1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Siyasi partiler Eroğlu ile bir araya geldi
Siyasi partiler Eroğlu ile bir araya geldi

Siyasi partiler Eroğlu ile bir araya geldi

Meclis’te temsil edilen siyasi partiler Saray’da Eroğlu ile bir araya geldi

A+A-

Meclis Platformu, müzakere masasını terk eden K.Rum Lider Nikos Anastasiades’in müzakere masasına dönmesi gerektiğini ve sorunları burada çözmesi gerektiğini vurguladı. Başbakan, CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs müzakerelerinde tek sorunun hidrokarbon yatakları olmadığını, bu yüzden birçok çehresi olan Kıbrıs sorununun çözülebilmesi için müzakere masasının yeniden oluşturulması gerektiğini belirtti. Yorgancıoğlu, esas olanın müzakere masasının devamı olduğunu vurguladı ve Anastasiades’e masaya dönme çağrısı yaptı. Ana Muhalefet UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de, sorunların masada çözümlenebileceğini, masadan kaçmanın sorunların daha da derinleştirebileceğini ve süreci geri götürebileceğini söyledi.  Başbakan Yardımcısı, DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş da, “Masadan kalkan tarafın masaya dönerken Kıbrıs Türk tarafından elde edeceği bir taviz sonrasında bunu gerçekleştiremeyeceğini” herkesin bilmesi gerektiğini ifade etti. TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de, TDP olarak Kıbrıs’ta yaşanan gerginliklerden büyük rahatsızlık duyduklarını, bir an önce görüşme masasının yeniden tesis edilmesi ve bütün sorunlarla birlikte gaz ve petrol konusunun da masada görüşülmesi gerektiğini vurguladı.

Yorgancıoğlu: “Sıkıntıların görüşme masasında görüşülmesi gerekir”
Cumhurbaşkanı Eroğlu ile görüşmenin ardından basına açıklamada bulunan CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, görüşme sürecinin, hidrokarbon yataklarındaki uyuşmazlık nedeniyle tek taraflı olarak masanın terkedildiği için durduğunu ifade ederek, kendileri için önemli olanın müzakerelerin devamı olduğunu vurguladı. Yorgancıoğlu, bu sıkıntının çözümü için müzakere masasının yeniden oluşturulması gerektiğini ifade ederek, görüşmelerin yeniden yapılması gerektiğini çünkü Kıbrıs konusunda sorunun sadece hidrokarbon yataklarındaki sıkıntıların olmadığını kaydetti. Kıbrıs sorununun birçok çehresi olduğunu, tüm bunların çözülebilmesi için de müzakere sürecinin yeniden başlaması gerektiğini belirten Yorgancıoğlu, K.Rum Lider Anastasiades’e müzakere masasına katılması çağrısında bulundu. Sıkıntıların görüşme masasında görüşülmesi gerektiğini, müzakere masasından kaçarak sorunların çözülemeyeceğini kaydeden Yorgancıoğlu, görüşme sürecinin yeniden başlaması gerektiğine inanç belirtti. Yorgancıoğlu, müzakereler dururken iki halk arasındaki ilişkilerin iyileşmesi adına da bazı tedbirlerin alınması gerektiğini kaydetti.
“Düşmanlık çığırtkanlıklarının yapılmaması gerek”
“Düşmanlık çığırtkanlıklarının” yapılmaması gerektiğini ifade eden Yorgancıoğlu, bölgede yapılan tatbikatların, ortamı geren ve insanlar arasındaki ilişkileri soğutan bir olay olduğunu, bu yüzden Kıbrıs’ta iki halkın da haklarını gözetecek bir denge kurulması gerektiğini vurguladı.  Yorgancıoğlu, Kıbrıs’ta ortaklık yani “Federal Hükümet” kurma anlayışının hayat bulacağı formüllerin bulunup, krizlerin aşılması gerektiğini belirterek, bütün tarafların geri çekilerek masaya oturulabileceğini veya gemiler orada dururken de görüşmelerin olabileceğini kaydetti.
Esas olanın Kıbrıs sorununu tüm unsurların ortadan kalkacağı görüşme sürecinin devam etmesi olduğunu vurgulayan Yorgancıoğlu, bunun için de liderlerin gereğini yapması gerektiğini söyledi. Yorgancıoğlu, Türk tarafının zaten masadan kaçmadığını vurguladı. Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, bir soru üzerine, Türkiye Başbakanı’nın “Güney’deki haklar sizinse, gelin iki devleti görüşelim” açıklamasını “gelin bu sorunu masada çözelim çağrısı” olarak değerlendirdiğini ifade etti.

