1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, geldi, geçti
TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, geldi, geçti

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, geldi, geçti

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünkü Kuzey Kıbrıs ziyareti öncesinde yapılan protestolarda 4 kişi gözaltına alındı.

A+A-

Didem MENTEŞ
 

Ziyaretten notlar… Ziyaretten notlar…

ÇOK GENİŞ GÜVENLİK… TC Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan’ın adaya gelmeden önce polis havaalanı ve çevresinde çok geniş güvenlik önlemleri alındı. Havaalanı’nın VIP bölüme giden yol yolculara kapatılırken, giriş alanın çıkış yolundan iki şerit halinde verildi. Lefkoşa’dan havaalanına kadar yol kenarları polis ile dolarken, bazı yerlere keskin nişancılar yerleştirildi. Özellikle havaalanına girişte basın da kendisine ayrılan yere yerleştirilirken, alana giren kişiler polis tarafından tek tek arandı. Sivil polisler dahi ‘görevli’ kartı taşıdı.  

SEMPTİZANLARI… Başbakan olduğu dönemde ziyarete geldiği zaman kendisini çok sayıda insan havaalanında karşılamıştı. Ancak Erdoğan’ı bu kez 200’e yakın bir kalabalık karşılamaya geldi. Ellerinde Recep Tayyip Erdoğan bayrakları ve pankartları tutan sempatizanları, heyecanlı bekleyişini sürdürdü. Erdoğan’ın uçağının alana inmesiyle kalabalık tarafından alkışlar atılarak, sevinç gösterileri yapıldı. 

PLATFORMDAN KALBALIĞA SESLENDİ… TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçağı saat 13:05’de alana iniş yaptı. Büyük bir ekiple adaya gelen Erdoğan karşılama ekibinin ardından 15- 20 dakika sonra konuşma yapacağı alana gelerek, sempatizanlarına seslendi. Erdoğan platforma KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve eşleri ile birlikte çıktılar. Erdoğan ve Eroğlu alanda toplanan kalabalığa yan yana selam verirken, First Lady’ler Meral Eroğlu ve Emine Erdoğan’da birbirlerinin ellerinden tutarak vatandaşlara selam verdi. Platforma ilk konuşmayı Eroğlu yaptı ancak yapmadan önce biraz uzakta duran Eroğlu’na, Erdoğan işaret yapmasıyla ilk konuşmayı yapmasını sağladı. 

“MÜCAHİT ERDOĞAN”… Erdoğan konuşmasına başlamadan önce alanda toplanan kalabalık, “Recep Tayyip Erdoğan’, ‘Mücahit Erdoğan’, ‘Bu Millet Seninle Dik Dur Eğilme’ sloganları attığı görüldü. Erdoğan konuşmasına başladığı zaman vatandaşlar cep telefonlarına sarılarak, Erdoğan konuşmasını kayıt altına aldı. Bazıları Erdoğan’ı canlı canlı görmenin heyecanlı olduğunu söylerken, kimi de yorgun ve solgun göründüğünü ifade etti. Konuşmasının ardından alkışlar eşliğinde kendisi adına getirtilen aracına binerek alandan ayrıldı. Erdoğan’ı havaalanı çemberinde de Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği karşılayarak arabasına karanfiller fırlattı.

SARAY’DA SIKI GÜVENLİK… Recep Tayyip Erdoğan havaalanından ayrıldıktan sonra kabir ziyaretleri ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na geldi. Eroğlu ile birlikte düzenlenen resmi törene katıldı, orada askerleri selamladı. Bu arada Sarayın tüm çevresi trafiğe kapatılırken, keskin nişancılar yine yerini aldı. Basın Saray’a girişinde aranırken, alanın batı kısmında kendisine ayrılan yerden görüntü aldı. Erdoğan’ın ziyaretini Kıbrıs basını başta olma üzere Türkiye kanalları ve gazeteleri ve Güney Kıbrıs’tan da basın mensupları takip etti.

