1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Su projesinden elektrik şebekesi çöküyor
Su projesinden elektrik şebekesi çöküyor

Su projesinden elektrik şebekesi çöküyor

Türkiye’den Su Temin Projesi kapsamında boruların döşenmesi için yapılan kazılar, KIB-TEK’in orta gerilim elektrik şebekesine ZARAR veriyor…

A+A-

Meltem SONAY

TÜRK-Sen Genel Başkan Vekili, EL-SEN Eski Başkanı Tuluy Kalyoncu, TC’den Su Temin Projesi kapsamında boruların döşenmesi için yapılan kazılar nedeniyle, KIB-TEK’in orta gerilim elektrik şebekesi çökme noktasına getirildiğini savundu.
KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim de çalışmaların şebekeye zarar verdiğini doğrularken, “Şirketin Genel Müdürü ile protokol yaptık, verilen zararın tazmin edileceği konusunda mutabakat yaptık ama büyük zarar veriliyor” dedi.
Boruların döşenmesine ilişkin projenin müdürü Özgür Balık ise, kazı çalışmalarında gerekli hassasiyetin gösterildiğini ancak ellerinde detaylı bir harita olmadığını, bazı yerlerde de kabloların kıvrımlı bir şekilde yer altında bırakılması nedeniyle ‘kazalar’ yaşanabildiğini ifade etti.

“Kazılar yer altı kablolarını patlatıyor!”
TÜRK-Sen Genel Başkan Vekili Tuluy Kalyoncu, TC’den deniz altına döşenecek borularla su temin projesi kapsamında bu suyun dağıtımı için Kıbrıs’ın kuzeyinde yapılan boru döşeme çalışmaları için yürütülen kazılar esnasında, sürekli olarak KIB-TEK’E ait orta gerilim elektrik şebekesine ait kablolara hasar verildiğine işaret etti.
Kalyoncu, süren kazı çalışmaları nedeniyle bir süredir, bazen günde birkaç kez yer altı kablolarının patlatılması sonucu Gönyeli, Yenikent ve Şehit Arsaları Bölgeleri’nde ikamet edenlerin saatlerce elektriksiz kaldığını belirtti.

“Umursamaz tavırlar çökme noktasına getirdi”
Kalyoncu, bölgedeki yer altı elektrik kablolarını gösteren haritalara ve kazı çalışmaları süresince görevli KIB-TEK elemanlarının ikazlarına rağmen, söz konusu kazı çalışmalarını uyarıları dikkate almadan yürüten şirket yetkililerinin umursamaz tutumları nedeniyle KIB-TEK’in bölgedeki orta gerilim yer altı kablo şebekesinin neredeyse çökme noktasına getirildiğini savundu.

“Tamir edilse de arıza potansiyeli…”
Su temin projesi kapsamında görev yapan şirket yetkililerinin, KIB-TEK elemanları ile sık sık tartışmaları ve kendi bildikleri gibi hareket etmeleri sonucu kablolara ciddi hasarlar verildiğini savunan Kalyoncu, meydana gelen arızalar tamir edilse de yapılan ek yerlerin ilerde arıza potansiyeli taşıyan birer zayıf nokta haline geldiğine işaret etti.

“Elektrik şebekesi diye bir şey kalmayacak”
Kalyoncu, “Daha fazla zaman kaybedilmeden daha çok mağduriyet oluşmadan KIB-TEK Yönetimi ve Su Dairesi yetkilileri bu soruna el atmalı, ilgili şirketi oluşan zarardan sorumlu tutmalıdır. Yoksa su borularının döşeneceği güzergah dikkate alındığında bu gidişle geriye elektrik şebekesi diye bir şey kalmayacak” açıklaması yaptı.

