1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. YENİ ASGARİ ÜCRET BELİRLENDİ
YENİ ASGARİ ÜCRET BELİRLENDİ

YENİ ASGARİ ÜCRET BELİRLENDİ

Asgari Ücret Tespit komisyonu, yeni asgari ücreti belirledi.

A+A-

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni asgari ücreti belirledi.

Bugün  saat 11:00'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Süleyman Göktaş başkanlığında toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu , yeni asgari ücreti bin 834 TL olarak belirledi.  1 Eylül 2015’ten beri bin 730 TL olarak yürürlükte olan asgari ücret  böylece 104TL artmış oldu.

YENİDÜZEN’e konuşan Kıbrıs Türk İşveren Sendikası Genel Sekreteri  Mustafa Aroğlu, bin 834TL asgari ücret önerisinin devlete ait olduğu, kendilerinin masaya herhangi bir öneri ile gelmediklerini açıkladı.

Asgari ücretin 104 TL artırılmasına itiraz eden ve işçi kesimi temsil eden Hür-İş Başkanı Yakup Latifoğlu ise masaya terk etti.

-----------------------

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, basın açıklaması ile yeni asgari ücreti duyurdu.

Komisyonun açıklaması şöyle:


Değiştirilmiş şekliyle 22/1975 sayılı Asgari Ücretler Yasası’nın 8’inci maddesi uyarınca 5 işçi, 5 işveren ve 5 de devlet tarafını temsil eden 15 üyeden oluşan ve KKTC Bakanlar Kurulu’nun Ö(K-I)38-2016 sayılı kararı ile atanması onaylanan Asgari Ücret Saptama Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın  çağrısı ile Yasa’nın 7’nci ve 9’uncu maddelerinin verdiği yetkiye dayanarak asgari ücreti belirlemek amacıyla bu gün (21 Haziran 2016) saat 11.00’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda toplanmıştır.

Toplantının basına açık olarak gerçekleştirilen ilk bölümü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı  H. Ersan Saner  ve işverenleri temsilen İşverenler Sendikası Başkanı Sn. Mustafa Aroğlu ile çalışanları temsilen Hür-İş Federasyonu Başkanı Sn. Yakup Latifoğlu’nun açılış konuşmaları ile tamamlanmıştır.

Açılış konuşmalarının ardından çalışmalarına başlayan Komisyon tarafların karşılıklı olarak görüşlerini beyan etmesi ile devam etmiştir.

İşçi tarafı temsilcisi Hür-iş Başkanı Yakup Latifoğlu asgari ücretin 2408 TL olmasını  önermiş, işveren  tarafı ise bu rakamın  yüksek olduğunu  belirterek asgari ücretin  1762 TL  olması önerisini sunmuştur. Devlet kanadı ise  geçen yılki hayat pahalılığını  dikkate alarak  varolan asgari ücretin %6 oranında arttırılmasını önermiştir.

İşçi tarafı temsilcileri devlet kanadının önerisini kabul edemeyeceklerini ifade ederek toplantıdan  ayrılmıştır.

Tarafların görüşlerini sunmasından sonra, Komisyonun Devlet tarafının 1 Temmuz  2016 tarihinden itibaren asgari ücretin;


    
olması ve Yasa’nın çırak olarak tanımladığı 15 ile 17 arası işe alınanlara bu kıstasların sırası ile %30 indirimle uygulanması önerisi oylamaya sunulmuştur. Öneri, 5 devlet tarafı temsilcisi ve 5 işveren tarafı temsilcisinin  10 kabul oyu ile,  oy birliğiyle kabul edilmiştir.

 

 Süleyman GÖKTAŞ
Asgari Ücret Saptama Komisyonu Başkanı

Bu haber toplam 5753 defa okunmuştur