1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. YARIN 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI
YARIN 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI

YARIN 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI

İşçi sınıfının 8 saatlik iş günü mücadelesinin simgesi olan 1 Mayıs İşçi Bayramı, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi yarın Kıbrıs’ta da kutlanıyor.

A+A-

İşçi Bayramı nedeniyle, bu yıl da sendikaların organizasyonuyla ara bölgede yine iki toplumlu miting düzenleniyor.

Aralarında Dev-İş, BES, PEO, Koop-Sen ve KTOEÖS’ün de bulunduğu Dünya Sendikalar Federasyonu üyesi sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin düzenleyeceği ortak miting, Çetinkaya Sahası’nda saat 19.00’da başlayacak.

Mitinge KKTC’den katılacaklar saat 17.30’da Kuğulu Park’ta toplanarak kortej yürüyüşü ile ara bölgedeki Çetinkaya Sahası’na gidecek.

Mitingde Dev-İş Genel Başkanı Hasan Felek ve PEO Genel Sekreteri Pambis Kritsis konuşma yapacak; Sol Anahtarı grubu da şarkılar seslendirecek.

MESAJLAR

1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle siyasi partiler ve örgütler mesajlar yayımlamaya devam ediyor.

Mesajlarda, çalışanların bayramı kutlanırken sorunlara ve taleplere de yer veriliyor.

BKP MİTİNGE KATILIM ÇAĞRISI YAPTI

Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum sendikalar tarafından Lefkoşa ara bölgedeki cirit (Çetinkaya) sahasında organize edilen 1 Mayıs mitingine tüm işçi, emekçi ve yurtseverleri katılmaya çağırdı.

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan yayımladığı mesajda, 58 yıl önce 1 Mayıs 1958’de tüm Kıbrıslı emekçilerin birlikte gerçekleştirdiği ortak mitingin ardından emperyalizmin uzantısı olan her iki taraftaki paramiliter örgütler tarafından Kıbrıs işçi sınıfı ve Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum solculara karşı faşist saldırıların ve cinayetlerin gerçekleştirildiğini kaydetti.

İzzet İzcan, 1 Mayıs’ın bu yıl tüm “Kıbrıslı” emekçilerin birlikte kutlayacak olmasının emperyalizme ve şoven çevrelere tarihsel bir cevap olduğunu vurguladı.

İşçi ve emekçilerin hakları ve Kıbrıs’ta barış ve sosyalizm için canlarını feda eden işçi sınıfı önderlerini saygı ile andıklarını kaydeden İzcan, “Derviş Ali Kavazoğlu, Kostas Mişaulis, Fazıl Önder ve daha nice işçi sınıfı öncüsü yoldaşımızı katledenler mücadelemizi geriletmeyi başaramamışladır. Mücadelemiz güçlenerek devam etmektedir” dedi.

Emperyalist kapitalizmin her türlü saldırısına karşı direnen, tüm dünya işçi sınıfını ve tüm ezilen halkların şanlı mücadelesini 1 Mayıs’ın coşkusu ile selamladıklarını vurgulayan İzcan, uluslararası işçi sınıfı ve ezilen halklar ile dayanışma içerisinde olduklarının altını çizdi.

İzcan, “Yurdumuzun bütünlüğünü sağlayıp, tüm Kıbrıslıların insan haklarına saygılı, birlikte özgürce yaşayacağı günlere ulaşmak ve sosyalizm bayrağını açmak temel amacımızdır” ifadelerine yer verdi.

KSP: “ÖZEL SEKTÖR İŞÇİLERİ ÖRGÜTSÜZ VE SENDİKASIZ”

Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP) Merkez Komitesi imzasıyla yayımlanan mesajda, bu yıl da 1 Mayıs’ın “yine barbarlık şartlarında kutlandığı” görüşü ifade edilerek ülkede ve dünyada sürekli artan işsizliğe işaret edildi.

