1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. TAŞEL EMEKÇİLERİNDEN OTURMA EYLEMİ
TAŞEL EMEKÇİLERİNDEN OTURMA EYLEMİ

TAŞEL EMEKÇİLERİNDEN OTURMA EYLEMİ

Grevdeki TAŞEL çalışanları bugün Başbakanlık önünde oturma eylemi gerçekleştirdi.

A+A-

Grevdeki TAŞEL çalışanları bugün Başbakanlık önünde oturma eylemi gerçekleştirdi.

Emek İş Sendikası, hayat pahalılığının yasalara aykırı bir şekilde uygulandığı gerekçesiyle 10 gündür TAŞEL’de grev yapıyor.

Sendika üyesi çalışanlar bugün Bakanlar Kurulu toplantısı sıralarında Başbakanlık önünde oturma eylemi başlattı. Eylem sırasında Emek-İş Sendikası yetkilileri yaptıkları açıklamalarda taleplerini yineledi.

AŞAM

Emek-İş Sendikası Başkanı Koral Aşam, eylemde yaptığı konuşmada, hükümetin TAŞEL şirketinde yüzde 33 hissesi bulunduğunu ve diğer büyük ortağın da MEY Şirketler Grubu olduğuna işaret ederek, Bakanlar Kurulu’nun hayat pahalılığıyla ilgili yayımladığı genelgenin TAŞEL çalışanları için de uygulanmasını talep ettiklerini belirtti.

Hayat pahalılığının yasalar doğrultusunda ödenmediğini savunan Aşam, “(Hayat pahalılığı) farkı ödemelerini istiyoruz. 2011 öncesi işe girenler ile Ocak 2011 sonrası işe girenlerin alacağı artışlar bellidir. Maaş tablosu ve sınıflandırmalar bellidir. Yasa doğrultusunda hem maaş tablosu, hem sınıflandırmaların yapılıp,  hayat pahalılığının da yasanın emrettiği gibi uygulanması birinci talebimizdir” dedi.

İçişleri ve Çalışma Bakanı ile görüştüklerini ve bakanın birkaç gün içerisinde girişim yapacağını açıklamasına karşın henüz kendilerine bir bildirim yapılmamasını da eleştiren Aşam, “İrade şunu gerektiriyor: Biz (devlet olarak) bu şirketin yüzde 33’lük hissesine sahipsek, üçte bir işveren de biziz ve devlet olarak koyduğumuz yasayı uygulamak zorundayız. kendi ortağımıza da uygulatmak zorundayız” ifadesini kullandı.

Söz konusu genelgede hayat pahalılığı uygulamasının Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası ile ilişkilendirildiğine işaret eden Aşam, söz konusu yasanın çalışanların maaşlarını düşürülmesi için tasarlandığını söyledi. Aşam, yasayı da savunmadıklarını, ancak soruna çözüm olarak söz konusu yasanın kaldırılmasını da kabul etmeye hazır olduklarını ifade etti.

YAKLAŞIM SORUNUN ÇÖZÜMÜNDEN UZAK

Emek-İş Sendikası’nın üye olduğu Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş) Başkan vekili Hasan Felek ise “Geldiğimiz noktada İçişleri ve Çalışma Bakanlığı ile Sendika Mukayyitliği’nin sorunu çözmeden uzak bir anlayışta”  olduğunu savundu.

Felek, hayat pahalılığının uygulanmasına yönelik genelgede artışın sigorta ve kamu emeklileri ile şehit ailelerine ne oranda uygulanacağının; Ocak 2011’den önce ve sonra işe girenlere de ne miktarda artış yapılacağının belirlendiğini kaydetti.

Felek, sorun çözülünceye kadar eylemlerin süreceğini de belirtti.

(tak)   

Bu haber toplam 1176 defa okunmuştur