1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Söz kadınların
Söz kadınların

Söz kadınların

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Meclis’te bulunan 3 kadın milletvekiline öncelik verildi.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel  bugün saat 10.30’da, Meclis Başkan Vekili Ünal Üstel başkanlığında  toplandı.

Genel kurulun onaya ve bilgiye sunuş bölümünde, Vietnam’da 25 Mart - 2 Nisan tarihleri arasında yapılacak Parlamentolar Arası Birlik toplantısı Genç Parlamenterler Forumu'na TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler’in katılması onaylandı.

9 konuşmacının yer aldığı güncel konuşmalar bölümünde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Meclis’te bulunan 3 kadın milletvekiline öncelik verildi.

Bu çerçevede ilk sözü CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya aldı. Derya, “Aile Yasası ve Kadınların Soyadı” ile ilgili yaptığı güncel konuşmada, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kendilerine konuşma sırasında öncelik veren milletvekillerine teşekkür etti.

Derya, kadınların evlendikten sonra soyadını kaybetmesiyle ilgili yaklaşık 78 yıl önce Ulviye Mitad’ın yazdığı yazıyı okuyarak, KKTC’de bugün bile evlendikten sonra soyadını değiştirmemek için ortaokulda kullandığı kimlik kullanan kadınlar olduğunu, çünkü kimlik değiştirmeye giden kişilere soyadı değişimi için baskı olduğunu savundu.

Kadının kocasının soyadını kullanması için kocasından izin istendiğini, bunun da baskı unsuru olduğunu kaydeden Derya, soyadının bir “baskı, sahibi olma” gibi kullanıldığını söyledi. Boşanma aşamasında yine soyadı için izin istendiğini veya yine soyadı değişikliği gibi sorunlar çıktığını anlatan Derya, ayrıca çocuğun söz konusu olduğu boşanmalarda, annenin baba peşinde koşması gerektiğini ifade etti.

Bunun çok ciddi ruhsal sorunlara da yol açtığını kaydeden Derya, çocukların babasının soyadını, kadının da ayrı soyadı kullanmasının birçok bürokratik sorun oluştuğunu savundu. Derya, ülkede ortalama evlenme yaşının 27 olduğunu ve o güne kadar herkesin bildiği soyadının evlenir evlenmez değiştirmeye mecbur bırakılmanın yanlış olduğunu söyledi.

Derya, yasanın meclise geldiği gün herkesin soyadı konusuna önem vermesini isteyerek, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutladı.

GÜRÇAĞ

UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ da, “ülkemizde kadının durumu”yla ilgili güncel konuşmasında, kadına yönelik şiddetin hız kesmeden devam ettiğini; bunların fiziksel, sözel, psikolojik ve ekonomik şiddet olduğunu kaydetti.

Gürçağ, Türkiye’de kadına yönelik son zamanlarda artış gösteren şiddeti kınayarak, kadına yönelik şiddete tanık olan çocukların da zarar gördüğünü ve bu şiddeti ileriki hayatında kullanabilme ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Bu saldırgan davranışlara sebebiyet veren kişilerin çoğalmasını engellemek ve sebeplerini anlamak gerektiğini ifade eden Gürçağ, şiddete uğrayan kadınların polisi aramakta çekindiğini çünkü karşılığında 2 kat şiddet görmekten korktuğunu belirtti. Gürçağ, kadın sığınma evlerinin bir an önce hayata geçirilmesi konusunda hükümete çağrıda bulundu.

Gürçağ, ev hanımı olup da ekonomik özgürlüğü olmayan kadınlara da ekonomik özgürlüğünü kazandırmak gerektiğini belirterek, ev kadınlarının desteklenmesi ve el işlerini, ürünlerini satabilmelerinin sağlanması gerektiğini kaydetti.

Kadının insan hayatında önemli bir yer taşıdığını ifade eden Gürçağ, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutladı.

ÖZDENEFE

CTP-BG Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe de, “Kıbrıs’ta Kadınların Barış İnşa Sürecine ve Siyasete Katılımı” ile ilgili güncel konuşma yaptı. Özdenefe, savaşın olmayışının barışın var olduğu anlamına gelmediğini ifade ederek, barışın sağlanmasında kadınların önemine dikkat çekti. Özdenefe, kadınlara barış yolunda daha çok temsiliyet verilmesi gerektiğini kaydetti.

Özdenefe, kadınların siyasette yer almasının geliştiğini ancak yetersiz kaldığını ve BM’nin de bu yıl bu kapsamda siyasette kadınların güçlenmesi için çağrı yaptığını ifade ederek, bunun sadece temsili bir çağrı olarak algılanmaması gerektiğini belirtti.

Yönetim noktalarında kadının yer almadığını kaydederek, hükümette bir kadın bakanın dahi bulunmadığını ve bunu hükümetin büyük ortağı olan partinin mensubu olarak söylediğini ifade eden Özdenefe, yönetimde eşit temsiliyetin önemine vurgu yaptı.

Pekin Deklarasyonu’na değinen Özdenefe, bu tür sıkıntıların Güney Kıbrıs’ta da yaşandığını söyledi. Siyasetin erkek egemenliğinde yapıldığını ifade eden ve bu yönde örnekler veren Özdenefe, bölge temsiliyetine karşı olmadığını ancak tek seçim bölgesinin önemine işaret etti ve kadınlara daha çok yer verilebileceğini anlattı.

Meclisteki mevcut kadın temsiliyetinin kabul edilemez olduğunu ifade eden ve bu yönde siyasi partilere çağrıda bulunan Özdenefe, kadınlar gününü de kutladı.

GÜRPINAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar da, kadınlarla ilgili konuları ciddiyetle ve önemseyerek ele aldıklarını; kadınların toplumsal cinsiyet eşitliğini yükseltmek için çalıştıklarını ve meclisin de bu yöndeki yasal düzenlemeleri yapması gerektiğini belirtti.

Kadının statüsünü yükseltmesi için çalışma yaşamında daha çok yer alması gerektiğini çünkü siyasete de böyle girebileceğini kaydeden Gürpınar, bakanlık olarak kadınlara yönelik teşvik, girişimcilik ve istihdamlara önem verdiklerini ifade etti. Gürpınar, bakanlığın bu yönde yaptığı çalışmalarda kadınların hem istihdamda, hem de girişimcilikte arttığını ve bunun da sevindirici olduğunu vurguladı.

Kadınlara yönelik krediler verileceğini ifade eden Gürpınar, kadına yönelik şiddet konusunda da hukuki ve ekonomik destek verilmesi gerektiğini söyledi.

Seçim yasakları sonrası kadroların da açılacağını ve dairenin tamamlanacağını kaydeden Gürpınar, kadın sığınma evinin de en kısa sürede hayata geçirileceğini ifade etti. Gürpınar, siyasal yaşamda kadının daha çok yer alması için de meclise görev düştüğünü kaydetti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Gürpınar, kadınların gününü kutladı ve kadınlara yönelik her türlü katkıya devam edeceklerini vurguladı.

(TAK)

Bu haber toplam 1793 defa okunmuştur