1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘Soygun girişimi’ yargıda
 ‘Soygun girişimi’ yargıda

‘Soygun girişimi’ yargıda

Yaklaşık iki saat süren duruşmada Savunma Avukatları, zanlıların ifadelerinin gönüllü olarak alınmadığını iddia ederek, şiddet uygulandığını öne sürdü. Polis Çavuşu Ercan Atasay tüm iddiaları ret ederek zanlıların doktor kontrolünden geçirildiğini ve ifad

A+A-

Merkez Bankası önünde 14 Ağustos’ta meydana gelen ‘Soygun girişimi’ ile ilgili olarak tutuklu bulunan GKK Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda görevli Astsubay M.B ile A.Y ve eski işletmeci olan zanlı H.K hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Zanlılar 2 ayı aşmayan bir süre Merkezi Cezaevine gönderildi. Subay zanlının soygun girişiminden 15 gün önce GKK’dan istifa ettiği ortaya çıktı

Didem MENTEŞ

KKTC Merkez Bankası önünde 14 Ağustos’ta meydana gelen ‘Soygun girişimi’ ile ilgili olarak tutuklu bulunan Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda görevli Astsubay M.B ile A.Y ve eski işletmeci olan zanlı H.K dün teminat duruşması için mahkemeye çıkarılarak, 2 ayı aşmayan bir süre Merkezi Cezaevine gönderildiler. Mahkeme, zanlıların yargılanmaktan kaçmaması nedeniyle davaları görüşülünceye kadar her üç zanlının tutuklu yargılanmasına karar verdi.

Yaklaşık iki saat süren duruşmada Savunma Avukatları, zanlıların ifadelerinin gönüllü olarak alınmadığını iddia ederek, şiddet uygulandığını öne sürdü. Zanlı 2’nin Avukatı müvekkilinin bir depoya kapatılarak elektrik şoku verilmek üzere işkenceden geçtiğini hatta şu anda koltuk altında morluklar olduğunu iddia etti. 

Müebbet hapis içeren suç türü
Ceza Yasası’na göre müebbet hapis içeren ‘silahlı soygun teşebbüsü” başta olmak üzere ‘kanunsuz ateşli silah taşıma’ ile tasarrufu’ ve ‘darp’ suçları iddiasıyla tutuklu bulunan zanlılar dün yeniden Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı.

Ceza Davaları Yargıcı Hale Ahmet Raşit, huzurunda görüşülen teminat duruşmasında, İddia Makamı’nda Başsavcılık adına davada Savcı Yardımcısı İlhan Damdelen ve zanlı M.B temsilen Avukat İbrahim Ürcen, zanlı 2 A.Y temsilen Avukat Emre Kadri ve zanlı H.K şahsen mahkemede hazır bulundu. Savcı, meseleyle ilgili olarak Lefkoşa Adli Şube Amirliği’nde görevli Polis Çavuşu Ercan Atasay’ı mahkemeye mahkemeye tanık olarak dinletti.  Atasay, mahkemede yeminli şahadet vererek, olayla ilgili olguları aktardı.

Tahkikat bitti
Polis Çavuşu Ercan Atasay, 14 Ağustos günü saat 09:20 sıralarında KKTC Merkez Bankası önünde meydana gelen ‘silahlı soygun teşebbüsü’, ‘kanunsuz ateşli silah taşıma’ ile tasarrufu’ ve ‘darp’ suçuyla ilgili olarak zanlıların tutuklandığını aktardı. Meseleyle ilgili zanlılar hakkında yürütülen soruşturmanın tamamlandığını, zanlıların serbest kalmalarının tahkikata etki etmeyeceğini belirten Atasay, zanlı M.B’nin KKTC, zanlı A.Y’nin TC-KKTC ve zanlı H.K’nin de TC uyruklu olduğunu belirtti. Ercan Atasay, zanlı M.B’nin KKTC vatandaşı olmasına rağmen Türkiye’de birçok aile yakınları olduğunu, zanlı A.Y’nin 11 ay önce eşiyle evlendiğini ve eşinin Türkiye’den KKTC’ye geldiğini dolayısıyla TC’de aile yakınları bulunduğunu aktaran Atasay, zanlı H.K’nin de KKTC vatandaşı bir kişiyle evli olduğunu ve TC’de aile yakınları bulunduğunu belirtti.

“Kaçma ihtimalleri var”
Ercan Atasay, zanlıların bu suçu işlemeye karar verdiklerinde, kendi aralarında anlaşarak bu suçu işledikten sonra Türkiye’ye kaçacaklarına dair ellerinde şahadet bulunduğunu aktardı. Meselenin oldukça ciddi bir mesele olup, Ağır Ceza Mahkemesi’ni kapsadığını belirten Atasay, zanlıların serbest kalmaları halinde yurt dışına kaçmalarının yüksek ihtimal olduğunu aktararak, zanlıların yargılanıncaya kadar 3 ayı aşmayan bir süre Merkezi Cezaevi’ne gönderilmelerini talep etti.

İşkence iddiaları
Polis Çavuşu’nun şahadeti sonrası Savcı İlhan Damdelen tutukluluk talebinde bulundu. Bunun üzerine Savunma Avukatları itiraz ederek, müvekkillerinin kefaletle teminata bağlanmalarını talep etti. Avukatlar, teminat maksatları bakımından polis çavuşunu sorguladı.
Avukatlar, zanlıların ifadelerinin gönüllü olarak alınmadığını iddia ederek, şiddet uygulandığını öne sürdü. Ercan Atasay, tüm iddiaları ret ederek zanlıların doktor kontrolünden geçirildiğini ve ifadelerini gönüllü olarak verdiklerini vurguladı.

Atasay, sorular üzerine olayda kullanılan tabancanın zanlı 1 M.B’nin evinde, zanlı 2 A.Y’nin kullanımında bulanan kiralık aracın, göz yaşartıcı spreyin ve olay esnasında giydikleri elbiselerin tespit edilerek emare alındığını yineledi. Görgü tanıklarının, zanlıları tespit ettiklerini anlatan Atasay, zanlı 1 ve zanlı 2’nin gönüllü ifadelerinde olayı detaylı anlattıklarını hatta zanlı 1’in polislere olayı kamera kayısı alınarak yinelediğini aktardı. 

Haberin devamı için TIKLAYINIZ

Bu haber toplam 2259 defa okunmuştur