1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Son yolcular aranıyor
Son yolcular aranıyor

Son yolcular aranıyor

Kıbrıs Havayolları’nın CY 317 sefer sayılı yolcu uçağı, Lefkoşa Uluslararası Haavalanı’na son uçuşunu, 20 Temmuz 1974’te yaptı. Son uçuştan birkaç saat sonra savaş başladı, alana inen bu uçak bombaların hedefi oldu. İşte bu uçakta, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıs

A+A-

Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’na ‘son uçuş’un, 20 Temmuz 1974 Harekatı’nın başlamasına saatler kala yapıldığı, bu uçuşta sadece Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum iki ailenin yer aldığı yıllar sonra ortaya çıktı.

Son uçuştaki Kıbrıslı Rum aileye ulaşılırken, Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’na inen son yolcu uçağının Kıbrıslı Türk yolcuları aranıyor
Kanal SİM’in hazırladığı ve Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’nı konu alan ‘Bölünmüş Başkentin Hayalet Havaalanı’ adlı belgesel, tarihi bir gerçeği ortaya çıkardı.

Nisan ayının ilk haftasında gala gösterimi yapacak belgesele konuşan ilk Kıbrıslı Türk Kaptan Pilot Emre Ünel, Lefkoşa’nın tarihi havaalanına son uçuşu yapan Kıbrıslı Rum pilota ulaştı, 20 Temmuz’a dair sır perdesini araladı.

Yeni tanıklar, bilgiler

Belgeselle birlikte yeni bilgiler yanında, tarihe ışık tutacak yeni görgü tanıkları olduğu da ortaya çıkıyor.  Bu bağlamda Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’na inen son yolcu uçağının Kıbrıslı Türk yolcuları aranıyor.  İlk uçuş eğitimini Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’nda alan Kıbrıslı Türk ilk sivil Kaptan Pilot Emre Ünel, Kanal SİM Genel Yayın Yönetmeni Sami Özuslu ve Kanal SİM Haber Sorumlusu Aktay Elektirikçi’ye konuşarak, havaalanı hakkındaki anıları yanında, tarihsel açıdan değerli bilgileri de paylaştı. 

Son uçuşu Kıbrıslı Rum Kaptan Pilot Marneros yaptı
Kaptan Pilot Emre Ünel, Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’na Kıbrıs Havayollarına ait yolcu uçağı ile 20 Temmuz 1974 tarihinde iniş yapan son uçağın kaptan pilotunun Kıbrıslı Rum ilk Kaptan Pilot Adamos Marneros olduğunu anlattı.

Kıbrıslı Türk aile aranıyor

Kıbrıslı Türk Kaptan Pilot Emre Ünel, yakın arkadaşı olan Kıbrıslı Rum Kaptan Pilot Adamos Marneros’un Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’na son uçuşu yaparken 2 aileden oluşan toplam 6 yolcu taşıdığını belirtti.  Emre Ünel, bu yolculardan bir grubun Kıbrıslı Rum aile, bir grubun da Kıbrıslı Türk aile olduğunu söyledi.  Emre Ünel, Adamos Marneros’un Kıbrıslı Rum aileye ulaştığını, şimdi ise Kıbrıslı Türk aileyi aradığını kaydetti.

Bilgisi olanlar Kanal Sim’e ulaşabilir
Kıbrıs Havayolları’nın CY 317 sefer sayılı yolcu uçağı ile 20 Temmuz 1974 tarihinde Londra’dan Roma üstünden Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’na iniş yapan son yolcu uçağında yer alan Kıbrıslı Türk aile aranıyor.  Konuyla ilgili bilgisi olanlar, Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesinde yer alan Kanal SİM’e 225 79 92 veya 225 79 94 numaralı telefonlar yanında, haber@simrado.com, samiozuslu@hotmail.com veya aktaye@hotmail.com e-mail adreslerine ya da Kanal SİM’in facebook adresine ulaşabilirler.

‘Gala’da gösterilecek
‘Bölünmüş Başkentin Hayalet Havaalanı’ adlı belgesel tarzdaki yapım 50’şer dakikalık bölümler halinde önümüzdeki günlerde yayına girecek.  Belgeselin kısa versiyonu ise Kanal SİM’in 6’ncı kuruluş yıldönümünde düzenlenecek galada gösterilecek.  Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’nın faaliyette olduğu dönemlerden video görüntüleri ve fotoğraflara yer verilen belgeselde, o dönemlerde yaşanan uçak kazalarına ilişkin görseller de yayınlanıyor. Geniş bir ekip tarafından hazırlanan ‘Bölünmüş Başkentin Hayalet Havaalanı’ belgeselinde, yaklaşık 50 yıl önce orada çalışan Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların görgü tanıklıklarına da başvuruluyor. Yapılan röportajlarda havaalanının bilinmeyen birçok yönü birinci ağızdan anlatılıyor.

Bu haber toplam 4280 defa okunmuştur