1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'SÜTEK' oy çokluğu ile geçti
SÜTEK oy çokluğu ile geçti

'SÜTEK' oy çokluğu ile geçti

Mecliste ilk olarak Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu (Değişiklik)Yasa Tasarısı ele alındı.

A+A-

Mecliste ilk olarak Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu (Değişiklik)Yasa Tasarısı ele alındı.

SOYER: “BİR BALYA 100 TL, TARIMIN CİDDİ DESTEĞE İHTİYACI VAR”

Tasarı hakkında ilk sözü alan CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, değişikliğin pozitif bir değişiklik olduğunu belirtti. Soyer, CTP-DP, CTP-UBP hükümetleri döneminde en fazla konuşulan konunun tarım olmasına rağmen, şimdilerde bu konuda derin bir sessizlik olduğunu söyledi.

Soyer, balyanın tanesinin 100 TL’ye çıktığı bir dönemin yaşandığını belirterek, bu kuraklık şartlarında tarım sektörüyle ilgili ciddi bir tartışma, düzenleme ve desteğe ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Tarımda dış pazar olgusunun önemine de dikkat çeken Soyer, uzun vadeye yayılacak plan ve program doğrultusunda hedef konulması için toplumsal seferberliğe ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Soyer, ortaya çıkan problemlere kısa vadeli çözümler üretildiği için hep tekrarlanan sorunlarla yüz yüze kalındığını belirtti.

Bazı köşe yazarlarının tarıma destek sağlanmasını eleştirerek ithalatçıların sözcülüğünü yaptığını belirten Soyer, üretmeyen, yerel sektörlerini dumura uğratan bir ülkenin krizden çıkamayacağını vurguladı.

“TÜK’ÜN ÜRETİCİLERE TESLİM EDİLMESİ ZAMANI GELDİ”

Soyer, süt çalıştayının sonuçlarını çok merak ettiğini belirterek, Süt Kurumu, TÜK gibi kurumlara sahip çıkılması gerektiğini, özellikle TÜK’ün üreticilere teslim edilmesinin konuşulma zamanının geldiğini söyledi.

ANGOLEMLİ: “HAYVANCIYLA ALAY EDİLİYOR”

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de yasa tasarısı üzerine söz alarak ülkedeki tarım ve hayvancılık politikasını eleştirdi.

Angolemli, 2 TL olarak açıklanan keçi sütü için 1.50 TL ödendiğini söyledi; “Bu hayvancıyla alay etmektir. Hayvancı ses çıkarmazsa bunu 1’e kadar indirecekler. Aferin küçükbaş hayvancıyı destekliyorlar” eleştirisinde bulundu.

“Sağlıklı bir toplum istiyorsak hayvancıyı ve çiftçiyi desteklememiz gerek” diyen Angolemli, Güney Kıbrıs’taki restoranlarda masaya her zaman hellim geldiğini belirtti.

Angolemli, “Biz bunu bile yapmaktan aciziz, neden? İthalatçı zarar görmesin diye. Bu konuda tedbir alınmalı ve tekelleşme önlenmeli” şeklinde konuştu.

Hüseyin Angolemli, “SÜTEK’in asıl görevi üreticileri korumak, daha verimli üretim yapmalarını sağlamaktır. Bugün huzurumuza getirilen yasa değişikliği yönetim kuruluya ilgilidir, hükümet kimi seçecek… Yönetim kurulunun en az 3’ünün çiftçi ve hayvancı birliklerinden olmalı” dedi.

Hayvan üreticilerinin sigorta primlerinin yatırılması gerektiğini de kaydeden Angolemli, sigorta yatırımını yapamayan üreticilerin mera da kiralayamadığını söyledi.

Angolemli, yasa değişikliğine ret oyu vereceklerini ifade ederek, “Hayvancının lehine olsaydı evet diyebilirdik” diye konuştu.

TATAR: “KORUMAMIZ GEREK…”

UBP Milletvekili Ersin Tatar, “Dünyanın her yerinde olduğu gibi kendi üreticimizi, gençlerimizi korumamız gerekiyor” dedi. Tatar, gençlerinin tarım ve hayvancılığa ilgili olduğunu söyledi.

Bu sektörde yatırımlara ihtiyaç olduğunu, su projesinin de bu alana ivme kazandıracağını ifade eden Tatar, “Biz hayvancıya, SÜTEK’e önem veriyoruz. Devlet kendi müdahaleleriyle bu sektöre yön vermeli. Her şeyi özel sektöre bırakamazsınız” şeklinde konuştu.

Ersin Tatar, Tarım Bakanı’na çalışmalarında başarı dileyerek, süt çalıştayının yararlı geçtiğini belirtti.

Çalıştayda yaptığı konuşmada, Türkiye pazarına markalaşarak gidilmesi gerektiğini söylediğini kaydeden Tatar, iç piyasada tüketimin artırılması gerektiğini ancak pazar arayışının da önemli olduğunu söyledi.

Ersin Tatar, “Bu memlekette mutlu olmak istersek, rafta benim imalatçımın, üreticimin ürünü varsa onları almalıyız. Güney’e gitmek olmaz. Kendi ürünlerimizi tüketmemiz gerek” dedi.

