1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. YARIŞ ERKEN BAŞLADI
YARIŞ ERKEN BAŞLADI

YARIŞ ERKEN BAŞLADI

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun da adaylığını açıklamasının ardından, Nisan 2015 Cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışacak aday sayısı 4’e çıktı… YENİDÜZEN’e seçim sürecini ve adayları değerlendiren deneyimli siyasetçiler sürecin erken başladığına dikkat çekti

A+A-

Meltem SONAY
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun da adaylığını açıklamasının ardından, Nisan 2015 Cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışacak aday sayısı 4’e çıktı.
Meclis Başkan Siber Siber’in CTP-BG adayı, Kudret Özersay ve Mustafa Akıncı’nın da ‘bağımsız’ aday olarak açıklanmasını ardından, dün de Derviş Eroğlu, ‘UBP ve DP’nin çağrısıyla bağımsız’ adaylığını açıkladı.
Deneyimli siyasetçiler Cumhurbaşkanlığı adaylığı, adayları ve seçimi sürecini değerlendirdi.

Eski Başbakan Hakkı Atun:
 

“Bir adayın arkasında parti desteğinin olması şart”
Derviş Eroğlu’nun uzun yılların deneyimi ile konuya ihtiyatlı davrandığını ifade eden Hakkı Atun, kamuoyu yoklaması yaptıktan ve oy alabileceği tabanı yoklayarak, peşinen adaylığını açıklamadığını ve UBP ile DP’nin kendisini aday göstermesinin ardından kamuoyuna adaylığını duyurduğunu belirtti.
Bir adayın arkasında parti desteğinin olmasının şart olduğu görüşünü belirten Atun, Eroğlu’nun UBP ve DP’den destek alacağı sözünü almasının avantajı olduğunu ifade etti.

“Siber sağlam…”
“Kamuoyu değişiklik ister mi, diğer adaylara yönelir mi bekleyip görmek lazım” diyen Atun, özellikle yaptığı sohbetlere dayanarak Sibel Siber’in çok iyi, sağlam bir durumda olduğunu söyleyebileceğini de kaydetti.

“Özersay’ın arkasında parti olmaması dezavantaj…”
Bir diğer Cumhurbaşkanı adayı Kudret Özersay’ın daha çok sağ oylara yöneleceği görüşünü de belirten Hakkı Atun, Özersay’ın oldukça deneyimli olmasına karşın arkasını bir partiye dayamamasının dezavantajına olduğu düşüncesini ifadesini belirtti.

“Akıncı’nın arkasındaki partinin gücü belli”
Mustafa Akıncı’nın ise daha önce ismi cumhurbaşkanlığında anıldığı zaman, şansının daha çok olduğu görüşünü belirten Atun, Akıncı’nın barışcıl yaklaşımı ile Rum tarafının da sempatisini kazanmış bir kişi olduğuna değindi. Akıncı’nın, özellikle Lefkoşa Türk Beledi Başkanlığı döneminde kazandığı sempati ve son belediye seçimi sonuçlarına dayanarak ‘tüm partilerden oy alırım’ düşüncesiyle yola çıktığı görüşünü belirten Atun, “Arkasındaki partinin gücü belli, bu olumlu izlenimi hayata geçirebilecek mi, soru orada” şeklinde konuştu.
Atun tüm adaylara başarılar dilerken, “Politika değişken bir olay ancak halkımız bu konuda oldukça olgunlaşmış, eğitilmiş. Önemli olan topluma hizmet verebilmektir, hayırlı olsun” şeklinde konuştu.

 

Eski Milletvekili Alpay Durduran:
 

“Derviş Eroğlu değil ‘Cumhurbaşkanı’ aday oldu”
“Derviş Eroğlu değil ‘Cumhurbaşkanı’ aday oldu” diyen eski milletvekili, deneyimli siyasetçi Alpay Durduran, “Sayın Derviş Eroğlu adaysa bunu Cumhurbaşkanlığı dışında yapardı, Cumhurbaşkanı gibi yaptı. Bu işin peşinen yanlış gittiğini gösterir” şeklinde konuştu.
Derviş Eroğlu’nun son dönemlerde bir parti değil, birçok parti ile müdahalelerde bulunduğunu ifade eden Durduran, şimdiye kadar da elini Kıbrıs sorunu ile ilgili ‘söylem yarışması’ dışında bir şeyde kullanmadığı görüşünü belirtti.
Eroğlu’nun ‘şimdi iç meselelere daha da müdahil olacağını’ söylediğine işaret eden Durduran, bunun Anayasa’ya da aykırı bir tutum olduğunu ifade etti.

“Demokrasiden uzak bir durum…”
“Halk bunu nasıl değerlendirecek bilmiyorum. Bu demokrasiden uzak bir durum ama halk da bunu demokrasi sanıyor” diyen Durduran, hukukun üstünlüğünün de söz konusu olmadığı görüşünü belirtti, üzüntü verici olduğunu ifade etti.

“Adaylıklar çok erken açıklandı”
Diğer adayların da çok erken adaylıklarını açıkladıkları görüşünü belirten Alpay Durduran, ‘kim aday olacak kavgaları’nın da yaşandığını ve Mehmet Ali Talat’ın parti dışında görünerek destek almaya çalıştığını savundu.
CTP’nin de çok erken aday belirlemesiyle aday olabilecek diğer partililerin şansı kalmadığı görüşünü belirten Durduran, diğer adaylarla ilgili ise bir şey söylemek istemediğini ifade etti.

 

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat:
 

“5 yıl kaybettik… Sonuçlar önemlidir”

“Hayırlı olsun” diyerek ifadelerine başlayan 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, demokratik bir yarış olması temennisini belirtti.
Kıbrıs Türk demokrasisi açısından sağlıklı bir yarış dileğini de ifade eden 2. Cumhurbaşkanı Talat, “Sonuçları önemlidir, Kıbrıs Türkü’nün uluslar arası prestijini koruyan bir sonuç alınmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
Çözüm vizyonu olan bir cumhurbaşkanının, Kıbrıs Türk Halkı’nın ihtiyaçlarına doğru cevap vereceği görüşünü belirten Talat, “Son yıllarda, beş yıl kaybettik. Bu beş yılda kaybedilenlerin geri kazanılması seçimin sonucuna bağlı. Çözüm vizyonu olan bir cumhurbaşkanının seçilmesi ve Kıbrıs Türk Halkı’nın, uluslar arası toplumun saygı duyduğu konuma yükseltilmesi olanağının doğması diliyorum” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 2167 defa okunmuştur