1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Şubat ayı enflasyon oranı % -1.28"
Şubat ayı enflasyon oranı % -1.28

"Şubat ayı enflasyon oranı % -1.28"

“Dövizdeki artışlar Mart ayı içerisinde tüketici fiyatları endeksine yansıyacak”

A+A-

Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu, 2015 yılı şubat ayı hayat pahalılığı/ enflasyon oranının yüzde -1.28 olarak gerçekleştiğini açıklayarak, değerlendirmelerde bulundu.

DPÖ Müsteşarı Muhtaroğlu yazılı açıklamasında, “2015 yılı şubat ayı enflasyonu (Tüketici Fiyatları Genel Endeksi)’ne göre bir önceki aya göre enflasyon rakamı yüzde - 1.28, 2015 yılının ilk 2 aylık toplam hayat pahalılığı oranı ise yüzde - 2,14 olarak gerçekleşmiştir” dedi.

ARTIŞ VE AZALIŞLAR

Muhtaroğlu’nun verdiği bilgiye göre, bir önceki aya göre tüketici fiyatları endeksinin kapsama alanındaki 218 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 123 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş oldu.

Ana mal gruplarına göre bir önceki aya göre değişim oranı ise şöyle gerçekleşti:

Eğitim ana grubunda yüzde 1.30; çeşitli mal ve hizmetler grubunda 1.14; eğlence ve kültür grubunda 0.98; mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri grubunda 0.97; gıda ve alkolsüz içecekler grubunda 0.95; sağlık ana grubunda 0.85; alkollü içecek ve tütün grubunda 0.84; lokanta ve oteller grubunda 0.32 ve haberleşme grubunda yüzde 0.08 artış oldu.

Giyim ve ayakkabı grubunda yüzde - 8.93; konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar grubunda - 7.08 ve ulaştırma ana grubunda ise - 1.25 oranında düşüş oldu.

AKARYAKIT FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ VE ARTIŞLAR

Şubat ayı içerisinde akaryakıt fiyatlarında 2 kez indirim, 1 kez de zam gerçekleştiğini ifade eden Ödül Muhtaroğlu, 25 Şubat’ta yaşanan akaryakıt zammınınşubat ayı içerisinde gün ortalamasına göre hesaplandığı için şubat ayı fiyatlarına 4 gün yansıdığını, geriye kalan artışınmart ayı endeksi içerisinde görüleceğini belirtti.

12 ana mal grubunun 9 tanesinin artı değer, 3 tanesinin ise eksi değer aldığını vurgulayan Muhtaroğlu, 3 tane eksi değerin ağırlık olarak hane halklarının en fazla tükettiği ve para harcadığı konular olması nedeniyle endeksi eksiye çektiğini ifade etti.

Hem akaryakıt fiyatlarının düşmesi, hem de elektrik ve gaz fiyatları ile giyim kuşamdaki mevsimsel indirimlerin endeksi etkilediğine işaret eden

Muhtaroğlu, şöyle devam etti:

“9 tane ana mal grubunda artı çıkmasına rağmen bu 3 ana mal grubunda eksi çıkması ve oranlarının yüksek olması, bu oranların da tüketim harcamaları içerisinde ağırlığının fazla olması endeksi aşağıya çekmiş ve yüzde - 1.28 olarak genel toplam hayat pahalılığı oluşmasında büyük etki yaratmıştır.

Yüzde - 1.28’in içerisindeki değişim etkilerine bakıldığı zaman konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar bu yüzde - 1.28’lik eksinin içerisinde yüzde - 1.03’ü oluşturmuştur. Giyim ve ayakkabı -0.47’lik bir etki oluştururken, ulaştırma grubu ise yüzde - 0.28’lik bir etki oluşturmuştur. Yüzde - 1. 28’in önemli oranda oluşmasına öncelikle elektrik ve akaryakıtta oluşan fiyat indirimleri ilegiyim ve ayakkabıda yaşanan indirimler yüzde - 1.28’in içerisinde bu 3 kalem çok büyük bir etki yaratmıştır.”

DÖVİZ ARTIŞLARI

Genel veriler yanında şubat ayı içerisinde gerçekleşen dövizdeki artışlara da değinen Muhtaroğlu, ülkede dövize karşı duyarlılığa bağlı olarak bir takım etkiler gerçekleştiğini, Dolar’da şubat ayı içerisinde yüzde 5.24’lük bir değişim olduğunu vurguladı.

Dolar ve diğer döviz kurlarındaki artışın mart ayının ilk haftasından itibaren daha da artışa geçtiğinin görüldüğünü kaydeden Muhtaroğlu, bu artışların mart tüketici fiyatları endeksine yansıtılacağını ifade etti.

Muhtaroğlu, şubat ayı içerisinde Dolar’da yüzde 5.24, Euro’da 1.32, Sterlin’de ise yüzde 5.19 düzeyinde bir artış gerçekleştiğini belirterek, “Ülkemizde özellikle Sterlin ve Euro’ya çok duyarlı bir piyasamız olduğundan şubat ayı içerisindeki değişimler endeksimizde etkiler yaratmıştır. Dolar’daki artış ise piyasamızda Dolar kullanımının yaygın olmamasında dolayı çok etki yaratmamıştır” dedi.

(tak)

Bu haber toplam 1577 defa okunmuştur