1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı bütçesi 223 milyon 256 bin 700 TL
Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı bütçesi 223 milyon 256 bin 700 TL

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı bütçesi 223 milyon 256 bin 700 TL

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 223 milyon 256 bin 700 TL olarak öngörülen Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı bütçesini oy çokluğuyla kabul etti.

A+A-

Görüşmede konuşan Tarım Bakanı Erkut Şahali, bütçenin en önemli hedefinin; bakanlığın her açıdan yeniden yapılandırılması olduğunu belirterek, bakanlıkta tarımın her zaman ve sorunlarıyla gündemde olduğunu, ancak doğal kaynaklar ve gıda ile de tam teşekküllü çalışması için yeni dönemde kaynakları bu yönde de kullanacaklarını söyledi. Şahali, bütçe kaynaklarının sadece mali yönden yapılanma için değil her açıdan olabildiği kadar verimli kullanılacağını ve idari yapılanma sağlanacağını kaydetti.
Tarımda standartların sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması, rekabet gücü yüksek bir yapının oluşturulması için kaynakları seferber edeceklerini, gıda ile ilgili gerekli adımların atılacağını ve “tohumdan sofraya” hem üreticilerin hem tüketicilerin bilinçlendirilmesi için çalışacaklarını vurgulayan Şahali, aynı durumun doğal kaynaklar için de geçerli olacağını ve doğal kaynakların korunup verimli kullanılması için gerekli yapılanmaları sağlayacaklarını anlattı.
Kıbrıs çözüm sürecine uyum, ayakta kalabilme ve uyum sağlayabilmek için mevcut sorunların aşılması ve geleceğe yönelik sürdürülebilir adımların atılmasının gerekliliğine işaret eden Şahali, kaynakları güven veren ve sağlayan bir yapıya kavuşmak için kullanacaklarını kaydetti.

AB ve Türkiye kaynakları
Şahali, AB ve Türkiye kaynaklarından en verimli şekilde yararlanıp, çevre, doğal kaynaklar ve gıdaya büyük önem vereceklerini, yol haritalarını ona göre çizeceklerini anlatarak, bakanlıkta ciddi anlamda verimliliği ve performansı artırmak için çalışacaklarını ve kararlılıkla bunun için efor harcayacaklarını vurguladı. Komite ve genel kurulda, bakanlık bütçesine yapılacak öneri ve görüşleri ciddiyetle ele alacaklarını vurgulayan Şahali, bunlara sadece “eleştiri” olarak bakmayacaklarını kaydetti.
Komite çalışmalarına öğle arasının ardından UBP Milletvekili Ergün Serdaroğlu’nun konuşması ile devam edildi. Serdaroğlu, gıdanın insan sağlığı açısından önemine işaret ederek, gıdada, tohumdan, tarlaya ve sofraya kadar kontrol ve denetimin şart olduğunu vurguladı.
Denetimin tarım sektörünün her alanında, kasaplardan restoranlara kadar şart olduğunu, çünkü gıda konusunun çok önemli olduğunu ve dünyada gelişmiş ülkelerde gıda konusunda çok önemli tedbirler alındığını anlatan Serdaroğlu, gıda yanında hijyen konularının da önemine dikkat çekti.
Serdaroğlu, yerleşim alanlarında yapılan gıda üretiminde kullanılan ilaçların insanlara zarar verdiğini, ayrıca açıkta yapılan gıda satışlarının insan sağlığına zararlı olduğunu anlatarak, bu konuda Tarım Bakanlığı’nın diğer unsurlarla birlikte ele alınıp önlenmesinin önemine değindi.
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, gıda konusunda denetimin şart olduğunu vurguladı.
Angolemli, DAÜ’de bir yurtta yaşanan vahim olaya değinerek, ülkede yurtlarla ilgili bir denetim veya yasa olup olmadığını sordu, bunun üniversitelere darbe olduğunu savundu.
DP UG Milletvekili Hakan Dinçyürek de konuşmasında, ilk olarak Öğretmenler Günü’nü kutladı, buralara öğretmenler sayesinde geldiklerini vurguladı.
Dinçyürek, Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı ile enerjiyi de elinde bulunduran Bakan Erkut Şahali’nin zor bir görevi üstlendiğini ifade ederek, bakanlığa bağlı enerjide daire olmadığını, bütçesinin bulunmadığını, kurumsallaşma adına sanal daireler yaratıldığını belirterek bunun işlevsiz olduğunu söyledi.
Öncelikle enerji dairesinin hayata geçirilmesi gerektiğini, çünkü reformlardan bahsedilirken enerjiden bahsedilmemesinin ciddi bir eksiklik olduğunu belirten Dinçyürek, bu konuda çalışma yapılmasının önemine vurgu yaptı.
Daha sonra söz alan DP UG Milletvekili Hamit Bakırcı, küçükbaş hayvancılığı geliştirmeye ve desteklemeye yönelik adımlar atılması ve brucella hastalığını yok etmek gerektiğini kaydetti.
UBP Milletvekili Ersin Tatar, gıda fiyatlarında artış yaşanacağını, bu nedenle tarımın desteklenmesinin önemli olduğunu belirtti.

