1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Şimdi de 'siber' hırsızlık
Şimdi de siber hırsızlık

Şimdi de 'siber' hırsızlık

2 ayrı hesaptan toplam 64.5 Bin Dolar temin eden kişi tutuklandı

A+A-

Yurt dışından bazı şirketlerin hesaplarını kırarak şirketler arası para transferlerini kendilerine yönlendirip bu yolla para çalan biri Nijerya uruklu üç kişi Mali Suçlarla Mücadele Birimi tarafından gözaltına alınarak dün Lefkoşa’da mahkemeye çıkarıldı.

Mahkemeye çıkarılan zanlı C.B hakkında tutukluluk talep edilirken, zanlılar M.M ile A.M’nin teminata bağlanması talep edildi.

Mali Suçlarla Mücadele Birimi’nde görevli polis Beha Cabacaba,  Para Kambiyo İnkişaf Dairesi Yazı İşleri Müdürlüğü’ne gelen rapor ışığında M.M’ye ait Garanti Bankası ve Türkiye İş Bankası’na yurtdışından yapılan havalelere ilişkin soruşturma başlatıldığını söyledi.

Polis, havale edilen paraların yurtdışında kanunsuz yollardan dolandırılan kişilere ait paralar olduğunu tespit ettiklerini belirtti. Polis, yapılan soruşturmada yurt dışında faaliyet gösteren “World Wide Sires Ltd” isimli şirket ile yine yurt dışından faaliyet gösteren “SC Comtech Co SRL” isimli şirket tarafından, Türkiye’de faaliyet gösteren Petek Boru Sanayi AŞ.’ye banka aracılığı ile gönderilen toplam 64 bin 695 dolar ile ilgili mail yazışmalarının “hack”landığını açıkladı.

Polis, hesaplar “hack”landıktan sonra 64 bin 695 doların KKTC’de faaliyet gösteren Garanti Bankası ve Türkiye İş Bankası’na M. M’nin hesabına aktarıldığını belirtti. Polis, zanlının gözaltına alındığını, gönüllü ifadesinde zanlı C.B’nun kendisinden hesap istediğini ve bunun karşılığında kendisine yüzde 20 komisyon alacağı konusunda anlaştıklarını itiraf ettiğini açıkladı. M.M’nin ikametgâhında yapılan aramada bir kaç adet banka makbuzu bulunduğunu kaydeden polis, zanlı C.B ile sürekli o dönemde telefonla görüştükleri ve mesajlaştıklarını tespit ettiklerini açıkladı. Polis, zanlı C.B’nun evinde arama yapıldığını ancak kanunsuz bir şey bulmadıklarını, hesabına ise para aktarılmadığını söyledi. Polis, C.B’nun bilgisayar ve cep telefonunun incelenmek üzere alındığını ifade etti. Polis ayrıca zanlı A.M’nin de yurtdışından para transferleri yaptığını ve bu nedenle gözaltına aldıklarını açıkladı.

İddialar…

Yurtdışından dolandırılan kişilerin Garanti Bankası ve Türkiye İs Bankası’na mail atıp şikâyetçi olduklarını dile getiren polis, KKTC’de ise herhangi bir şirket veya direktörün şikayetçi olmadığını ifade etti. Zanlı C.B hakkındaki soruşturmanın devam ettiğini, bilgisayar ve cep telefonunun inceleneceğini kaydeden polis, yurt dışından şikâyetçilerin adaya gelmesinin beklendiğini söyledi. Zanlı C.B’nun 3 gün süre ile tutuklu kalmasını talep eden polis, zanlılar A.M ile M.M hakkındaki soruşturmanın tamamlandığını belirterek teminata bağlanmalarını talep etti. Zanlı C.B’nun avukatı Ramadan Sanıvar talep edilen tutukluluk süresine itiraz etti.

Sanıvar, zanlının ifadesinin yargıç kaidelerine uygun alınmadığını, ifadede yazılanların kendisine okunmadığını, tercüman olmadığı için baskıyla imzalatıldığını iddia etti. Hackerlik suçunun KKTC sınırları dışında gerçekleştiğine dair iddialar olduğunu kaydeden Sanıvar, “ KKTC’de internet üzerinden yapılan işlemlerin suç teşkil etmediğini, bilişim suçlarına ilişkin yasal düzenlemenin bulunmadığını ifade etti.

Teminat ertelendi

Yargıç Meltem Dündar, zanlı C.B’nun üç gün süre ile tutuklu kalmasına karar verirken, zanlı A.M ile M.M.’nin teminat duruşması esnasında M.M’nin baygınlık geçirmesi teminatı erteledi. Mahkemeye gelen ambulansla M.M hastaneye kaldırılırken mahkeme zanlı ile kızı A.M’nin bugün mahkemeye yeniden çıkarılmasına karar verdi.

Bu haber toplam 2254 defa okunmuştur