1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘Yeğen’e kaynak ‘öğrenci’ fonundan!
‘Yeğen’e kaynak ‘öğrenci’ fonundan!

‘Yeğen’e kaynak ‘öğrenci’ fonundan!

DAÜ’de eski Rektör Prof. Dr Abdullah Öztoprak’ın yeğeni modacı Abdullah Öztoprak’a yönelik ‘sponsorluğu’, DAÜ Murakıp Raporu’na yansıdı

A+A-

 

MURAKIP RAPORUNDAN…

• Gösteri harcamaları için toplamda 65 bin 419 TL harcandı

• Fondan karşılanan harcamaların tamamen öğrenciye yönelik ve öğrenci odaklı etkinlikler için olması gerekirken,  “sözleşmenin konusu ile fonun harcama ilkelerinin örtüşmüyor

• Harcamalarda ikramlara ilişkin olarak 15 bin TL muhasebeleştirilmedi, açıkta kaldı

• Eski Rektör Prof Dr Abdullah Öztoprak’ın yeğeni modacı Abdullah Öztoprak’ sözleşme tarihi bitmesine rağmen misafirhane anahtarını 1 yıl sonra iade etti

Ayşe GÜLER

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) eski Rektörü Prof. Dr Abdullah Öztoprak’ın yeğeni modacı Abdullah Öztoprak’a ‘Tek Şahidi Cümbezdi” isimli moda gösteri için verilen 30 bin TL’lik ödemenin yarısının ‘Öğrenci Etkinlik Fonu’ndan, diğer yarısının ise ‘Uluslararası Öğrenci Aktivite Fonu’ndan karşılandığı DAÜ Murakıp Raporu’na yansıdı.
Üniversite Yönetim Kurulu’nun Öğrenci Aktivite Fonu ve Fon Harcama İlkeleri’nde belirtilen kullanım alanları dışında hiçbir konuda fondan harcama veya transfer yapılamayacağı raporda vurgulanırken, sadece Üniversite Yönetim Kurulu kararı ile fon kullanım alanlarına ekleme yapılabileceğine işaret edildi.
İç Murakıp tarafından hazırlanan raporda moda gösterisi için toplamda 65 bin 419 TL harcama yapıldığı tespit edildi.
Gösteride yapılan 15 bin TL’lik ‘ikram harcamasının’ ise muhasebeleştirilmediğinden ‘açıkta kaldığına’ vurgu yapıldı. Geriye kalan harcamaların ise üniversite bütçesinin çeşitli kalemlerinden karşılandığı ifade edildi.
‘Kayıt dışı’ yapılan bu işlemin Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkelerine aykırı olduğuna dikkat çekilirken, fiilen gerçekleşen gelir veya gider kaleminin muhasebeleştirilmesi gerektiğine aksi halde yılsonu hazırlanan finansal tablolara yansıtılamayacağına da işaret edildi.
13 Aralık-24 Aralık arasında moda gösteri için 13 Aralık tarihinde DAÜ adına Prof Dr Osman Yılmaz ile Modacı Abdullah Öztoprak tarafından imzalanan sözleşmede İç Murakıplık, sözleşme maddelerini tek tek inceleyerek, ‘DAÜ’nün yükümlülüklerinin dışında çıkılıp çıkılmadığı araştırıldı. 

“Moda gösterisi için 65 bin 419 TL harcandı”

Murakıp, hazırlanan raporda moda gösterisi için toplamda 65 bin 419 TL harcama yapıldığını tespit etti.
Bu bağlamda Modacı Abdullah Öztoprak’a 30 bin TL’lik ödeme yapılırken, 15 bin TL’lik de ‘izaz ikram’ harcaması yapıldığına dikkat çekildi.
Öte yandan ‘sahne düzeni, baskı işleri’ için 3 bin 362 TL, ‘yurt dışı ulaşım harcamaları’ için 5 bin 570 TL,  ‘yurt içi ulaşım harcamaları’ için ise 2 bin 610 TL harcandığına bulgu yapıldı.
‘Konaklama harcamaları ve misafirhane giderlerinin’ bin 640 TL olduğu, ‘araç gereç ve malzeme’ için de 7 bin 236 TL harcandığı raporda yer aldı.

 

DAÜ Murakıp Raporu:

“Sözleşmenin konusu ile fon harcama ilkeleri örtüşmüyor”

Bununla birlikte fondan karşılanan harcama kısımları ile ilgili ‘fon kullanım alanları’ maddeleri incelendiğinde yapılacak harcamaların tamamen öğrenciye yönelik ve öğrenci odaklı etkinlikler için olması gerektiğine buldu yapıldı.
Raporda, “sözleşmenin konusu ile fonun harcama ilkelerinin örtüşmediği kanaatindeyim” denildi.