Hükümeti dövmek için yola çıkılmaması gerektiğini vurgulayan Tatar, uzlaşıdan ve iyi niyetten söz etti.

HAMZAOĞULLARI

Meclis Genel Kurulu’nda SÜTEK (Değişiklik) Yasa Tasarısı görüşülürken söz alan CTP İskele milletvekili Biray Hamzaoğulları, 2010’lu yıllarda küçükbaş hayvancının daha mutlu olduğunu söyleyerek, “Herkes çıkar burada değirmi değirmi konuşur o yıllardaki kıstas neydi, sorun nedir, kim kime al ver yaptı da durum bu noktaya geldi ?” diye sordu.

“Bu sistem yanlıştır” diyen Hamzaoğulları, küçükbaş hayvanın yem ihtiyacını sordu “Hep süte hep süte verirseniz küçükbaş hayvancı bir yere varamaz. 30 milyon destek verirsiniz. 18 milyonu 50 kişi alır. Zengine çalışılır…” şeklinde konuştu.

Hamzaoğulları, “Bu sıkıntıları iyi irdelemeniz gerekir. İddia ediyorum ki çalıştaya çok az çoban kişi geldi. Bilir kişilerle yapıldı. KKTC gerçekleriyle bağlantılı yapılmasını isterdim. Katılamadım. Katılamadığım için de pişmanım. Süte zam yapılması veya sütte indirim yapılmasıyla hiçbir yere varılamaz” dedi.

Hamzaoğulları, Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu yasasında değişikliğe red oyu vereceğini söyledi.

ŞAHALİ

CTP milletvekili Erkut Şahali, süt sektörü için lokomotif bir kuruluş olan SÜTEK’ in yasasının küçük bir değişiklik içerdiğini belirterek, sektörün içinde bulunduğu durum dikkate alındığında bu kurumun daha dinamik çalışması için değişikliğin yerinde olduğunu belirtti.

Sektördeki sorunların giderilmesi için bunun tek başına yeterli olmadığını belirten Şahali, sektörün yeniden yapılandırılmasının esas olduğunu kaydetti.

Süt sektörünün üretim ve imalat bacağı ile ülkeye sağladığı istihdam katkısının yadsınamaz olduğunu belirten Şahali, sektörde planlı dahi olsa küçültülmeye gidilmesinin istihdamı önemli ölçüde etkileyeceğini vurguladı.

Şahali, ithal ürünlerin piyasadaki hakimiyeti dikkate alındığında, iç tüketimde tüketicinin damak zevkindeki değişime neden olacağını, bunun da yerli ürünün daha da gerileme tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını söyledi.

Şahali, Tarım Bakanlığı döneminde SÜTEK’te yeniden yapılandırma konusundaki çalışmalara işaret etti.

Şahali,SÜTEK’in dinamik bir yönetim kurulu tarafından yönetilecek olmasının sevindirici olduğunu söylerken, atanacak kişilerin sektörle ticari ilişki içinde olmaması konusunda dikkatli olunmasını istedi.

ÇAVUŞOĞLU

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, iki kelime değişiklik yaptıklarını ifade ederek, tarım ve hayvancılık konusunda birçok konuşma yapıldığını söyledi.

Balyanın ülkede 100 TL olduğunun söylendiğini ifade eden Çavuşoğlu, 15 bin ton balya ihalesine çıkıldığını, ihale fiyatları ve ülkedeki balya fiyatları konusunda alınması gereken tedbirler olduğunu söyledi.

Süt çalıştayında, verim alınmaması noktasında herkesten fikir istendiğini, ancak bu çalıştaya sadece TDP’nin katıldığını ifade eden Çavuşoğlu, hayvan sayısının 67 bin olduğunu, bunun teyidini isteyeceklerini kaydetti.

Ülkede hak edişin olduğunu, ancak hak edişi alıp almama kararının tamamen imalatçıya ait olduğunu belirten Çavuşoğlu, yeni imalatçıya izin verilmesinin imalatçı tarafından engellendiğini kaydetti.

Ülkede teminatsız hak ediş veya süt alımının mümkün olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, ancak hiçbir imalatçının kendilerine teminat vermek istemediğini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, kendilerinin belirlediği süt fiyatını imalatçının kabul etmediğini, imalatçının istediği fiyatı ise üreticinin kabul etmediğini söyleyerek, böyle bir kısır döngünün içinde bulunulduğuna işaret etti.

Hükümetin süt konusunda kalıcı çözümü üreteceğini, buradaki tartışmaların da bunun için bir fırsat olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, işletmelerin kategorilere ayrılacağını söyledi.

Herkesin tarımı çok önemsediğini görmenin ve herkesin tarım için söylenecek sözü olmasının kendisi için önemli olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, ancak söylemlerin hiç birinin popülizm içermemesi gerektiğini belirtti.

Çavuşoğlu, tarımda geçmişte uygulanan tedbirlere değinerek, bunun devam edeceğini ekledi.

Bakan Çavuşoğlu, hem sütü hem de TÜK’ü, birliklere yasa ile devretmeye hazır olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından, Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu (Değişiklik) Yasa Tasarısı  oy çokluğuyla kabul edildi.

(tak)

Bu haber toplam 2656 defa okunmuştur