1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. TDP: “Dışarıdan hizmet alımı Anayasa’ya aykırı”
TDP: “Dışarıdan hizmet alımı Anayasa’ya aykırı”

TDP: “Dışarıdan hizmet alımı Anayasa’ya aykırı”

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından Anayasa Mahkemesi gönderilen Koordinasyon Ofisi’ Yasası’nın savunulmasında Anayasa’nın devlet kurumlarında görevli bir hukukçunun atanmasını öngördüğünü

A+A-


TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa’ya göre, 'Başsavcılık’ın devlet kurumlarını temsil edemeyeceğinde, bu hususta görev yapacak hukukçunun, Başsavcılık tarafından yetkilendirilmesi gerektiğini, bu kuralı by-pas ederek Meclis'in dışarıdan hukukçu atamasının, üstelik bu görevlendirmenin Meclis kararı olmaksızın yapılmasının Anayasa'ya aykırılık teşkil ettiğini’ savundu.

Özyiğit, Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı'na teamüllere göre değil, yasalara göre hareket etmesi çağrısında bulundu.

Anayasa Mahkemesi'nin duruşma tarihinde Meclis Başkanlığı’nı temsilen bir avukatın hazır bulunmasını talep ettiğini, Meclis Başkanlığını temsil etmesi istenilen Savcılık'tan olumsuz yanıt alındığını belirten Özyiğit, elde ettikleri bilgilere göre, Meclis'te görevli hukukçulardan birinin, Koordinasyon Ofisi Anlaşması’nın Anayasa’ya aykırı olduğu yönündeki kanaatini Komite’de açıkladığını ve görevin kendisine verilmesi halinde Mahkemede de bu kanaatini söylemek üzere Meclis adına bulunabileceğini belirttiğini, diğer hukukçunun da Mahkemede Meclis adına bulunmayı reddettiği yönünde görüş aktardığını anlattı. Özyiğit, "Meclis'te bu yasayı savunacak bir hukukçunun olmaması anlamlıdır. Bu durum bile net bir mesaj vermektedir" dedi.

Savcılık ve Meclis hukukçularının görevlendirme almadıkları bir durumda, Savcılık’ın yetkili kılacağı bir hukukçunun görevlendirilmesi gerektiğini kaydeden Özyiğit, Meclis Başkanı’nın daha öncede dışarıdan 13 kez hizmet alımı yapıldığı yönündeki açıklamasına dikkat çekti ve "Daha önce aynı yanlış 13 kez yapılmışsa, buna 14. yanlışın eklenmesi doğal karşılanmamalıdır” dedi.

(TAK)

Bu haber toplam 1498 defa okunmuştur