Denktaş: “Masadan kalktıysa, bedelini ödeyerek geri dönmesi gerekir”
DP Ulusal Güçler Genel Başkanı Serdar Denktaş da, görüşmede son gelişmelerin değerlendirildiğini, görüşlerin sunulduğunu, bunların Cumhurbaşkanlığı tarafından değerlendirileceğini belirtti. Ortada, masayı terk eden bir görüşmeci bulunduğunu kaydeden Denktaş, Türk tarafının tavrının da müzakere masasına dönüşünü yapıcı bir yaklaşımla bekleme yönünde olduğunu söyledi. Bu görüşe katılmasalar da şimdilik desteklerinin devam edeceğini ifade eden Denktaş, uluslararası camianın da “masadan kalkan tarafın masaya, Kıbrıs Türk tarafından taviz elde ederek dönemeyeceğini” bilmesi gerektiğini ifade etti.  “Masadan kalktıysa, bunun da bedelini ödeyerek geri dönmesi gerekir” diyen Denktaş, masadan kalkmanın bir hak olduğunu, ancak masadan iki taraflı kalkılması halinde bunun iki tarafın da işine gelmeyeceğine dikkat çekti.

Özgürgün: “Türkiye’yi muhatap alma düşüncesinin kabul edilemez”
Ana Muhalefet UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de, Cumhurbaşkanı ile Kıbrıs sorununda son gelinen aşama ile Rum Ulusal Konseyi’nin son aldığı 8 maddelik eylem planını görüştüklerini söyledi.Sözkonusu maddelerin tamamen Türkiye’yi muhatap aldığına işaret eden Özgürgün, Rum tarafının sürekli Türkiye’yi muhatap alma düşüncesinin kabul edilemez olduğunu, Rumların esas muhatabının Kıbrıs Türk tarafı olduğunu vurguladı. Hüseyin Özgürgün, masadan kaçan Rum tarafının kayıtsız şartsız masaya dönmesi gerektiğini belirterek, Rum liderin seçildiği ilk günlerde süreci uzun bir süre engellediğini, ön koşullar ortaya koyduğunu ve görüşmelerin devamı için her istediğinin kabul edildiğini ifade etti.

Özyiğit: “Bir an önce görüşme masası yeniden tesis edilmeli”
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de, Kıbrıs etrafında bulunan gaz ve petrolün Kıbrıs sorununun çözümüne bir ivme katacağının düşünüldüğünü ancak tam tersine, ülke etrafında gerginliği tırmandırdığını ve bir çatışma ortamına doğru götürdüğünü savunarak, TDP olarak bu son gelinen aşamadan büyük rahatsızlık duyduklarını vurguladı. Özyiğit, bir an önce görüşme masasının yeniden tesis edilmesi ve bütün sorunlarla birlikte gaz ve petrol konusunun da masada görüşülmesi gerektiğini belirtti. Kıbrıs’ta bulunan gazların sevki ve iki halk tarafından nasıl paylaşılacağı konuları henüz belirlenmemişken, yeni bir parselde paralel gaz araması yapılmasıyla gerginliğin tırmandırıldığını ifade eden Özyiğit, savaş gemilerinin de bölgeye gitmesiyle Rum liderin müzakere masasını terk ettiğini anımsattı. Özyiğit, buna bakılınca, müzakere masasının tesis edilmesi için eş zamanlı hareketlere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Özyiğit, TDP olarak Cumhurbaşkanı ile görüşmede, “Bu gerginliğin düşürülmesi için bütün aramaların durması, eş zamanlı olarak gemilerin çekilmesi ve Rum liderin masaya dönmesi” konusunda görüş belirttiklerini vurguladı. Bu adımların süratle atılması ve bu görüşme masasının yeniden tesis edilmesi gerektiğini belirten Özyiğit, DP Ulusal Güçler Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın, “iki lider ve siyasi partilerin de katılacağı bir yuvarlak masa toplantısı yapalım” şeklindeki önerisini desteklediklerini söyledi.TAK

Bu haber toplam 1448 defa okunmuştur