 

KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Akim:
 

“Zarar veriyor”

KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim su borularının döşenmesi için yapılan kazı çalışmalarının elektrik kablolarına zarar verdiğini doğrularken, su borularını döşeyen şirketle zararı anında tazmin edileceğine dair protokolün olduğunu da belirtti.
Su borularını döşeyen ilgili şirketin Genel Müdürü ile çalışmalar başlamadan görüştüklerini ve protokol imzaladıklarını ifade eden İsmet Akim, kazıların KIB-TEK Mühendisleri nezaretinde ve çizilen haritalara göre yapılacağı hususunda mutabakata varıldığını kaydetti.
Buna karşın günde 1-2 sefer yer altı kabloların patlatıldığını belirten Akim, mağduriyetler yaşandığını ifade etti.
Yer altında çok ciddi bir elektrik şebekesi olduğuna işaret eden İsmet Akim, kazı çalışmalarının zarar verdiğine vurgu yaptı.

 

10’larca kablo patlatıldı!
Asrın Projesi olarak nitelendirilen Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a su getirme projesi kapsamındaki çalışmalarda yer altına döşenecek su boruları ile elektrik hatlarının çakışması nedeniyle kazının başından itibaren sorunlar yaşanıyor.
Arsan Arıtma ve İnşaat Anonim Şirketi-Mitaş Proje İnşaat Anonim Şirketi ADİ ortaklığı tarafından yürütülen çalışmalarda ‘çakışma’ nedeniyle elektrik kesintileri de devam ediyor.
Kazılar, Temmuz ayında 1 hafta içerisinde Gönyeli’de ardı ardına 3 kez elektrik kesintisi yaşanmasına neden oluyor, dün iki borunun daha patlatıldığı öğrenildi. Kazı çalışmaları sırasında sırasından bu güne kadar 15’in üzerinde kablonun patlatıldığı da elde edilen bilgiler arasında.

Mühendis görevlendirilmişti…
Temmuz ayında sorunları en aza indirgemek amacıyla ilgili firmaya elektrik hatlarının geçtiği güzergâhlarla ilgili harita verilmiş, bunun yanı sıra çalışmalara rehberlik etmesi için de bir mühendisin görevlendirilmişti.
Harita ve mühendislere karşın sorun çözülmedi.

----------

Proje Müdürü Özgür Balık:

“Hassasiyet gösteriliyor… Zaman zaman kazalar yaşanabilir”

Arsan Arıtma ve İnşaat AŞ. - MİTAŞ Proje İnşaat AŞ. Adi Ortaklığı’nın Proje Müdürü Özgür Balık, KIB-TEK tarafından harita verilse bile, alt yapının haritalarda belirtildiği şekilde olmadığını ve zaman zaman kazaların yaşanabildiğini savundu.
“Hiçbir operatör bilerek elektrik kablosuna vurmaz, hayatını da tehlikeye atmaz” diyen Proje Müdür, çalışmalar sırasında gerekli hassasiyetin gösterildiğini ve KIB-TEK mühendisleri ile kabloların geçtiği yerlerin işaretlenerek kazı yapıldığını belirtti.
“Bazen istenmeyen durumlar, kaza olabiliyor” diyen Balık, ellerinde şu anda tam detaylı bir harita da olmadığını, KIB-TEK Mühendisleri’nin gelip kabloların geçtiği yeri gösterdiğini ifade etti.

“Özen göstermememiz söz konusu olamaz”
“Kabloların yerini çiziyoruz, ona göre kazıya başlıyoruz. Yıllar önce kablolar döşenirken yer altında bırakılan ve kıvrılan kabloların çizilen yer dışında kaldığı için hasar görüyor örneğin” diyen Proje Müdürü, kablo yerlerinin  %100 gösterilmesi durumunda, tamamen korunabildiğini kaydetti.
Çalışmalar öncesinde ve sırasında polis, karayolları, KIB-TEK, ilgili tüm kurumlarla gerekli koordinasyonlar için görüşüldüğünü de kaydeden Proje Müdürü Balık, yetkililerin yönlendirmeleri çerçevesinde çalışma  yürüttüklerini, özen göstermemelerinin de söz konusu olamayacağını belirtti.

Bu haber toplam 3310 defa okunmuştur
Etiketler : ,