“Eşit işe eşit ücret ilkesi ayaklar altında. Özel sektör işçileri örgütsüz ve sendikasız. Çalışma saatleri günlük 8 saatten 12 saat ve üzerine çıkmış durumda. Birçok işyerinde iş güvenliği yok! İşçiler her türlü sosyal haklardan yoksun ve sigortasız olarak çalıştırılmakta” denilen açıklamada, dünyadaki savaş ve katliamlara dikkat çekildi.

Bu gidişe dur diyebilecek tek gücün uluslararası işçi sınıfı olduğu belirtilen KSP açıklamasında, “İşçi sınıfının örgütlü mücadelesi sayesinde barbarlığı yenecek ve güzel yüzünü bizlere göstermiş olan geleceği kuracağız” denildi.

İşçiler, her bir kapital parçasını işçilerin ortak mülkiyetine dönüştürmesiyle, işçilerin herkes için bolluğu sağlayacağı kompüter kontrollü üretim, taşıma ve dağıtım sistemi kurulabileceği kaydedilen mesajda mülkiyet sahipliğinde değişiklik için siyasi mücadelenin şart olduğu belirtilerek tüm işçilere KSP içinde örgütlenme çağrısı yapıldı.

ÇAĞ-SEN KORTEJE KATILMAYACAK

Kıbrıs Türk Devlet Çalışanları Sendikası (Çağ-Sen) Başkanı Mehmet Davulcu, “emek düşmanı kişilerle” birlikte olmamak için bu yılki 1 Mayıs kortejine katılmayacaklarını açıkladı.

Davulcu, 1 Mayıs mesajında, geçen bir yılda işçi sınıfının yaşantısında değişen bir şey olmadığını, işçilerin sistematik şekilde fakirleştirilmeye devam edildiğini belirtti.

1 Mayıs’ın işçi sınıfının birlik, mücadele, dayanışma düsturunu dünya egemenlerine meydanlardan haykırma günü olduğunu vurgulayan Davulcu, “Bunun bilincindeyiz. Ancak, böylesi bir günde emek düşman olduğunu kendi uygulamalarıyla tescilleyen kişilerle birlikte olmak, hatta onların arkasında yürüyüş kortejine dahil olmak kabul edebileceğimiz bir durum değildir” ifadelerine yer verdi.

Davulcu bunun yerine bugün saat 15.00’te BELÇA merkez mağazası önünde etkinlik düzenleyerek basın açıklaması yapacaklarını bildirdi.

HEMŞİRELER VE EBELER SENDİKASI ASGARİ ÜCRETİN ARTIRILMASINI İSTEDİ

Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası da mesajında, hükümete, işçi ve emekçilerin daha insani şartlarda çalışabilmesi ve yaşayabilmesi için asgari ücreti yükseltme çağrısı yaptı.

Sendika 1 Mayıs mesajında, “Sosyal adalet anlayışından uzak, kamu çalışanlarını birbirine düşüren iş huzuru barışı ve kaliteyi düşüren göç yasasının kaldırılmasını talep ediyoruz” ifadesine de yer verdi.

Özel sektörde sendikalaşmanın önünün açılması, işçi sağlığı ve güvenliği denetimlerinin artırılması talepleri de ifade edilen mesajda, bu konularda yapılacak çalışmalara destek belirtildi.

KARADENİZ KÜLTÜR DERNEĞİ

KKTC Karadeniz Kültür Derneği Genel Başkanı Baki Aygün ise mesajında, sosyal ve ekonomik hayatın gelişiminde büyük payları olan, emeğin, emektarın, alın terinin, dayanışma ve yardımlaşmanın günü olan 1 Mayıs’ın toplum olarak önemsedikleri çok anlamlı bir gün olduğunu belirtti.

Aygün, atalarının işçilere henüz alın teri kurumadan hakkını verdiğini belirterek “Bu ruh ve inançla maziyi devraldık ve aydınlık bir geleceğe doğru yol alıyoruz” dedi.

Aygün, özel sektör çalışanlarının sendikalaşmasının önündeki engellerin kaldırılması dileğini de ifade etti.

Bu haber toplam 2726 defa okunmuştur