“Öztoprak, kaldığı misafirhanenin anahtarını 1 yıl sonra iade etti”
Sözleşmenin süresinin 13 Aralık 2013 ile 24 Aralık 2013 tarihleri arasını kapmasına rağmen, modacı Abdullah Öztoprak’ın üniversitenin misafirhanesinin anahtarını 13 Kasım 2013 tarihinde aldığı ve 20 Kasım 2014 tarihinde iade ettiği belirtildi.
Raporda, “Modacı Abdullah Öztoprak’ın üniversitenin misafirhanesinin anahtarını 13 Kasım 2013 tarihinde aldığı ve 20 Kasım 2014 tarihinde iade ettiği  ‘Lojman/Misafirhane Anahtar Teslim Formu’ndan görülmektedir. Modacının kaldığı misafirhanenin elektrik tüketimi için maktu ücretler hariç yaklaşık bin 100 TL ödeme yapılmıştır. Ayrıca kullanımında bulunan lojmanın, akademik personele kiralanması durumunda üç yatak odalı ve eşyalı bir lojmanın aylık 280 doları olduğu görülüyor” denildi.

“Sözleşmeye aykırı”

Sözleşmeye aykırı dikkat çekici bir diğer hususun ise sözleşme süresi sona ermesine rağmen eski rektör Abdullah Öztoprak’ın yeğeni modacı Abdullah Öztoprak’ın kaldığı misafirhanenin anahtarını yaklaşık bir yıl boyunca iade etmeyerek, zimmetinde tuttuğu vurgulandı.

Bulgular…

Moda Abdullah Öztoprak’la imzalanan sözleşmenin konusu ilgili sözleşmenin birinci maddesinde; “Bu sözleşme 24 Aralık 2013 tarihinde modacının sahip olduğu ‘Tek Şahidi Cümbez’di’…’ isimli moda gösterisi projesinde DAÜ’nün Modacı’nın işbirlikçi katılımcısı olarak yer alacağı organizasyonda Gazimağusa şehrini anlatan tiyatral moda gösterisi ile ilgili tarafların mutabakata vardığı koşulları ve yükümlülükleri düzenlemektedir.’ Şeklinde açıklanmıştır.

“19 kişinin konaklama faturası yok”

Moda gösterisinde görev almak üzere yurt dışından gelen 19 kişi ile ilgili konaklama faturasına rastlanmadığı raporda yer alırken, bu kişilerin üniversitenin misafirhanesinde veya yurtlarında kaldıklarına işaret edildi. 
Raporda, “Gösteride görev almak üzere yurt dışından toplam 19 kişinin geldiği bilet veya konaklama faturalarından görülmektedir. Bunlardan 6’sı İstanbul’dan, 12 kişi de Ankara’dan gelip dönmüştür. Bu kişilerle ilgili konaklama faturasına rastlanmadığı ve üniversitenin misafirhanesinde veya yurtlarında kaldıklarına dair bilgi alınmıştır. Ayrıca fotoğrafçı olarak bilinenen Alain Skora’ya ait uçak bilet faturasına rastlanmamış ancak 4 gecelik Salamis Bay Conti Hotel’de konakladığı belgelerde görülmüştür” denildi.

“Konaklama harcamalarına dair belge yok”

Raporda, sözleşmede “DAÜ tarafından yurt dışından ya da Mağusa dışından gelen ekip için konaklama ve kahvaltı, öğlen yemeği ve akşam yemeği sağlanacağı ve konaklamanın en az dört yıldızlı bir otelin standart oda düzeyinde olması gerektiği” belirtildiğine yer verildi.
Turizm Döner Sermaye personelinin kahvaltı, öğle ve akşam yemeğinin birim tarafından karşılandığına dair belge bulunamadığı, konaklama için gelen ekipten sadece bir kişinin Salamis Bay Conti Hotel’de 4 gece konakladığı aktarıldı.
Konaklama ücreti olarak 540 TL’lik ödeme yapıldığı,  geriye kalan kişilerin üniversitenin misafirhanesinde kaldığı, bu harcamanın da üniversitenin ‘Davetli Zevat Gideri’ kaleminden karşılandığına işaret edildi.

“Sözlü talimatla hizmet verildi, gelir ve giderler bütçeye kaydedilmedi”

Bununla birlikte DAÜ tarafından davetlilere ikram edilecek ve 10 bin TL’ye mal olan kokteyl tutarı ile ilgili üniversite yönetimi tarafından herhangi bir talep düzenlenmediğine buldu yapıldı.
Raporda, Turizm Döner Sermaye biriminin kendilerine ‘onaylı bir talep’ sunulmadan sözlü talimatla bu hizmetleri verdiğine, birimin üniversiteden alacağı 10 bin TL’nin ise birime gelir olarak gösterilemediği gibi ayni şekilde üniversitenin ilgili bütçesine de gider olarak kaydedilmediğine işaret edildi.
Söz konusu tutarın kayıt dışı kaldığı da vurgulandı.

Bu haber toplam 5478 defa okunmuştur