1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Yeşil Hat yeşeriyor!
Yeşil Hat yeşeriyor!

Yeşil Hat yeşeriyor!

Kıbrıs’ı Türk ve Rum tarafına ayıran Yeşil Hat canlanıyor. Türk - Rum ortak girişimiyle Yeşil Hat’ta bir ortak pazar, tahkim merkezi ve girişimler için kuluçka merkezi kuruluyor

A+A-

Sefa Karahasan [Milliyet]

Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Kıbrıs’taki Yeşil Hat’ta yapılan görüşmelere yönelik eleştirileri işadamlarını harekete geçirdi. Türkiye, Yunanistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Kıbrıs Rum Kesimi ticaret ve sanayi odalarının oluşturduğu Lefkoşa Ekonomik Forumu, ‘ara bölgenin’ canlanması ve Kıbrıs’ta birleşmeye yardımcı olması için önemli projeler üretti. Buna göre, ara bölge olarak adı geçen Yeşil Hat’a, ortak pazar ve ekonomik anlaşmazlıkların çözülebileceği bir tahkim merkezi kurulacak. Bunun yanında Yeşil Hat, sportif ve kültürel etkinliklerin de başlangıç noktası haline gelecek.
Erdoğan, Ada’da yaptığı açıklamada, “Ne işe yarıyor bu ara bölge? Ara bölge bugüne kadar hiçbir işe yaradı mı? Temenni ederim ki bundan sonra bir işe yarasın” demişti.

Birleştirici ruh lazım...
Forumun İstanbul’da yapılan toplantısından sonra Milliyet’in sorularını yanıtlayan Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı (KTTO) Fikri Toros, ara bölgenin ayrıştırıcı bir bölge halinden çıkması gerektiğini belirterek bölgenin birleştirici bir ruha bürünmesini istediklerini dile getirdi.
Kıbrıs’ta bir çözüm için sadece liderler seviyesinde başarı beklemenin hayalcilik olduğunu savunan Toros, “İşadamları olarak mevcut siyasi iklimde neler yapabiliriz noktasında projeler geliştiriyoruz” dedi. Türkiye’den KKTC’ye gidecek suyun çözümde önemli bir rolü olacağına inandığını kaydeden Fikri Toros, Kıbrıs adasında su ve doğalgazın birlikte çözüm için önemli olduğuna dikkat çekti. Toros şunları söyledi:
“Kıbrıs birleşir, Türkiye ve İsrail ile siyasi ilişkilerini normalleştirirse, Doğu Akdeniz’de bu kaynakların kullanımını kolaylaştıracak bir üçgen temel kurulacak: Türkiye, İsrail ve Kıbrıs. Doğalgaz Türkiye üzerinden AB ve diğer ülkelere pazarlanacak. Su ve doğalgaz, çözüme katkı koyacak iki enstrüman.”

‘Evrim geçiririz...’
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, su ve doğalgaz konusunda Rumlara yaptığı işbirliği çağrısını “tarihi” diye değerlendiren Toros, “Yürekten destekliyoruz Başbakan’ın açıklamalarını” dedi. Toros, su ile birlikte Ada’nın Radikal olarak bir evrim geçireceğini belirtti.

Kıbrıs maratonu yolda
Lefkoşa Ekonomik Forumu, sportif ve kültürel alanda da önemli girişimler başlatıyor. Buna göre, Kıbrıs adasının tümünü kapsayan bir maraton düzenlenecek. Maratona, Kıbrıslı liderlerin de katılabileceği kaydediliyor. Ayrıca Ada’nın  etrafında, Türkiye ve Yunanistan’dan yatların katılacağı bir yat rallisi düzenlenecek. Kültürel alanda ise, iki toplumlu bir müzik festivali yapılacak.

Yeşil Hat’ta neler olacak?
-  İşadamları arasındaki anlaşmazlıkları çözmek amaçlı bir tahkim merkezi kurulacak.
-  Ortak pazar yeri kurulacak. Haftada bir gün ara bölgede sadece Kıbrıs ürünlerinin pazarlandığı bir yer olacak. n Genç girişimcilerin destekleneceği bir kuluçka merkezi olacak.
-  Ortak doğal afet yönetimi oluşturulacak.

Cep telefonu birleşmesi hazır
Fikri Toros, KKTC ve Rum Kesimi arasındaki cep telefonu operatörlerinin ‘dolaşım ilişkisi’nde sona yaklaşıldığını da açıkladı. İki halkın telefonlarını rahat kullanması amacıyla Türk ve Rum operatörler arasındaki işbirliği çalışmalarının sona yaklaştığını kaydeden Toros şunları kaydetti:
“Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum mobil telefon operatörleri arasındaki dolaşım ilişkisi son aşamada. 6 aydır yoğun çalışmalar yapıldı. Bu dolaşım ilişkisinin nasıl yapılacağı ile ilgili olarak operatörler arasında mutabakat var. Kıbrıs Türk tarafı dolaşıma hazır. Rum Ticaret Odası da konuyu Rum hükümeti ile değerlendiriyor. Oda destek veriyor. Rum hükümetinden siyasi bir destek bekliyorlar.
Biz buna roaming demiyoruz. Bu sözcük uluslararası dolaşım anlaşması anlamına geliyor. Burası iki ayrı ülke olarak değil, bir ülkenin iki toplumu olarak değerlendirilmekte. ‘Interconnection’ yani ara bağlantı olarak ele alıyoruz konuyu.”

Nasıl olacak?
Kıbrıslı Türk operatör abonesi Güney Kıbrıs’a geçtiği zaman, oradaki bir operatör üzerinden konuşma yapacak. Rum operatör de konuşmayı, KKTC’deki operatöre faturalandırılacak. Aynısı Rumlar için de geçerli olacak.

Bu haber toplam 1652 defa okunmuştur