Hamzaoğluları: “Arpa konusunda tehlike çanları”

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğluları, arpa konusunda önlem alınması gerektiğini, bu konuda tehlike çanları çalmaya başladığını söyledi.
Hamzaoğulları, süt sübvansiyelerinde yaşanan sorunlara değindi.
Hamzaoğluları, esas sorunun süte gerçek değerinin verilmemesi olduğunu belirtti.
Tarım amaçlı kiralanan arazilere de değinen Hamzaoğluları, bu arazilerle ilgili ayrıntılı bilgi verilmesi gerektiğini kaydetti.
Komite Başkanı CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, en ağır kuraklıklardan birinin yaşandığını, ciddi sorunlarla baş edildiğini ve en iyi şekilde bu kuraklığın atlatıldığını söyleyerek, buna katkı koyanlara teşekkür etti.  Soyer, reformlar konusunun iyi tartışılması gerektiğini ifade etti.

Şahali: “Reformla ilgili uygulama kararlılığı göstereceğiz”

Konuşmacıları yanıtlayan Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali ise, reformla ilgili uygulama kararlılığı göstereceklerini, ancak bunun tarımla uğraşanların zarar görmeyeceği şekilde yapılacağını söyledi.  Tarım üretiminde verimliliğin artmasının büyüme ile ilişkili olduğunu, kooperatiflerin, küçük üreticilerin bir araya gelmesinin teşvik edileceğini belirten Şahali, TÜK ile ilgili hataların, kurumun güvenirliğini zedelediğini, bunun tespitine yönelik çalışmaların devam ettiğini ancak kurumun batmadığını, ticari itibarının yok olmadığını kaydetti.
Ürün bedelleri konusunda bekleyiş olduğunu, üreticiye alın terinin karşılığının ödenmediğini belirten Şahali, bu sorunun çözülmesi için yoğun gayret içinde olduklarını söyledi.
Gıda güvenliği bakımından laboratuvarların önemli olduğuna işaret eden Şahali, bu konuda Sağlık Bakanlığı ile çalışma başlatıldığını, gıda güvenliği konusunda çalışma yapan laboratuvarların birleştirilmesinin gündemde olduğunu ifade etti.  Gıda güvenliği bakımından ürünlerin izlenebilirliğinin ve kayıt altına alınmasının önemine değinen Şahali, gereken adımların atılacağını söyledi.  Şahali, narenciye sektörünün rekabet gücünün artırılması konusuna özel önem verileceğini, sertifikalı ürünlerin pazarlanması ve teşviki için gayret sarf edileceğini belirtti.
Şahali, en önemli hedeflerinin tarımsal sektörün kendi ayağı üzerinde durması olduğunu kaydetti.
Konuşmaların ardından oylamaya geçildi ve Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı bütçesi oy çokluğuyla onaylandı.

 

Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Bütçesi onayladı
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 15 milyon 500 bin TL olan Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı bütçesini görüşerek oybirliğiyle onayladı.
Komite bütçe görüşmelerinin yedinci günü olan dün ayrıca 248 milyon 256 bin 700 TL olarak öngörülen Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı ile 340 milyon 363 bin 100 TL olarak öngörülen İçişleri ve Çalışma Bakanlığı bütçelerini görüşecek.
Komitedeki bütçe görüşmeleri bugün tamamlanacak.
Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı bütçesinin görüşülmesi sırasında sözü alan  CTP Milletvekili Biray Hamzaoğluları , sivil savunmanın ülkeye hizmetlerine teşekkür etti. Hamzaoğluları, sivil savunmanın Karpaz bölgesindeki okullarda bazı öğrencilere yaptığı kıyafet desteklerine değinerek, bu desteklerin tüm öğrencilere yapılmasını istedi, ayrıca öğrencileri götürdükleri gezilerde daha hassas olunması gerektiğini söyledi.


Soyer, Başkana sitem etti
Komite Başkanı CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de, teşkilatın ve teşkilat personelinin çalışkanlığının örnek olduğunu belirtti. Soyer, Sivil Savunma Teşkilat Başkanının komiteye “selam” gönderdiğini ancak kendisini burada görmeyi ve komitenin sivil savunmaya verdiği önemi başkanın da komiteye verdiğini göstermesini beklediğini söyledi, siteminin başkana iletilmesini istedi.
Soyer, Başbakanlık yaptığı dönemde sivil savunma ile yakın işbirliğine girdiklerini, tatbikat ve altyapı yatırımlarını değiştirdiklerini ve teşkilata büyük bir atılım sağladıklarını belirterek, devletin de sivil savunma ile birlikte çalışarak geniş bir acil afet durumu için koordineli çalışmasını düzenleyecek bir komiteyi yasal zemine oturtması gerektiğini kaydetti. Sivil Savunma Başkanlığının Başbakanlıkta olacak bir koordinasyon merkezi ile ülkede deprem tehlikesine karşı önlemler alması gerektiğine işaret eden Soyer, bu konuda gerekli kurtarma senaryoların ve gerekli alet ile teçhizat altyapısının oluşturulmasının önemine değindi.
Bu bölgenin deprem kuşağında olduğunu ve deprem ile tusunami yaşanabileceğini ifade eden Soyer, konuşmasının ardından bütçeyi oylamaya sundu.
Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı bütçesi 15 milyon 500 bin TL olarak oybirliğiyle onaylandı.

 

 

Bu haber toplam 1712 defa okunmuştur