1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Yeni Asgari Ücret belirlendi
Yeni Asgari Ücret belirlendi

Yeni Asgari Ücret belirlendi

Yeni asgari ücret oy çokluğuyla bin 730 Türk Lirası olarak belirlendi

A+A-

Asgari Ücret Saptama Komisyonu, yeni asgari ücreti brüt olarak saatlik 10 TL, günlük 80 TL, haftalık 400 TL, aylık 1730 TL olarak belirledi.

Asgari ücret halen aylık brüt 1675 TL olarak uygulanıyor.

1 Eylül’den itibaren geçerli olacak yeni asgari ücret, işçi tarafı temsilcilerinin 5 ret oyuna karşılık, 5 devlet ve 5 işveren temsilcisinin 10 kabul oyuyla kabul edildi.

Komisyon Başkanı İsmet Lisaniler, yaptığı yazılı açıklamada, Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun üçüncü toplantısını bugün gerçekleştirdiğine işaret ederek, İçişleri ve Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar’ın başkanlık ettiği toplantıda tarafların asgari ücretin yeniden belirlenmesine yönelik görüşlerini ortaya koyduklarını kaydetti.

Tarafların görüşlerini sunmasından sonra, devlet tarafının, 1 Eylül 2015 tarihinden itibaren asgari ücretin saatlik 10 TL, günlük 80 TL, haftalık 400 TL, aylık 1730 TL olmasını; Yasa’nın çırak olarak tanımladığı 15 ile 17 arası işe alınanlara bu kıstasların sırası ile %30 indirimle uygulanması önerisini sunduğunu belirten Lisaniler, önerinin işçi tarafı temsilcilerinin 5 ret oyuna karşılık 5 devlet tarafı temsilcileri ile 5 işveren tarafı temsilcilerinin toplam 10 kabul oyuyla kabul edildiğini ifade etti.

-----------------------------------------------------

GURPINAR: BİR NEBZE OLSUN RAHATLAMA

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, İçişleri ve Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar başkanlığında toplandı.

İçişleri ve Çalışma Bakanlığı toplantı salonunda yer alan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısına, işveren tarafı olarak İşverenler Sendikası Başkanı Mustafa Aroğlu, işçi adına ise Hür-İş Genel Başkanı Yakup Latifoğlu başkanlığındaki heyetler katıldı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Başkanı İsmet Lisaniler de toplantıda hazır bulundu.

GÜRPINAR: “HAZİRAN'DA SONUÇ ELDE EDEMEDİK, UYGUN ZEMİN ARADIK”

İçişleri ve Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar, bugün asgari ücreti belirlemek için bir araya geldiklerini ifade ederek, haziran ayında gerçekleştirdikleri toplantılarda bir sonuç elde edemediklerini ve bu geçen sürede uygun zemin aradıklarını anlattı.

Gürpınar, ayrıca yeni hükümet kurulmasının da toplantıyı biraz geciktirdiğini ancak bu geçen sürenin ardından toplantının değişen koşullar altında yapıldığına işaret etti.

“BİR NEBZE OLSUN RAHATLAMA…”

Çalışanların yaşam koşullarını iyileştirmek için masa başında olduklarını vurgulayan Gürpınar, bugün ülkede uygulanan asgari ücretin brüt bin 675 TL olduğunu ve bunun güncelleşmesi ve bir nebze olsun çalışana rahatlama getirmesi gerektiğini kaydetti.

Gürpınar, “Biz devlet tarafı olarak bu anlayışla masada olacağız, işçi ve işveren de masada görüşlerini ortaya koyacak, umarım gecikmeden asgari ücret günün koşullarına göre artırılır. Biz bu amaçla masadayız ve bu amaçla çalışacağız” dedi.

LATİFOĞLU: “UZLAŞIRSAK ÇALIŞANLARIN İSTEDİĞİ RAKAMI YAKALARIZ”

İşçi tarafı adına masada bulunan Hür-İş Genel Başkanı Yakup Latifoğlu da, işçi tarafının beklenti ve düşüncelerini net olarak ortaya koyduklarını, bugün de karşı tarafın düşüncelerini açıklamasını bekleyeceklerini ve görüşmeleri bunun üstünden yapmaları gerektiğini kaydetti.

Latifoğlu, uzlaşılması durumunda bugün, asgari ücret konusunda bütün çalışanların istediği bir şekilde rakamın yakalanabileceğini söyledi.

AROĞLU: “DOĞRU TESPİT ÜLKEYİ İYİYE GÖTÜRÜR”

İşveren tarafı adına konuşan İşverenler Sendikası Başkanı Mustafa Aroğlu ise, asgari ücretin günlük hayatın bir parçası olduğunu ve her işlemin asgari ücrete göre yapıldığına dikkat çekerek, “Bu yüzden hassas bir konu, doğru tespit edilmesi ülkeyi iyiye götürür, yanlış tespiti ise sıkıntı yaratır” dedi.

Aroğlu, insanların tümünün bu ülkede mutlu, huzurlu, rahat yaşamasını, çalıştığı yerde mutlu olmasını ve ailesine iyi bakmasını istediklerini, ancak iş sektörünün huzursuzluklarının da giderilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Aroğlu, iş yerlerinin rekabet edebilirliliğinin artırılması, iş hayatının geliştirilmesi gerektiğini ifade ederek, ücret artışlarının bazen bazı müesseselerin kapanmasına sebep olduğunu ifade ederek, bu konularda destek istediklerini kaydetti ve ülkenin hep birlikte refaha ulaştırılabileceğini dile getirdi.

Toplantının ardından yazılı açıklama yapılması bekleniyor.

Son asgari ücret, hükümet ve işçi kesimi temsilcilerinin olumlu ve  işveren temsilcilerinin olumsuz oylarıyla oy çokluğuyla kabul edilmiş  ve brüt 1675 TL olarak 1 Kasım 2014’ten itibaren resmen yürürlüğe girmişti. Bugünkü toplantı yılın üçüncü toplantısı oldu. Yasaya göre asgari ücret yılda en az bir kez artırılmak zorunda.

(tak) 

Bu haber toplam 6010 defa okunmuştur