PROGRAM GECİKDİ…  Erdoğan tören ardından Cumhurbaşkanı Eroğlu ile görüşmek üzere içeriye girdiler. Saray’ın giriş kapısında iki asker hazırda dururken, keskin nişancılar sarayın avlusunda dolaşarak güvenliği sağladı. Türkiye Cumhurbaşkanlığı’ndan gelen görevlilerde büyük bir disiplin altında bir pürüz yaşanmaması için çok ciddi şekilde çalıştığı da görüldü. Erdoğan çok sayıda aracı Sarayın her bir tarafından yer aldı, ardından dışarı alındı. Görüşmelerin ardından iki Cumhurbaşkanı basın toplantısı düzenleyerek, açıklamalar yaptı. Gecikmeli başlayan ziyaret nedeniyle, basın toplantısına geç başlandı.

-------------------------------------------------------------------------------------

Eylemden notlar… Eylemden notlar…

SLOGANLAR, ŞARKILAR… TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adaya yaptığı ziyareti protesto etmek amacıyla önceki gün başlayan eyleme dün de devam edildi. TDP Gençlik, BKP, DKB, KTÖS, KTOEÖS, Baraka, Pir Sultan Abdal Derneği ve diğer sivil toplum örgütleri, Erdoğan’a tepki göstermek üzere dün saat 16:00’da Çağlayan Parkı’nda toplandı. Eylemciler, sloganlar atarak protestolarına başlarken, şiirler okuyup, sloganlaştırılmış şarkıları okudu. Hatta şarkılar üzerine dans eden eylemciler de dikkat çekti

PANKART TARTIŞMASI… Eylemciler Erdoğan’ın bulunacağı TC Elçiliği’ne gitmek üzere saat 16:35’de yürüyüşe başladı. Bu arada ‘Ankara Elini Yakamızdan Çek,’, ‘Bütün Halklar Kardeştir’ ve ‘İstenmiyorsun Tayyip’ yazılı pankartlarını taşırken, sivil bir polis ‘İstenmiyorsun Tayyip’ pankartının açılmasını engellemeye çalıştı ama eylemcilerin tepiksisiyle karşılaştı. KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ile aralarında kısa bir tartışma yaşanırken, Elcil, polise yeleğini giymediğini ve kendilerine dokunamayacağını söyledi. Eylemciler polisin uyarısına rağmen pankartı taşımaya devam etti.

POLİSE TEPKİ… Çağlayan Parkı’ndan Anibal Restoran yanına gelen eylemciler, yaklaşık 200 kişilik sivil ve üniformalı polislerle karşı karşıya kaldı. Eylemciler, yolun kesen polislere tepki göstererek bu sefer onlar aleyhine sloganlar attı. Eylemciler; ‘Polis sıkıysa onurlu yaşa’ sloganı atarken, kimi polisin sivil olarak eylemciler arasında gezmelerine tepki gösterdiler. Oldukları yerde yarım saate kadar kalan eylemciler, önceki gün yaşanan çadır krizine yönelik bu kez ‘Ben bir Tayyip’ ismi verilen maket bir çadırı yere koydular.

“BU ÜLKEDE İSTENMİYORSUN TAYYİP”… Eylemciler ardından Anibal Restoran’ın önünden ilerleyerek İnönü Meydanı’na yürüdüler. Polis orada da geniş güvenlik şeridi oluşturdu. Protestocular, eylem boyunca; ‘Hırsız- Katil, Gerici Erdoğan’, ‘Halk Düşmanı Erdoğan’, Bu Ülkede İstenmiyorsun’, ‘Evine Dön Erdoğan’, ‘Evine Dön Ayşe’, ‘Savaş Suçlusu Katil’ sloganları atarak Erdoğan’a tepki gösterdi. Eylemciler, bazı şarkıları da Erdoğan’a ithaf ederek, protesto etti.

