1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘Tarihi levha’ KORUMA ALTINDA
‘Tarihi levha’ KORUMA ALTINDA

‘Tarihi levha’ KORUMA ALTINDA

Lefkoşa Surlariçi’nde bulunan Kuyumcular Sokağı’ndaki tarihi levhanın, bulunduğu binanın restorasyon işleriyle uğraşan firma tarafından korumaya alındığı belirtildi.

A+A-

YENİDÜZEN (Özel)

Lefkoşa Surlariçi’nde bulunan Kuyumcular Sokağı’ndaki tarihi levhanın, bulunduğu binanın restorasyon işleriyle uğraşan firma tarafından “korumaya alındığı” ortaya çıktı. Tarihi levhanın monte edildiği bina uzun zamandır Ceybross firması tarafından yenilenerek yeni çehreye kavuşturulmaya çalışılırken, söz konusu levhanın da zarar görmemesi ve temizlenmesi amacıyla alındığı açıklandı. YENDÜZEN’de önceki gün yer alan haberde, “Lefkoşa’nın tarihi nerede” diye, bir grup rehberin sitemi dile getirilmişti.
YENİDÜZEN’e bilgi veren restorasyon firması yetkilileri, konunun Eski Eserler Dairesi’nin bilgisine getirildiğini ve levhanın iki yıl önce bulunduğu yerden indirilip korumaya alındığını belirterek, restorasyon çalışmalarının tamamlanması ardından yeniden eski yerine monte edileceğini açıkladı.
Rehberler Birliği de eski binanın yenilenmesine ve hizmete açılmasına destek belirttiği aktarıldı.

Tarihi 'Levha' nedir?
Kent merkezinin, meydanın güneyindeki Necmi Avkıran’ın eski dükkânının bulunduğu yer olduğunu belirlenen levha, dükkânın köşesine bakır bir olarak monte edilmişti.
İngilizce olan levhada, “Kuyumcular sokağı no. 49’daki bu tabelayı okuduğunuz sırada surlarla çevrili eski Lefkoşa şehrinin merkezinde duruyorsunuz demektir. Bu noktadan Lefkoşa’nın çevresindeki 11 burcun her birine uzaklık tam olarak yarım mil veya 804 metredir. G. Hykle 1987” yazıyordu.

Bu haber toplam 2070 defa okunmuştur