1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Taşel LTD Yönetimi açıklama yaptı
Taşel LTD Yönetimi açıklama yaptı

Taşel LTD Yönetimi açıklama yaptı

Emek-İş’in Taşel LTD’de başlattığı grev devam ederken, Taşel LTD. Yönetimi bugün konuyla ilgili bir açıklama yayınladı

A+A-

Açıklama şöyle,

TAŞEL LTD, 1961 yılında Tekel ortaklığı ile kurulmuş olup tüzüğü Şirketler Yasası’nın Fasıl 113 bölümünde yer alan kurallara göre tescil edilmiş ve KKTC yasalarına uygun yönetilen özerk bir şirkettir. Devletin genel ve katma bütçelerinden veya bunlara bağlı döner sermayelerden herhangi bir katkı almadığı gibi kamu iktisadi teşebbüsü de değildir.
KKTC Maliye Bakanlığı’nın devletin doğrudan yönettiği yada iştirak ettiği kurumlarla ilgili maaş ve barem tablolarının düzenlenmesine ilişkin açıklamasından sonra TAŞEL LTD çalışanlarının bağlı olduğu EMEK-İŞ sendikası, şirketimiz çalışanlarının da bundan yararlanması gerektiği iddiasıyla yasa dışı grev uygulaması başlatmıştır.
Oysa sendikanın bu iddiası tümüyle asılsızdır. Maliye bakanlığının maaş/barem tablolarına esas olan 47/2010 sayılı yasanın 4’ncü maddesinin 2’nci fıkrası, devletin en az % 10 payı bulunan iştirakleri ile, genel ve katma bütçeli kurumlarla bunlara bağlı döner sermayeli şirketleri kapsamına almaktadır.
TAŞEL LTD. ile EMEK-İŞ arasında 01.01.2015 ve 31.12.2016 tarihleri arasında geçerli bir Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalamıştır ve bu sözleşme iki yıl içinde ücretlere yapılacak zam oranlarını belirlemiştir. Sendikanın bunun dışında bir iddiada bulunması hem gerçeklere hem yasalara uymamaktadır.
TAŞEL LTD Devlete olan yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmektedir.
TAŞEL LTD, Toplu sözleşme dönemine 2004 yılında geçmiş, 2009 yılında da yetkili sendika olarak EMEK-İŞ ile toplu iş sözleşmesi imzalamıştır.  TAŞEL’in toplu sözleşme dönemine geçildiği 2004 yılından 2015 yılına kadar KKTC devletine ödediği dolaylı dolaysız toplam vergi 13.5 milyon TL’dir. Sadece 2015 yılında 3,6 milyon TL vergi ödeyen şirketimiz, buna karşılık devletten 30.6.2015 tarihi itibariyle 4.4 milyon TL tutan KDV alacağını hala tahsil edememiştir.
TAŞEL LTD, görüldüğü gibi, vergi yükümlülüklerini eksiksiz ve zamanında yerine getirmekte, KKTC ekonomisine ödediği vergiler, yarattığı istihdam ve katma değer ile çok önemli bir destek sağlamaktadır.
Sendikanın asılsız iddiasına dayalı grev yasa dışıdır
TAŞEL LTD, 47/2010 sayılı yasanın 4’ncü maddesinin 2’nci fıkrasında sayılan şirketlerden olmadığı için Sendika’nın bu maddeye dayandırdığı taleplerinin karşılanması mümkün değildir. Aynı gerekçeye dayandırılarak başlatılan ve sürdürülen grev de yasadışıdır.
Buna rağmen sendikanın bu gerçek dışı iddiaları bazı kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenerek TAŞEL LTD’nin yasal olarak yürüttüğü faaliyetler çeşitli bahaneler ile durdurulmakta ve aslında KKTC ekonomisine zarar verilmektedir.

TAŞEL LTD olarak, karşı duruşumuzun gerekçesi,  aslında çok küçük bir meblağ olan parasal konu değil, hisse yapısı itibarıyla çok büyük bir payı özel sektör'e ait olmasına karşın sanki bir KİT’mişiz gibi bizi bu kapsama sokma çabalarıdır. Bu yanlış değerlendirmeye karşın gerekli hukuki adımları atacağız.

Saygıyla kamuoyuna duyurulur.

TAŞEL LTD. YÖNETİMİ

Bu haber toplam 2888 defa okunmuştur