1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. YENİDÜZEN üreticinin nabzını tuttu
YENİDÜZEN üreticinin nabzını tuttu

YENİDÜZEN üreticinin nabzını tuttu

YENİDÜZEN, Güzelyurt’ta narenciye bahçelerini gezdi, sorunları ve talepleri dinledi

A+A-

 

Ayşe GÜLER

‘Sarı altın’ narenciyede hasat dönemi başladı. Mevsimlik işçilerle ürünlerini toplamaya başlayan üreticiler, bu yıl narenciyenin dalında kalmadan satılmasını istiyor.
Sabahın erken saatlerinde işe koyulan üreticiler, bin bir zahmetle geç saatlere kadar ürünlerini toplayarak, tüccara satıyor.
YENİDÜZEN, Güzelyurt’ta narenciye bahçelerini gezdi, sorunları ve talepleri dinledi.

Birlik temsilcileri, sıkıntıların çözülmesini istiyor
Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu, bölgede 2 bin 620’ye yakın narenciye üreticisinin bulunduğunu, söz konusu rakamın her geçen yıl arttığını belirtti.
Yaşanan artışın üretim alanlarının artması nedeniyle değil anne ve babanın bahçelerine çocuklarına devretmesinden kaynaklandığını kaydeden Alioğlu, şu anda 35 bin dönüm ekili narenciye alanının bulunduğunu ifade etti.
Öte yandan Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Akçın ürünlerin hasat edilmeye başladığını, limon ve greyfurt hasadının tamamlanmak üzere olduğunu aktardı.
Akçın, buna rağmen üreticilere geçtiğimiz yılki ödemelerin henüz yapılmadığını kaydederek, üreticinin borç içinde olduğunu söyledi.
Sektördeki sıkıntıların uzun yıllardır devam ettiğini ve çözümlenemediğini ifade eden Akçın, geçtiğimiz yılki narenciyede rekoltesinin 88 bin ton olduğunu bu yıl da rekoltenin ayni rakamlarda devam etmesinin beklendiğini dile getirdi.


Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu:

“Üreticilerin 13,5 milyon TL alacağı var”

Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu, narenciye üreticisinin bu yıl da ‘kaderine terk edildiğini’ savundu.
Alioğlu, narenciye üreticilerinin geçtiğimiz yıldan kalma akaryakıt desteği, doğrudan gelir desteği olmak üzere 13,5 milyon TL alacağının bulunduğunu belirtti.
Alioğlu, ödemelerin ne zaman yapılacağına dair bilgi sahibi olmadıklarını, bu konuda belirsizlik yaşandığını savundu.
10 bin 250 ton narenciyenin dalında kaldığını kaydeden Alioğlu,bu konuda Genel Tarım Sigorta Fonu’ndan 2,5 milyon TL kaynak ayrılmasına rağmen üreticiye gerekli ödemelerin  yapılmadığını söyledi.

2 bin 620 üretici, 35 bin dönüm narenciye bahçesi…
Alioğlu, bölgede toplamda 2620’ye yakın narenciye üreticisinin bulunduğunu, söz konusu rakamın her geçen yıl arttığını belirtti.
Söz konusu artışın üretim alanlarının artması nedeniyle değil anne ve babanın bahçelerine çocuklarına devretmesinden kaynaklandığını kaydeden Alioğlu, şu anda 35 bin dönüm ekili narenciye alanının bulunduğunu ifade etti.

“Doğrudan gelir desteği iyileştirilmeli”
Alioğlu, 2014 yılı sonlarında yapılan bütçe görüşmelerinde narenciye ile ilgili alınacak kararlarda birlik temsilcilerinin de bulunması gerektiğini söyledi.
Doğrudan gelir desteğinin gününde ve zamanında ödenmesinin yanı sıra günün koşullarına göre artırılarak iyileştirilmesinin şart olduğunu kaydeden Alioğlu, hasat dönemine girilmesine rağmen ihracat teşvik priminin açıklanmadığını belirtti.

“Cyprufex ‘yapısal bozukluk’ içerisinde”
Öte yandan Alioğlu, Cyprufex’in ‘yapısal bozukluk’ içerisinde olduğunu ve bu konuda adım atılmasının şart olduğunu söyledi.
Kurumun misyonunu yerine getirerek çalışmasını hedeflediklerini kaydeden Alioğlu, bu yönde bir çalışmanın bulunmadığını savundu.


Narenciye Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Akçın:

“Üreticilere ödemeler düzenli yapılmalı”

Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Akçın ise narenciye üreticilerinin ürün bedeli olarak 10 ile 12 milyon TL arasında alacağının bulunduğunu belirtti.
Ürünlerin hasat edilmeye başladığını, limon ve greyfurt hasadının tamamlanmak üzere olduğunu aktaran Akçın, buna rağmen üreticilere geçtiğimiz yılki ödemelerin henüz yapılmadığını kaydetti.
Akçın, akaryakıt ve doğrudan gelir desteği ile ilgili ödemelerin düzenli yapılmadığını savunarak, üreticinin borç içinde olduğunu söyledi.
Sektördeki sıkıntıların uzun yıllardır devam ettiğini ve çözümlenemediğini ifade eden Akçın, geçtiğimiz yılki narenciyede rekoltesinin 88 bin ton olduğunu bu yıl da rekoltenin ayni rakamlarda devam etmesinin beklendiğini dile getirdi.
Akçın, geçtiğimiz yıl 10 bin ton ürünün dalda kaldığını,  78 bin ton ürünün ise hasat edildiğini açıkladı.
Dalda kalan narenciye üreticilerinin ürün bedellerinin Genel Tarım Sigortası Fonu’ndan ödeneceğini aktaran Akçın, gerekli ödemelerin Şubat ayına sarkabileceğini dile getirdi.


Kurt: “Valencia portakalın geleceği belirsiz”

Bunun yanı sıra Üretici Esat Kurt ise şu anda mandalina ile ilgili bir sıkıntı yaşanmadığını, buna rağmen valencia portakalın geleceğinin ‘belirsiz’ olduğunu belirtti.
Durumun bu şekilde gitmesi halinde üretici, çalışan ve tüccarın zor duruma gireceğini savunan Kurt,  greyfurdun yarısının dalında kaldığını kaydetti.
Kurt, “valencia portakalı tüccar almıyor. Üretici mağdur durumunda. Mandalinanın piyasası var, satılıyor” dedi.
Teşvik primlerinin artırılması gerektiğini ifade eden Kurt, bu şekilde üreticinin elinde mal kalmayacağını dile getirdi.

 

YARIN: CYPFRUVEX yönetimi ne diyor? / Bu yıl sorun olur mu?

Bu haber toplam 1483 defa okunmuştur