1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Tarım için 65 milyon TL ek kaynak şart"
Tarım için  65 milyon TL ek kaynak şart

"Tarım için 65 milyon TL ek kaynak şart"

Tarım Bakanı Sennaroğlu: “Tarımdaki sorunların aşılması için 65 milyon TL ek kaynak şart”

A+A-

 

Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, ülkedeki mevcut tarım politikalarının günün şartları ve Türkiye ile AB uygulamalarına göre revize edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, tarım sektörünün mevcut politika ve bütçe olanaklarıyla sürdürülebilir olmadığını ve sorunların aşılması için 65 milyon TL’lik ek kaynak yaratılması gerektiğini kaydetti.
Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Bürosundan verilen bilgiye göre, bir televizyon programına katılan Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, açıklamalarda bulundu.

2015’de 135 milyon TL
Bakan Sennaroğlu, çiftçi ve hayvancıların bekleyen ödemelerine ilişkin soruya verdiği yanıtta, bakanlığın bütçe olanaklarının enflasyon oranı ve bütçedeki büyüme oranına göre artış göstermemesinin ödemelerde sıkıntı yaşanmasına neden olduğunu söyledi.

Doğrudan Gelir Desteği’nin 2014 ikinci taksiti ile 2015 yılının birinci taksitinin henüz ödenemediğini belirten Sennaroğlu, tarıma ayrılan desteklerin 2010 – 2012 yılları arasında 100 milyon TL, 2013’te 110, 2014’te 130, 2015’de ise 135 milyon TL olduğunu ancak bu rakamların enflasyonun artış oranıyla paralel olmadığını kaydetti.
Tarıma ayrılan bütçede, enflasyon oranında artırılması halinde 48 milyon TL, bütçe büyümesi oranında artırılması halinde ise 86 milyon TL’lik artış olması gerektiğini belirten Sennaroğlu, tarım sektörünün şu andaki tüm sıkıntısının aşılması için 65 milyon TL’lik ek bir bütçe yaratılmasının zorunluluk olduğunu vurguladı.
Bakan Sennaroğlu, elektrik politikaları ve Kıb-Tek’in durumu hakkındaki sorulara verdiği yanıtta ise bakanlığa geldiği ilk günlerde elektrikte 12 başlıktan oluşan bir eylem planı açıkladığını hatırlattı.


“Kıb-Tek, önemli bir gelişme kaydetti“

Bugün bakıldığında ortaya konulan planın büyük bir kısmının gerçekleşmiş olduğunu belirten Sennaroğlu, Kıb-Tek’in ise devralındığı günden bu güne önemli bir gelişme kaydettiğini söyledi.
Kıb-Tek’in 20 Ağustos 2013’te 202 milyon dolarlık borcunun, 27 Şubat 2015’te 121 milyon dolara geriletildiğini ifade eden Sennaroğlu, kurumun çok iyi bir noktaya geldiğini belirtti.
Bankalardan borçlanma kapasitesini kaybetmiş bir kurumun, bugün bankalar tarafından aranan ve yatırım yapabilir bir noktaya getirildiğinin de altını çizen Sennaroğlu, bunun ne kendisi, ne Kurum Başkanı İsmet Akim’in başarısı, bunun bir ekip işi olduğunu kaydetti.
Elektrik fiyatlarında yeni bir düzenlemenin kaçınılmaz olduğunu da ifade eden Sennaroğlu, akaryakıt fiyatlarının her 15 iş gününde bir Akdeniz borsasına göre yeniden düzenlendiğini, elektrikte de dünyadaki akaryakıt fiyatları ve dolar kuru baz alınarak benzeri bir uygulamaya gidilmesi gerektiğine işaret etti.
(TAK)

Bu haber toplam 1299 defa okunmuştur