1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Yağışlar göletleri kurtarmaya yetmedi
Yağışlar göletleri kurtarmaya yetmedi

Yağışlar göletleri kurtarmaya yetmedi

Ülkedeki 17 göletteki toplam doluluk oranı Mayıs ayına göre yüzde 18,3’ten yüzde 14,5’e geriledi.

A+A-

 

Ayşe GÜLER

Ülkemizde son günlerde yağan yağmurlar, göletleri ‘kurtaramadı’.
Sağanak yağışlar nedeniyle birçok bölgede hayat felç olsa da göletlerdeki doluluk oranlarında tehlike çanları çalıyor.
Yağışların geç yağması nedeniyle 17 göletten 5’i kurudu, göletlerdeki doğal yaşam yok oldu.
Su İşleri Dairesi’ne bağlı ekipler tarafından Ağustos ayında yapılan son ölçümlerde 17 göletin toplam doluluk oranının yüzde 14,5 olduğu tespit edildi.
Az yağış nedeniyle 16 milyon 515 bin metreküpe sahip göletlerdeki doluluk, 2 milyon 391 bin 639 metreküpe geriledi. Yapılan tespitler, göletlerdeki tehlikeyi gözler önüne serdi.
Öte yandan yılın ilk ayında yapılan ölçümlerde göletlerin yüzde 23,6 doluluk oranına sahip olduğu belirlenmiş, Nisan’da bu rakam yüzde 20,1’e gerilemişti. Göletlerdeki doluluk oranı Mayıs ayında ise daha da gerileyerek yüzde 18,3’e düşmüştü.

5 gölet kurudu

Ekipler tarafından Ağustos ayında yapılan ölçümlerde kış aylarında yeterli yağışı alamayan 5 göletin kuruduğu tespit edildi.  Buna göre Değirmenlik Çataldere Göleti ile birlikte Geçitkale Eğridere Gölete, Ergazi Sayadere Göleti, Haspolat Göleti, Gönendere Göleti tamamen kurudu, göletlerdeki doğal yaşam yok oldu.
Söz konusu göletlerden Değirmenlik-Çataldere Göleti ile Geçitkale-Eğridere göletinin Nisan ve Mayıs aylarında yapılan ölçümlerde kuru olduğu tespit edildi.
Haspolat göleti ise Mayıs ayındaki ölçümde kuru olarak tespit edilirken, Gönendere göleti ise dipsavak altı olarak belirlendi.


4 gölet dipsavak altı

Yapılan ölçümlerde 4 göletin dipsavak altı olduğu belirlendi. Yılmazköy-Polatdere Göletinin yanı sıra Arapköy Ayanidere Göleti, Dağyolu Üçparmakdere Göleti ve Gemikonağı Madendere Göleti ‘dipsavak altı’ olarak tespit edildi.


Ocak’ta yüzde 23,6, Ağustos’ta 14,5

Göletlerdeki toplam doluluk oranında yüzde 4 oranında düşüş yaşandı. Mayıs ayında yüzde 18,3 olarak belirlenen doluluk oranı Ağustos ayın yüzde 14,5’e geriledi.
Ocak ayında ise göletlerin doluluk oranı 23,6 olarak belirlenmişti.

Göletlerin doluluk oranları

Göletlerin doluluk oranlarıyla şöyle:
Yılmazköy Polatdere Göleti dipsavak altı, Arapköy Uzundere Göleti yüzde 47,5, Arapköy Ayanidere Göleti dipsavak altı, Beşparmak Alagadi Göleti yüzde 23, Hamitköy Baştanlıkdere Göleti yüzde 43,2, Değirmenlik Çataldere Göleti kuru, Serdarlı Ağıllıdere Göleti yüzde 42,2, Geçitkale Eğridere Göleti kuru, Ergazi Sayadere Göleti kuru, Mersinlik Azganlıdere Göleti ölçülmedi, Dağyolu Üçparmakdere Göleti dipsavak altı, Gemikonağı Madendere Göleti dipsavak altı, Gönyeli Göleti yüzde 59,1, Kanlıköy Göleti yüzde 51,7, Haspolat Göleti kuru, Gönendere Göleti kuru, Akdeniz Göleti yüzde 65,4.

En fazla doluluk Akdeniz Göleti’nde

Göletlerdeki doluluk oranları incelendiğinde en fazla doluluk, yüzde 65,4 doluluk oranı ile Akdeniz Göleti’nde tespit edildi. 
Yapılan ölçümlerde Gönyeli Göleti yüzde 59,1, Kanlıköy Göleti’nde ise yüzde 51,7 oranında doluluk belirlendi.
Her üç gölet de en fazla doluluk oranına sahip gölet olarak belirlense de Mayıs ayındaki doluluk oranlarının daha yüksek olduğu, son yapılan ölçümlerde düşüş yaşandığı görüldü.
Akdeniz Göleti Mayıs ayındaki ölçümlerde yüzde 73.4, Gönyeli Göleti yüzde 66,9, Kanlıköy Göleti’nin ise yüzde 64,8 oranında dolu olduğu tespit edilmişti.
Mayıs’da yapılan ölçümlerde Arapköy Ayanidere yüzde 14,2 doluluk oranına sahipken, 3 ay sonra yapılan ölçümlerde dipsavak altı olarak belirlendi.
Gerçekleşen ölçümlerde birçok göletin doluluk oranında azalmalar görüldü bazıları ise tamamen kurudu. Göletler arasında sadece Serdarlı Ağıllıdere Göleti doluluk oranı Mayıs ayındaki ölçümlere göre arttı. Buna göre göletin doluluk oranı yüzde 38,4’ten yüzde 42,2’ye yükseldi.


-----------


Hoşsöz: “ Son 10 yılın en kurak yılı”
Su İşleri Dairesi Müdürü Turgay Hoşsöz, ülkedeki 17 göletten 5 göletin tamamen kuruduğunu, 4 göletin ise dipsavak altı olarak belirlendiğini açıkladı.
Dipsavak altı belirlenen göletlerde de yararlanılmadığını, onların da kuru sayıldığını belirten Hoşsöz, bu yılın son 10 yılın en kurak yılı olduğunu vurguladı.
YENİDÜZEN’e konuşan Hoşsöz, Beşparmak, Güzelyurt ve Mesarya’daki aküferlerdeki suda ciddi düşüş yaşandığına dikkat çekti.
Göletlerle ilgili son ölçümün Ağustos ayında yapıldığına değinen Hoşsöz, önümüzdeki dönemde yapılacak ölçümlerde seviyenin daha da düşmesinin beklendiğini kaydetti.
Hoşsöz, göletlerin yer altı sularını direk olarak etkilemediğini söyleyerek, ancak yaşanan kuraklığın yer altı suları için de tehlike oluşturduğunu ifade etti.
Metereoloji’den aldıkları bilgiye göre Kasım ve Aralık aylarında yağmur yağmasının beklenmediğine değinen Hoşsöz, Türkiye’den gelecek su ile tüm sorunların çözüleceğini sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 1742 defa okunmuştur