1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Yeni mecliste 'sendikacı' yok
Yeni mecliste sendikacı yok

Yeni mecliste 'sendikacı' yok

28 Temmuz erken seçimlerinde her partiden aday olan sendikacıların hiçbirisi meclise giremedi. CTP -BG, UBP, DP-UG ve TDP’den toplam sekiz sendikacı seçime katılırken; hiç birinin seçilmeyişi dikkat çekti.

A+A-

Tanju KONURALP

28 Temmuz erken seçimlerinin sonuçlanması ile 50 isim meclisteki yerini almaya hak kazanırken partilerden vekilliğe aday olan sendika kökenli adayların seçilmemesi dikkat çekti.  Ağrılıklı olarak doktorların koltuk hakkı kazandığı yeni mecliste, çeşitli meslek gruplarından da vekiller bulunurken, sandıktan hiçbir sendikacı çıkmadı.
Toplam sekiz sendikacının aday olduğu seçimlerde, ilk kez katılım gösteren 6 sendikacının yanı sıra, geçmişte milletvekilli olan iki ismin de mecliste yer alamadı.
YENİDÜZEN sendikacı adaylara ortaya çıkan tabloyu sordu. Kimi sendikacı adaylar konuşmaktan kaçınırken YENİDÜZEN’e görüşlerini açıklayan 3 aday sonucu farklı sebeplere bağladı. 
TDP adayı Güç-Sen Eski Başkanı Memduh Çeto, DP –UG’den Memur-Sen Eski Başkanı Çelebi Ilık ve UBP adayı DAÜ-SEN Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Hoşkara, seçilmeme sebeplerini YENİDÜZEN’e yorumladı. 

Memduh Çeto: “Sendikacılar dışarıda daha etkilidir”
TDP’den adan olan eski sendikacı Memduh Çeto doruma farklı bir yorum getirdi. Sendikacıların halkın da kararı ile sendikacılık görevlerini sürdürmeye devam etmesinin; ülke için daha verimli olacağına dikkat çeken Güç-Sen Eski Başkanı Memduh Çeto, meclise giremedikleri için mutlu olduğunu ifade etti. Geçmiş hükümette 18 doktorun olmasına rağmen bir sağlık yasasının geçirilememesini örnek gösteren Çeto, bu örneğe hitaben “sendikacılar mecliste olsa, halkın çıkarlarını ne kadar savunabilecekti merak ediyorum” şeklinde konuştu ve “böylesi daha hayırlıdır” ifadesinde bulundu.

Ilık: “Meclis’te sendikacı olması gereklidirdi”
Yeni mecliste çalışanların temsilcilerinin de bulunmasının gerekli bir unsur olduğuna değinen Memur-Sen Eski Başkanı Çelebi Ilık,  ülke için olmasının önem arz eden bir durum olduğuna vurgu yaptı. Sendikacıların da meclise girmesi ihtimali karşısında ise hiçbir zaman sendikacı olunduğunun unutulmamasının hayati önem taşıdığına vurgu yapan Ilık, meclise giren herkesin toplumun sorunlarına odaklanması gerektiğini ifade etti. Ülke için ümitli bir dönemin başladığına dikkat çeken Ilık, “umarız ömrü uzun bir hükümet olur” açıklamasını yaparken; ülkenin en az farkla seçim kaybeden adayı olarak, kendisin e destek veren herkese teşekkür etti. 

Ekşici: “Bu bir tepki değildir”
Seçimlere katılan hiçbir sendikacının meclise girememesini bir rastlantı olarak değerlendiren PER-SEN Asbaşkanı Derviş Ekşici, sandığa gidenlerin sendikacılara bir tepki gösterdiğini düşünmediğini ifade etti. Sendikacıların da mecliste olmasının faydalı ve çalışan hakları açısından gerekli bir durum olduğuna işaret eden Ekşici, sonuçlardan çıkarılacak özel bir neden olduğunu düşünmediğini açıkladı.

***


28 Temmuz erken seçimine katılan ve seçilme hakkı kazanamayan sendikacı ve eski sendikacılar:

• CTP-BG
Dev-İş Eski Başkanı Ali Gulle
Emek-İş Genel Başkanı ve Dev-İş Dış İlişkiler Sekreteri Koral Aşam

• TDP
Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı
Güç-Sen Eski Başkanı Memduh Çeto
DAÜ-SEN Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Hoşkara

• UBP
Kamu-İş Eski Başkanı Ahmet Çaluda
DAÜ-PER-SEN Asbaşkanı Derviş Ekşici

• DP-UG
Memur-Sen Eski Başkanı Çelebi Ilık.

Bu haber toplam 2399 defa okunmuştur