1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Sendikalar sokağa indi
Sendikalar sokağa indi

Sendikalar sokağa indi

Sendikal Platform, Başbakanlık önünde“hükümetin çalışanlar ile sendikalara yönelik uygulamalarını” protesto etmek amacıyla eylem yaptı.

A+A-

Sendikal Platform, Başbakanlık önünde“hükümetin çalışanlar ile sendikalara yönelik uygulamalarını” protesto etmek amacıyla eylem yaptı.

 

Didem MENTEŞ
Feray YALÇUK

Sendikal Platform, Başbakanlık önünde“hükümetin çalışanlar ile sendikalara yönelik uygulamalarını” protesto etmek amacıyla eylem yaptı. KTÖS, KTOEÖS, KTAMS, Kamu-Sen ve Kamu-İş’in yansıra Dev-İş, Türk-Sen ve Hür-İş gibi federasyon ve konfederasyonlara bağlı birçok sendikanın destek verdiği eylemde bazı örgütler sendikalarının önünden, bazı örgütler ise Lefkoşa’da Kuğulu Park’ta saat 10:00’da toplanarak Başbakanlığa doğru yürüdü. Lefkoşa’daki iş yerlerinde ayrıca greve gidildi.
Sendikal Platform adına konuşan Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, Göç Yasası kapsamında Toplu İş Sözleşmesi haklarının da gasp edilmeye çalışıldığını belirterek, Toplu İş Sözleşmesinin anayasal bir hak olduğunu söyledi.
Arslan Bıçaklı'nın konuşmasının ardından hükümetin temsili kuklaları Başbakanlık önüne bırakılarak, yakıldı. Bu arada CAS çalışanlarından bir grup eylemci, Başbakanlık kapısını zorlamaya çalışarak, kısa süreli bir gerginlik yaşanmasına neden oldu.
Öte yandan BES’e örgütlü LTB çalışanları oradan Sayıştaylık Başkanlığı'na yürüdü. Eylemciler belediye ile ilgili Sayıştaylık raporunun hala açıklanmamış olmasını protesto ederek, Sayıştaylık binasına siyah çelenk bıraktı.

Bıçaklı: “Toplu İş Sözleşmesi Anayasal haktır”

Eylemede konuşan Aslan Bıçaklı, Toplu İş Sözleşmesine göz dikilemeyeceğini belirterek, memleketi yönetenlerin yasalara uymaması durumunda kendilerinin de uymayacağını belirterek 'bunu mu istersiniz' diye sordu. Özel sektörde çalışanların iş güvencelerinin, patronun iki dudağı arasında olduğunu vurgulayan Bıçaklı, özel sektörde örgütlenmenin önünün açılmasını istedi.
Bıçaklı, “bizim ülkemizde son 3-5 yıldan beri ülkeyi yönettiğini zanneden siyasilere hastalık bulaştı. Bu da muhalefette başka koltukta başka olmalarıdır. Göç Yasası’na karşı siz daha dün bizimleydiniz. Hani bu yasa ülkeyi maf edecekti hani gençlerin göç etmesine neden olacaktı? Özelleştirme Yasası ile ilgili siz bizimle beraber miting yapmadınız mı? Siz Özelleştirme Yasasının, Anayasa’nın kaldırılması için başvurmadınız mı?  Özerkleştirme Yasa Tasarısını muhalefetteyken Meclise sunmadınız mı? UBP ret etti. Şimdi neden geçmiyor bu yasa” diye sordu.

 

“Asgari ücretle çalışanlar sefalet içinde”

Maliyenin bütçesinin yeterli olmadığı söylemlerinin de inandırıcı bulunmadığını ifade eden Bıçaklı, “Vergi muafları için paranız var da işçiye memura mı yok? Siyasi partilerinize 6,5 milyon devlet kasasından yardım alırsınız ama çalışanlara gelince para yok mu? Daha dün sizin müdür atayıp da ertesi gün görevden aldığınız 150 tane müşavir yaratılan ülkede para yoktur bir mazerettir” dedi. Sorunlara mazerete değil çözüm üretilmesi gerektiğini savunan Arslan Bıçaklı, protokol imzalarına uyulmadığını ileri sürdü. 28 belediyede yatırımların yapılmadığını, bazı belediyelerde maaşların ödenmediğini söyleyen Bıçaklı, CAS çalışanlarının 3 aydır çadırda kaldığını hatırlattı.
Asgari ücretle çalışan insanların sefalet içinde çalıştıklarını aktaran Arslan Bıçaklı, özel sektörde çalışanların güvencesiz çalıştığını dile getirdi.

Kısa süreli gerginlik

Arslan Bıçaklı, sendikal platformun yeni eylem programını belirleyeceğini belirterek, hükümetin bu eylemlerden gerekli mesajı almasını dile getirdi.
Bu arada eylem sonrasında CAS çalışanları Başbakanlık kapısını zorlamaya çalışırken, polis ile kısa süreli gerginlik yaşandı, Hava-Sen Başkanı Buran Atakan, CAS çalışanlarını oradan uzaklaştırdı. Eylemciler daha sonra alkışlarla ve sloganlarla Başbakanlıktan ayrıldı.

 

BES Sayıştaylığa siyah çelenk bıraktı

BES Genel Sekreteri Mustafa Yalınkaya, bazı belediyelerde çalışanların günlerdir maaş alamadığını belirterek, belediyeleri idare edenlerin Sayıştaylık tarafından denetlenmemesini eleştirdi. Yapılan denetlenmelerin raporlarının ise açıklanmadığını aktaran Yalınkaya, “birilerini koruyorlar. Maaş ödeme güçlüğü çekiyorlar, sosyal güvencesiz çalıştırıyorlar çünkü belediyeyi hortumladılar. Lütfen raporlar açıklansın ve belediyeler denetlensin. Başkanlar belediyeleri babalarının çiftliği gibi kullanıyorlar. Bu rapor açıklanmak zorundadır. Osman Korahan tarafından korunuyorlar” dedi.
Eyleme destek veren LTB Başkanı Mehmet Harmancı da raporların biran önce açıklanmasını sitedi. Harmnacı, “beyaz bir sayfa açabilmek için belediyelerin hakkının ve hukukun yeniden uygulanabilmesi için suçluların bir an önce yargı önünde ceza çekebilmeleri için bu raporların açıklanması gerekiyor. Açıklamayanlar en az onlar kadar suçludurlar” dedi.

Bu haber toplam 1326 defa okunmuştur