1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Yeni İÇTÜZÜK’te neler var?
Yeni İÇTÜZÜK’te neler var?

Yeni İÇTÜZÜK’te neler var?

Konuşma sürelerinde ‘Daha kısa sürelerde, daha çok milletvekilinin konuşabilmesi’ düzenleme yapıldı…

A+A-

Yeni İçtüzük’le, daha VERİMLİ ve ETKİN Meclis…

Haftada 2; Hem YASAMA, Hem DENETİM!

Meclis Genel Kurulu’nda onaylanan, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek yeni Meclis İçtüzüğü’ne göre, ‘Yasama’ ve ‘Denetim’ günleri ayrı ayrı olmaktan çıkıyor. Buna göre; Meclis Genel Kurulu’nun toplanma günleri olan hem Pazartesi, hem de Perşembe günleri, hem yasama, hem de denetim görevleri yerine getirilecek.

 


Meltem SONAY
Meclis Genel Kurulu’nun çalışma verimliliğini artırmak temel amacıyla yapılan İç Tüzük’le ilgili çalışmayı aktaran Anayasa, Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini  Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite’nin Başkanı CTP-BG Milletvekili Asım Akansoy, hedefin daha etkin, daha üretken bir Meclis ortamı ve düzen yaratmak olduğunu ifade etti.

“Anayasa değişikliğinin ardından yaklaşık 10 madde tadil edilecek”
Meclis İçtüzüğü’nün yasamayı düzenlediğine işaret eden Akansoy, İçtüzükle ilgili düzenlemenin ‘önemli bir hamle’ olduğuna işaret etti.
Bazı partilerin, ‘İçtüzüğün bir kısım maddelerinin Anayasa ile düzenlendiği için, Anayasa değişikliği olmadan İçtüzük’le ilgili değişikliğin de olmayacağına’ ilişkin eleştirilerinde doğruluk payı olduğunu belirten Akansoy, ancak söz konusu olanın yaklaşık 10 madde olduğunu ve bununla ilgili de çalışmanın yapıldığını kaydetti.
Anayasa’nın Meclis çalışmalarına ilişkin 81. Maddesini değişmek için çalışıldığını da anımsatan Akansoy, Anayasa’daki değişikliğin ardından İçtüzük’teki bu maddelerde de tadilata gidileceğini aktardı.

“Günlük siyasi amaçlara yönelik istismar edilmemeli”
Bu süreçte tüm siyasi partilerin ortak amaç ve uzlaşı ile çalışmalarının önemine işaret eden Komite Başkanı Asım Akansoy, İçtüzük’le ilgili çalışmanın günlük siyasi amaçlara yönelik istismar edilmemesi gerektiği görüşünü belirtti.
Komitenin başarısının, Kıbrıs Türk Halkı’nın modern hukuk sistemine kavuşması için bir araç olacağının altını çizen Akansoy, tüm parti başkanlarına da komite çalışmalarına destek çağrısı yaptı.
UBP’yle Meclis İçtüzüğü’ne ‘ret’ oyu vermelerine karşın temaslarının sürdüğünü de kaydeden Akansoy, Anayasa değişikliği ile ilgili komite çalışmalarına katılacaklarını belirtmelerinden duyduğu memnuniyeti de belirtti.
Komite olarak çalışmalarına hız kesmeden devam edeceklerini kaydeden Akansoy, “Bir yandan Anayasa’nın referanduma sunulması sürecini işletirken, en kısa zamanda da Siyasal Partiler Yasası’nı görüşmek üzere çalışmalar sürecek” dedi.

Sırada Siyasal Partiler Yasası var…
Anayasa, Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini  Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite’nin Başkanı CTP-BG Milletvekili Asım Akansoy, komitenin ara verilen Siyasal Partiler Yasası çalışmalarına döneceğini de ifade etti.
Siyasal Partiler Yasası’nda, ‘Milletvekilleri transferleri’ ve ‘kadın kotası’na ilişkin tartışmalı iki konu olduğunu anımsatan Akansoy, bu konularda uzlaşıya yönelik adımlar atıldığını ve Başsavcılık’tan gelen görüş doğrultusunda da uzlaşı ile bir çalışma yapılacağı görüşünü belirtti.

------------------------------------------------------

Yeni İÇTÜZÜK’te neler var?

Yasama – Denetim günü ayrımı kalktı…
Geçtiğimiz gün Meclis Genel Kurulu’nda da onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek yeni Meclis İçtüzüğü’ne göre, ‘Yasama’ ve ‘Denetim’ günleri ayrı ayrı olmaktan çıkıyor.
Buna göre; Meclis Genel Kurulu’nun toplanma günleri olan hem Pazartesi, hem de Perşembe günleri, hem yasama, hem de denetim görevleri yerine getirilecek.
Akansoy, bu düzenlemenin özellikle haftada 1 gün, Pazartesi günleri yapılan yasama toplantılarını bekleme zorunluluğunu ortadan kaldıracağına işaret etti.

