1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘Sınav’a girdiler, İŞSİZ kaldılar (!)
‘Sınav’a girdiler, İŞSİZ kaldılar (!)

‘Sınav’a girdiler, İŞSİZ kaldılar (!)

‘İhtiyat Sandığı’ için açılan münhale başvuran ve sınava giren 11 isim Limasol Bankası’ndaki işlerinden oldu, Çalışma Bakanlığı’na başvurdu, banka işten çıkarma gerekçesi olarak ‘performans yetersizliğini’ gösterdi

A+A-

Limasol Türk Kooperatif Bankası bünyesinde çalışan 11 personel, banka yönetiminin 21 Nisan tarihli ‘performans yetersizliği’ kararı ile işten durduruldu, çalışanlar,  “İhtiyat Sandığı Dairesi’nin sınavına girdiğimiz için durdurulduk” iddiasında bulundu, Çalışma Bakanlığı konu hakkında araştırma başlattı.

21 Nisan Pazartesi günü saat 12.00’de, işten durdurulma belgeleri eline geçen personelin, bir saat içerisinde, çalıştıkları iş yerlerinden ayrılmalarının talep edildiği öne sürüldü. 11 kişilik personel dün, konu ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Resmi Kabz Şirketler Mukayyitliği Dairesi yetkilileriyle görüştü. Görüşme sonrasında açıklamada bulunan 11 kişi, tekrardan işlerine dönmelerinin söz konusu olmadığını ancak; kendilerine yapılan haksızlık sebebi ile de yargı yoluna başvuracaklarını açıkladı.

“İhbar bildirimi yapılmadı”
İşten durdurulmaları ile ilgili bilgilendirmenin, kendilerine şok bir şekilde ulaştırıldığını ifade eden çalışanlar, iş yasası gereği uyulması gereken ihbar sürecinin de göz ardı edildiğini ve yasaların çiğnendiğini öne sürdü. Yine herhangi bir şekilde kendilerine tazminat ödemesinin de söz konusu edilmediğini açıklayan çalışanlar, kendilerine haksız bir davranışta bulunulduğu iddiasında bulundu.

“Sınava katıldığımız için”
Herhangi bir kişinin mesleği ile ilgili olarak, farklı adımlar atabileceğini ve bunun en doğal ve yasal hakları olduğunu ifade eden çalışanlar, banka yönetiminin bu şekilde bir tutum içerisinde bulunmasının, kabul edilemez olduğunu vurguladı. İşten durdurulma gerekçelerinin, kendilerine verilen kâğıttaki gibi “performans yetersizliği” olmadığını öne süren çalışanlar, esas nedenin “sınava girmek” olduğunu iddia etti. “Performans yetersizliği” sebebinin gerekçe olamayacağının altını çizen çalışanlar, aralarından bazı arkadaşlarının, geçtiğimiz ay içerisinde, terfi almaları adına değerlendirme sahibi olduklarını öne sürdü.

“Tek suçumuz sınava girmek”
Bahsi geçen 11 kişinin, çalışma alanlarında oldukça verimli kişiler olduğunu ifade eden çalışanlar, tek suçlarının açılan münhal sınavına girmek olduğunu öne sürdü. Aralarında evlilik hazırlığı yapan veya çocuğu olan kişilerin bulunduğuna işaret eden çalışanlar, “bir suç işlemişiz gibi, bir saat içerisinde, işimizden çıkarılmak, onurumuzu kırdı” yorumunda bulundu. Çalışanlar, banka yönetiminin bu tutumunun, diğer çalışanlar üzerinde de, ciddi bir tehdit unsuru oluşturacağına vurgu yaptı.

------------------------------------------------------------

ÇALIŞMA BAKANLIĞI NE DİYOR?

İsmet Lisaniler: “Bakanlık olarak gerekli işlemleri başlattık”

Olayın gündeme gelmesi ile işten durdurulan kişilerle dün, sabah 09.00 sularında bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı İsmet Lisaniler, işten durdurulma konusunda bakanlığın, araştırma başlattığını açıkladı. İşten durdurmanın kuralları olduğunu kaydeden Lisaniler, işten durdurulacak bir kişiye, iş yasası gereğince, ihbarda bulunulması, hemen durdurulacaksa, ihbar süresinin ödenek olarak verilmesi, sözleşme hakları varsa bu hakların verilmesi, mevcut kullanılmayan izinlerin de ödenek olarak verilmesi gibi uygulamaların zorunlu olduğunu belirtti. Yasaların bunu gerektirdiğini sözlerine ekleyen Lisaniler, ilgili feshin, haksız olduğu yönündeki kararı ise ancak; mahkemenin verebileceğini kaydetti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın başlatacağı yasal süreçle ilgili olarak, gerekli bilgilerin, çalışanlardan alındığı bilgisini veren Lisaniler, bu noktada işvereninin, yükümlülüklerini yerine getirmesi adına bir uyarıda bulunulacağını kaydetti. Ayrıca işten çıkarılan kişilere, görevlerinin iade edilmesi yönünde de işveren ile bir görüşme yapılacağını sözlerine ekleyen Lisaniler, çalışanların bunu istemediğini ancak; bakanlık olarak bu adımı atacaklarını vurguladı. Yaşanan olayın, toplu işten çıkarma olduğunu ifade eden Lisaniler, bakanlık olarak bu tür adımları endişe verici bulduklarını ve bu adımların ülke kalkınması adına da olumlu adımlar olmadığını kaydetti.

Çalışanlar ne dedi?  Tanju Konuralp’ın haberinin tüm ayrıntılarını YENİDÜZEN ve YENİDÜZEN e-gazetede okuyabilirsiniz

Bu haber toplam 9966 defa okunmuştur