.

Çalışanlar ne dedi? Çalışanlar ne dedi? Çalışanlar ne dedi?

Cemal Özkoldaş (Emek-İş Genel Sekreteri): “Uzlaşıya hazırız ama karşı taraftan istek gelmedi”

“Grevimizde 4. gün geride kaldı. Aslında çok küçük bir yerden başlayan beklenti sonucunda, bir yerde anlaşmazlık yaşandı ve iş bu boyuta taşındı. Biz devletin yüzde 33’lük hissesine sahip çıkmasını, işverenin de buna saygı duymasını istiyoruz. Grevin ardından mukayitlik tarafından arabuluculuk yapılmak istendi ama işverenden cevap gelmedi. Biz uzlaşıya hazırız ama karşı taraftan istek gelmedi. 9 yıldır bu kurumdayız, ayni zamanda Emek İş Genel Sekreteyim. Şu anda kurumda sendikalı 3’ü memur 18 çalışan bulunuyor. İşveren yasalara uymak zorunda değilim diyerek, hayat pahalılığını ödemeye karşı çıktı. Geçtiğimiz Salı günü süresiz grev uyarısı vermiştik. Ardından da bu süreç işlemeye başladı. Gayri resmi olarak bakanlıklarla görüşmelerimiz sürüyor. İşveren grevin yasal olmadığını da iddia ediyor.”

Arif Pazar: “Mevcut yönetim, Bakanlar Kurulu kararını tanımalı”

“Tek isteğimiz, mevcut yönetimin Bakanlar Kurulu kararını tanımasıdır. Ben 9 yıldır bu kuruma hizmet veriyorum. Hükümet bu sürece sessiz kalmamalıdır. Devlet bünyesinde olan bir kurumun çalışanların haklarını korumasını istiyoruz. Yasalara uyulsun, uymayanlara da gereken ceza verilsin.”

Levent Kurnaz: “Para peşinde değiliz”

“Devlet, kendi haklarına sahip çıkmıyor. Biz para peşinde değiliz. Grevde 4 gün bitti hala yetkililerden bir açıklama gelmedi. Tarım Bakanlığı kendi iştirakına sahip çıkmıyor. 4,5 yıldır çalışıyorum. Kurumda hem devletin atadığı bir yönetim kurulu üyesi hem de denetim üyesi bulunuyor. Yüzde 33 hisse devletin, yani halkındır. Buna sahip çıkmalarını istiyoruz.”

Yunus Koran: “Grev bizim en doğal hakkımız”

“En kısa sürede, grevin sona ermesini, hakkımız olan hayat pahalılığı ödeneğinin bizlere verilmesini istiyoruz. İşveren de çalışanının yanında olmalıdır. Yaptığımız grev, bizim en doğal hakkımızdır.”

Yavuz Çarpar: “Hakkımız olan hayat pahalılığını alamıyoruz”

“İşveren, hakkımız olan hayat pahalılığını vermedi. Ne yazık ki yasalar istenildiği zaman uygulanıyor, istenilmediği zaman ise ‘ben bu yasayı tanımam’ denilerek uygulanmıyor. Ben 5 yıldır bu kuruma hizmet veriyorum. Geçmişte işverenimiz emeklilik yaşı gelenleri yasa gereği işten çıkardı. Ama şimdi yasayı tanımam diyerek, bize hayat pahalılığı ödemesini yapmıyor. Eğer devlet yetkilileri halkının yanındaysa kendi haklarına sahip çıksın.”

İbrahim İlktaç: “Greve sessiz kalınmamalı”

“Yüzde 33 iştirakı bulunan bir kuruma devletin sahip çıkmasını bekliyoruz. Ben 11 yıldır bu kurumda çalışıyorum. Greve sessiz kalınmaması gerektiğini düşünüyorum. Bu konularla ilgili adım atılmalıdır. Grevin 4. Günü geride kaldı. Kimseden ne ses var ne seda. Yetkililer bu konuya eğilmelidir.”

----

TAŞEL Yönetim Kurulu üyesi Necat Asilsoy: “İşçilerin haklarını almasını istiyoruz”

TAŞEL Yönetim Kurulu üyesi Necat Asilsoy ise konunun ilgili bakanlıkların gündeminde olduğunu belirtti.
Devletin yüzde 33 hissesinin bulunduğu kurumda başlayan süresiz grevde, işçilerin haklarını almasını istediğini vurgulayan Asilsoy, ilerleyen günlerde taraflarla bir araya geleceklerini belirtti.
Asilsoy, işveren tarafının devletin yüzde 33’lik hissesiyle ilgili yargı süreci başlattığını, bu nedenle de mahkeme sonucunu bekleyeceklerini kendilerine aktardığını dile getirdi.

Bu haber toplam 1565 defa okunmuştur