PROVOKATÖRLER… Eylemciler sloganlarını atarken, bölgede bulunan bazı provokatörler de farklı tepkiler gösterdi. Erdoğan sempatizanı bir provokatör polise dönerek: “Türk ulusunun başkanına bu tarz eylem yapılan bir devlette buna izin veriyorsunuz, yazıklar olsun!” diye bağırdı. Bunun üzerine birkaç polis provokatörü hemen oradan alarak, oradan uzaklaştırdılar. Ardından ise yaşı bir provokatör iki kez eylemcilere tepki gösterirken, elindeki süpürgeyi göstererek, “namussuzlar” demesi üzerine, polis tarafından oradan uzaklaştırıldı.

TC BASINI DA GÖRÜNTÜLEDİ… İnönü Meydanı’ndan uzun süre protestolarını sürdüren eylemciler ardından Kamu Hizmeti Komisyonu önünden geçerek, ara yoldan çıkış yaptı. Eylemciler, bu kez de ‘Ampul Erdoğan’ sloganları atarak eylemine devam etti. O esnada Türkiye’den Erdoğan’ın ziyaretini görüntülemeye gelen basın mensupları yoldan geçerken eylemi fark ederek görüntü aldı.
Çağlayan Parkı önünde başlayan eylem, 1 Eylül Dünya Barış Günü kutlamak üzere eylemciler Lefke Hanı’na gitmesiyle son buldu.

--------------------------------------------

Protestolara 4 gözaltı

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünkü Kuzey Kıbrıs ziyareti bazı gruplar tarafından protesto edildi, 4 kişi eylemler sırasında yaka paça göz altına alındı, daha sonra serbest bırakıldı

YENİDÜZEN (Özel)

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünkü Kuzey Kıbrıs ziyareti öncesinde yapılan protestolarda 4 kişi gözaltına alındı.
Açtıkları pankartlar nedeniyle gözaltına alınan 3’ü Baraka aktivisti, 4 kişi Lefkoşa Polis Müdürlüğü’nde sorgularının alınmasının ardından öğle saatlerinde serbest bırakıldı.
Gözaltına alınanlardan 1 kişinin de Komünist Emek Hareketi’nden olduğu öğrenildi.

İlk eylem Başbakanlık ışıklarında
Baraka aktivistlerinden 2 kişi, dün sabah 10:00 sıralarında Başbakanlık ışıklarında “İstenmiyorsun Tayyip” pankartı açtı, Erdoğan’ın ziyaretini protesto etti.
İlk eylem, olaysız sonuçlandı.  Aktivistler, saat 11:00 sıralarında Metropol ışıklarında da ayni pankartı açtı. Eylem olaysız sonuçlandı.

Kaymaklı çemberinde 3 gözaltı
İlk eylemin ardından saat 11:15 sıralarında Terminal bölgesinde 3 Baraka aktivisti, “İstenmiyorsun Tayyip” pankartı açtı.
Polis ekipleri pankarta el koyarken, 3 Baraka aktivisti İsmail Özuçar, Mustafa Keleşzade ve Mustafa Batak’ı da gözaltına aldı.
Aktivistler, saat 14: 00 sıralarında serbest bırakılan üç eylemciye dava okunmadan serbest bırakıldığı öğrenildi.

Yaka paça götürüldü
Öte yandan Erdoğan’ın gelişini protesto etmek isteyen ve “Kahrolsun Faşizm” yazılı pankart açan Komünist Emek Hareketi’nden Fatih Çoker’de Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne bağlı CÖŞ ekipleri tarafından gözaltına alındı. Çoker’in bu sırada yaka paça polis arabasına bindirilmesi dikkat çekti.
Gözaltına alınan Çoker’in, kısa bir süre sonra serbest bırakıldığı kaydedildi.  (YD)

 

FOTOĞRAFLARLA ERDOĞAN ZİYARETİ İÇİN TIKLAYINIZ

Bu haber toplam 2572 defa okunmuştur