1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Yılbaşına kadar çözüm bulunmazsa süreç ertelenebilir”
“Yılbaşına kadar çözüm bulunmazsa süreç ertelenebilir”

“Yılbaşına kadar çözüm bulunmazsa süreç ertelenebilir”

BKP ve AKEL, çözüm yolunda atılacak adımları görüştü

A+A-

Güney Kıbrıs’taki ana muhalefet Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL) ile Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) heyetleri, federal bir çözüme ulaşma yolunda, partilerin atabilecekleri adımları görüşmek üzere Lefkoşa’nın kuzeyinde bir araya geldi.

Görüşmede BKP heyetine Genel Başkan İzzet İzcan, AKEL heyetine ise Genel Sekreter Andros Kiprianu başkanlık etti.
BKP binasında yer alan görüşmenin başında konuşan BKP Genel Başkanı İzzet İzcan, Kıbrıs sorunuyla ilgili siyasi gelişmeler ve süreçteki sıkıntıların aşılması için her iki partiye düşen görevleri değerlendirmek için bir araya geldiklerini ifade etti.
KKTC vatandaşlarının zaman zaman Güney Kıbrıs’ta bazı olaylarda yer almasına da atıfta bulunan İzcan, iki toplum arasındaki güveni sarsacak, çözüm sürecini engelleyecek olayların önlenebilmesi için neler yapılabileceğini de ele alacaklarını söyledi.
BKP olarak ana beklentilerinin en erken zamanda birleşik federal bir Kıbrıs’a ulaşmak olduğunu kaydeden İzcan, “En erken zamanda çözülmelidir ki zaman sorunu ile karşı karşıya kalınmasın” dedi.

“Çözüm 2017’ye kadar bulunmazsa süreç uzayabilir”
İzcan, genel olarak beklentinin çözümün 2017 başına kadar bulunması yönünde olduğunu, yılbaşına kadar çözüme ulaşılmaması halinde Güney Kıbrıs’ta yapılacak seçimler ve daha başka faktörlerden dolayı görüşme sürecinin muhtemelen erteleneceğini veya uzayacağını savundu.
Müzakerelerde en ciddi konular olan mülkiyet, güvenlik, toprak ve çözümün finansmanı konularında Liderlere somut adımlar atma çağrısında bulunan İzcan, bu süreçte ayrıca çözümü isteyen kesimlerin birlikte hareket etmesi gerekeceğini söyledi.
AKEL ile bu yöndeki işbirliklerini genişletmek istediklerini kaydeden İzcan, her iki toplumun yakınlaşması, çözümün sahiplenilmesi için AKEL ile bir çalışma programı üzerinde çalışmak istediklerini de dile getirdi.

Kiprianu: Esas olan zaman unsuru değil, tarafların pozisyonları
AKEL Merkez Komitesi Genel Sekreteri Andros Kiprianu ise BKP ile AKEL’in adanın, Birleşmiş Milletler kararları, Doruk Anlaşması, uluslararası ve Avrupa Birliği yasaları temelinde yeniden birleşmesi için devamlı suretle çalışan iki parti olduğunu söyledi. Kiprianu, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum liderlere üzerinde mutabakata varılan çerçeve temelinde bir çözüme ulaşmak için destek olmak istediklerini ifade etti.
Çözüm sürecinde zaman mevhumuyla ilgili olarak ise Kiprianu, çözüme ulaşılmasında esas olanın zaman unsuru değil, tarafların pozisyonlarının olduğunu belirtti.

“Türk tarafınca ciddi değerlendirilmesi gerekir”
Kiprianu, “İki toplum ve uluslararası toplantıda ilgili ülkelerin pozisyonları, üzerinde mutabakata varılan çerçeveye uyumlu olacaksa, (çözüm beklentisinde) ümitli olabiliriz, sadece böyle bir durumda ümitli olabiliriz. Müzakerelerde ortaya konacak pozisyonlar her iki toplum tarafından kabul edilebilir olmalıdır. Bu Türk tarafınca ciddi bir şekilde değerlendirilmesi gereken bir şeydir” dedi.
Kiprianu, müzakerelerden olumlu bir sonuç çıkması için AKEL’in elinden gelenin en fazlasını yapacağını da kaydetti.

Saldırıyı kınadı
Kıbrıslı Türklere yönelik Güney Kıbrıs’ta yapılan saldırıları kınadıklarını ifade eden Kiprianu, 25 Haziran’daki saldırının son bir yıl içinde yaşanan tek olay olmadığını, 3 benzer olay daha yaşandığını, AKEL’in bu saldırıları yapan adanın güneyindeki küçük kesime karşı olduğunu ve saldırganların yargı önüne getirilmesinde ısrarcı olacaklarını ifade etti.
Kiprianu, bu gibi olayların adanın yeniden birleştirilmesi çabalarına ve iki halk arasında güvenin gelişmesine yardımcı olmadığını da dikkat çekti.

(TAK)

Bu haber toplam 1393 defa okunmuştur