1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Siber, seçim sonuçlarını değerlendirdi.
Siber, seçim sonuçlarını  değerlendirdi.

Siber, seçim sonuçlarını değerlendirdi.

Başbakan Sibel Siber: “Halk, koalisyon önerdi”

A+A-


Başbakan Sibel Siber, seçim sonuçlarını BRT’ye değerlendirdi. Seçim sürecinin demokratik, kavgasız gürültüsüz geçtiğini belirten Siber, seçim sonuçlarının halkın verdiği bir karar olduğunu ve halkın partilere koalisyon önerdiğini hatırlattı, “dolayısıyla bizi bir koalisyon modeli bekliyor” dedi.
Başarılı koalisyon hükümeti örnekleri olduğunu kaydeden Siber, önemli olanın öznenin halk olması olduğunu vurguladı.
Siber, hükümetin özne olan halka ister koalisyon ister tek parti olsun önceliğin halka hizmet olması gerektiğini belirterek, özneyi halk olarak kabul eden hükümetin başarılı olacağına inandığını söyledi.
Halkın verdiği mesajın nasıl okunması gerektiği yönündeki soruyu da değerlendiren Siber şöyle konuştu:
“İki yönlü değerlendirmek lazım; bir siyasetçi açısından bir de halkın verdiği yanıt açısından. UBP ülkeye kurultay kavgalarından zarar vermiştir. Aylarca bu kavgaları izledik. Bu süreçte meclis çalışmadı. Ülke durdu. Özne ve temel bir siyasi parti oldu”
Yaşanan sürecin sadece halktan değil parti tabanından da onay görmediğini kaydeden Siber, parti içinde yaşanan süreçlerin halka yansıtılmasının yanlış olduğunu çünkü halkın hizmet beklediğini anlattı.
Siyaset ve siyasetçi için olayın iyi okunması gerektiğini kaydeden Siber, siyasi partiler ve halkoylaması yasalarında çağdaş düzenlemeler yapılarak bu gibi durumlara bir daha izin verilmemesi gerektiğini anlattı.
Büyük ülkelerde siyasetçinin sadece icraatıyla ve televizyonda gördüğüyle tanıdığını ancak ülkemizde durumun çok daha farklı olduğunu ve bu nedenle de daha dikkatli olunması gerektiğine işaret etti.
Seçmenin partilere “adaylarınızı dikkatli seçin” mesajı da verdiğini kaydeden Siber, çok mesajlı seçimin sonuçlarının iyi okunması gerektiğini belirtti.
Milletvekillerinin kürsü dokunulmazlığı hariç dokunulmazlıklarının kaldırılmasının gerekliliği üzerinde de duran Siber, “Ülkemizde dokunulmazlık zırhı gerektirecek bir durum olmaz” dedi.
Halkın verdiği bir mesajın da “milletvekili milleti temsil ediyorsa, çekineceği bir şey olmaması” gerektiği yönünde olduğunu aktaran Siber, bunu sağlamanın bir yolunun da dokunulmazlığın kaldırılması olduğunu belirtti.
Halkın kendilerini hükümet olarak onore ettiğini kendilerinin farklı bir şey yapmadıklarını sadece yapılması gerekeni yaptıklarını anlatan Siber şöyle dedi:
“Bizden önce yapılanlar yanlıştı. Halkın istediği model budur yaklaşımı sergiledik, iyi de bir geri dönüşüm aldık. Aldığımız desteği de hükümet modeline gösterilen destek olarak algıladım. Bunun da aslında siyaset kurumu tarafından iyi algılanması gerekiyor. Halk temiz ve adil bir icraat istiyor”
Petrol fiyatlarının otomatik olarak belirlendiğini ve son olarak Cuma günü akaryakıta zammın gündeme geldiğini aktaran Siber, “Bunu açıklamayabilirdik. Pazartesi gününe bırakabilirdik ama bu doğru olmazdı. Halkı doğru bilgilendirmek adına bunu saklamak yerine açıklamayı tercih ettik” dedi.
Meclise giren yeni yüzlere değinirken de Başbakan Siber, yeni yüzlerle birlikte parlamentonun ivme kazandığını söyledi.
“Halk bize yetki verdi, istediğimiz kararları veririz” yaklaşımının halktan tepki göreceğini anımsatan Siber, “Bugün güzel için bir şeye başlanmışsa yarın daha güzel olacak demektir” dedi.
İlkelerin çok önemli olduğunu ve kurulacak hükümette politikaların uyuşmasının önemine değinen Siber, temel ve hedef insan ve yaşam kalitesiyse bir takım karşılıklı tavizler verilerek koalisyon kurulacağını aktardı.
Ancak bazı verilemeyecek tavizler de bulunduğunu aktaran Siber, ortak hedef halkın beklentisiyse koalisyon kurulacağını anımsattı.

“İlkelerden taviz verilecekse…”
Siber, CTP-BG’nin ortak hedeflerde uzlaşma sağlanamazsa ve ilkelerden taviz verilecekse ille de iktidar olma gibi bir düşüncesi olmadığını düşündüğünü aktardı.
Ülke siyasetini yakından takip ettiklerini ve toplumun siyasetle iç içe olduğunu belirten Siber, eğitim için gittiği ABD’de politika konuşulmadığını gördüğünü ancak ülkemizde herkesin politikanın içinde olduğunu belirtti.
Siber, ülkede tam bir kurumsallık ve destek kadrolar bulunmadığını; politize kadrolar bulunduğunu; bunun da üzücü olduğunu ve çareler üretmek gerektiğini anlattı.
Alt kadrolardan müdürlük derecesine gelen kişilerin korunup kollanması gerektiğini kaydeden Siber, müşavirliğe karşı olan bir kişi olduğunu ancak politize olmuş kişiye güvende azalma olabileceğinin sorgulanabileceğini söyledi. YD

Bu haber toplam 1975 defa okunmuştur