1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'SINAV' STRESİ!
SINAV STRESİ!

'SINAV' STRESİ!

KGS’nin birinci basamağı dün yapıldı, sınava 2015 öğrenci başvurdu

A+A-

İki oturumunda gerçekleşen sınav dün sabah 09:00’da başladı, 12:30’da sona erdi. Toplamda 3,5 saat süren sınavda koleje giriş hakkı elde edebilmek için 2015 öğrenci ter dökerek soruları cevaplamaya çalıştı

Ayşe GÜLER

Kolej Giriş Sınavları’nın (KGS) birinci basamağı dün yapıldı. İki oturumunda gerçekleşen sınav dün sabah 09:00’da başladı, 12:30’da sona erdi.
Toplamda 3,5 saat süren sınavda koleje giriş hakkı elde edebilmek için 2015 öğrenci ter dökerek soruları cevaplamaya çalıştı.
Sınava giren öğrencilerin aileleri de dışarıda ter döktü.
Bazı aileler yanlarında getirdikleri sandalyeler ile okulun yan tarafındaki boş alanda beklerken, bazıları ise okulun kapısının önünden bir an olsun ayrılmadı.
Oldukça telaşlı ve endişeli olan aileler, saatlerce çocuklarının sınavdan çıkmasını bekledi.

Öğrencilerin okuldan çıkışına izin verilmedi
İlk oturum sınavının saat 10.30’da sona ermesinin ardından öğrencilerin sınava girdiği okullardan çıkış yapmalarına prosedür gereği izin verilmedi.
Öğrenciler, aileleriyle okulun duvarları ve demir korkulukları arasında görüştü.
Bu sırada okulların kapısında ailelerin çocuklarıyla görüşmek istemesi nedeniyle yığılmalar yaşandı.
Öğrenciler, yarım saatlik aranın ardından saat 11.00’de sınavın ikinci oturumuna girdi.


En fazla İngilizce ve Matematik de zorlandılar
İkinci oturumun da tamamlanmasıyla dışarıya çıkan öğrencileri aileleri büyük bir sevinçle karşıladı.
YENİDÜZEN’e konuşan öğrencilerin bazıları sınavdan iyi bir sonuç beklediğini söylerken, bazıları ise özellikle İngilizce ve Matematik bölümündeki sorulardan zorlandıklarını dile getirdi.

Aileler sınav sistemine tepkili
Bunun yanı sıra öğrencilerin aileleri sınav sistemine tepki gösterdi. Çocuklarının zorlu ve yoğun bir süreç yaşadığını anlatan aileler, “çocuklarımız yarış atı gibi yarıştırılıyor. Onlarla birlikte biz de zor bir dönemden geçtik. Eğitim sisteminin yeniden düzenlenmesi gerekiyor” dedi.
YENİDÜZEN’e konuşan veliler, kolej sınavlarının çocuklar üzerinde ‘başarı imajı’ yarattığını savunarak, “Çocukların üzerinde kolej sınavını kazanmanın ‘başarının ispatı’ olarak gösteriliyor. Bu doğru değildir. Koleji kazanmamak başarısızlık demek değildir. Bu imajın yanlış olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Öğretmenler de öğrencilerin çıkışını bekledi
Öte yandan öğrencileri, sınava hazırlayan öğretmenleri de yalnız bırakmadı, okulun dışında öğrencilerinin çıkmasını bekledi.
Öğretmenler, ikinci oturumun tamamlanmasıyla dışarıya çıkan öğrencilerden sınav kağıtlarını alarak soruları ve öğrencilerin verdikleri cevapları inceledi.

Toplam 475 öğrenci kayıt hakkı elde edecek
475 kontenjan için sınava 2015 kişinin başvurdu. Sınavın 3 aşamasının da tamamlanmasıyla bu yıl Lefkoşa Türk Maarif Koleji’ne 130, Gazimağusa ve Girne 19 Mayıs Türk maarif kolejlerine 75’er, Güzelyurt Türk Maarif Koleji’ne 50, Bekirpaşa Lisesi Kolej Sınıfı’na 25 ve Hala Sultan İlahiyat Koleji’ne 120 öğrenci alınacak.
Birinci basamağı dün yapılan sınavın ikinci basamağı 9 Mayıs'ta, final ise 6 Haziran'da gerçekleştirilecek.

Berova okulları gezdi, ailelerle konuştu
Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, sınavların başlamasının ardından sırasıyla Girne 19 Mayıs TMK, Türk Maarif Koleji, Bülent Ecevit Anadolu Lisesi, Hala Sultan İlahiyat Koleji ve Güzelyurt TMK’yı gezdi.
Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, kolej sınavlarının başlamasının ardından sınav merkezlerine ziyaretler yaptı, öğretmenlerden bilgiler aldı, velilerle sohbet etti.
Lefkoşa’da Türk Maarif Koleji ve Bülent Ecevit Anadolu Lisesi ziyaretlerinin ardından basına açıklamada bulunan Berova, kolejlere giriş sınavının birinci basamağının yapıldığını ifade ederek, bu yılki sınavların 7 merkezde yapılacağını kaydetti.
475 öğrencinin alınacağı kolejler için yapılan sınava 2015 öğrencinin katıldığını belirten Berova, sınav merkezlerini dolaşarak sınavların nasıl bir şekilde yürütüldüğünü yerinde incelediklerini belirtti.
Berova, şu ana kadar sınavların gayet rahat ve yolunda sürdüğünü ifade ederek, velilerin de gerekli duyarlılığı gösterdiğini kaydetti ve bu durumu “güzel ve olumlu” olarak değerlendirdi.


Aileler ne dedi? Ayrıntılar bugün YENİDÜZEN’de


SINAV SORULAR VE SONUÇLARI EKLİ DOKÜMANLARDA

Bu haber toplam 2949 defa okunmuştur