Konuşma sürelerine yeni düzenleme…
Meclis Genel Kurulu’nda Milletvekilleri’nin konuşma sürelerinin de gündemdeki yasanın niteliğine bağlı olarak yeniden düzenlendiğini ifade eden Akansoy, düzenlemenin, ‘Daha kısa sürelerde, daha çok milletvekilinin konuşabilmesi’ adına yapıldığının altını çizdi
Yeni İçtüzükle, Milletvekilleri’ne ivedilik ve güncel konularda konuşma istemlerine 5’er, 15’er dakika konuşma süreleri, Hükümet üyelerine 10’ar dakika cevap hakkı, Esas Yasa’ların birinci görüşmeleri ve bütçe görüşmelerinde sınırsız, sataşmalarda 5 dakika, Hükümet Programı, Güven İstemi, Güvensizlik Önergesi, Genel Görüşme, Meclis Araştırması Raporu, Meclis Soruşturması Raporu ve Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Raporu ile ilgili görüşmelerde söz isteyene 1 saat gibi düzenlemeler getirildi.

‘Söz Söyleme Yasağı’ kalktı
Milletvekilinin birleşim sırasında iki kez uyarı almasından dolayı söz söylemekten yasaklanmasına ilişkin disiplin cezası kuralını düzenlendi. Bu ceza milletvekilinin kürsü serbestliğine aykırı bulunarak İçtüzük’ten çıkarıldı.

“Başkanlık Divanında Boşalma ve Vekalet Yetkisi”ne netlik
Meclis Başkanlığı’nın nasıl boşalacağına ilişkin net düzenlemeler de getirildiğini kaydeden Akansoy, önceki İçtüzük’te net olmayan düzenlemenin gerekçelendirildiğini belirtti.
  
“Başkanlık Divanında Boşalma ve Vekalet Yetkisi” yan başlıklı 13’üncü maddesinde yer alan “sürekli boşalma olması halinde” söz dizisi daha anlaşılır olabilmesi amacıyla yeniden ifadelendirilerek “ölüm, istifa veya Sağlık Kurulu Raporu ile görevini yerine getiremeyeceğinin tevsik edilmesi sebebiyle sürekli boşalma olması halinde” diye açıkça yazıldı.

‘Sayıştay Komitesi’ esas Komite!
Kararla kurulan; Sayıştay Denetim Raporlarını İnceleme Komitesinin adı yalınlaştırılarak “Sayıştay Komitesi” olarak değiştirilerek esas Komite yapılmış ve Komitece hazırlanan Raporların görüşülme yöntemine açıklık getirilmiş; ayrıca Sayıştay Başkanlığınca yürürlükteki mevzuata bağlı tespit edilen aykırılıklarla ilgili Raporların da bu Komitenin bilgisine getirilmesi ile ilgili kural eklendi.
Dilekçe Komitesine Ombudsman Raporlarının da görüşme yetkisi verildiğinden Komitenin adı “Dilekçe ve Ombudsman Komitesi” olarak değiştirildi. Siyasal Parti gruplarının Mecliste temsil sayılarının Komitelerdeki üye sayılarının değiştirilmesini gerektirecek biçimde değişmesi halinde, Komite seçimlerinin yenileceğine ilişkin kural eklendi.

Devamsızlık nedeniyle üyeliği düşen milletvekili tekrar üye olamayacak
Komitedeki üyeliği devamsızlık nedeniyle düşen üyenin Siyasal Parti ve grup başkanlıklarınca, aynı Komiteye tekrardan üye olarak verilmeyeceği kuralı getirildi.

Tutanaklar da Meclis Web sayfasında
Komite Tutanakları’nın da, tutanaklara erişebilmeyi kolaylaştırmak amacıyla Meclis web sayfasında da yayınlanacağı kuralı getirildi.

Başbakanlık görüşü 15, ivedilik süresi 7 günde
Yasa önerilerine ilişkin Başbakanlık görüşünün 30 gün içinde verileceği kuralı 15 gün, görüş gelmesi halinde 30 gün geçtikten sonra Komitede görüşüleceği kuralı da paralel olarak 15 gün olarak değiştirilmiş; haklarında ivedilik verilenler için 15 gün olan süre ise 7 gün olarak düzenlendi.

Dokunulmazlık düzenlemesi
Meclis üyesi olmayan Bakanların yasama dokunulmazlığının kaldırılması bildiriminin Başsavcılıkça direk olarak Meclis Başkanlığına iletileceği kuralı getirildi
Yasama dokunulmazlığının kaldırılması ile ilgili komite yapmış olduğu çalışmalarında, istemin kaldırılmasının siyasi amaçlara dayanmadığının hazırlamış olduğu raporunda gerekçeli olarak belirtilmesi kuralı getirildi.

Meclis Çalışmaları’na katılmayan milletvekili komiteye havale
Milletvekilinin Meclis çalışmalarına izinsiz ve özürsüz üç hafta katılmaması durumunda yazılı olarak uyarılması, izinsiz ve özürsüz devamsızlığının bir ay süre devam etmesi halinde ise konunun Başkanlık Divanı kararı ile ilgili komiteye havale edilmesi yönünde düzenleme yapıldı.
Meclis Başkanının otuz güne kadar izin vermesi yetkisi, bu sürenin Meclis çalışmalarına engel olabileceği düşüncesiyle on beş gün olarak indirildi.

Bu haber toplam 2893 defa okunmuştur