1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Şehitlik' ile ilgili açıklama
Şehitlik ile ilgili açıklama

'Şehitlik' ile ilgili açıklama

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Kıbrıslı Türk Üyesi Gülden Plümer Küçük, Muratağa, Atlılar ve Sandallar Şehitliği’nin kimlik tespiti için açılacak olmasıyla ilgili açıklama yaptı.

A+A-

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Kıbrıslı Türk Üyesi Gülden Plümer Küçük, Muratağa, Atlılar ve Sandallar Şehitliği’nin kimlik tespiti için açılacak olmasıyla ilgili açıklama yaptı.

Küçük’ün açıklamasının tam metni şöyle:

14 Ağustos 1974 tarihinde Muratağa, Atlılar ve Sandallar köylerinden aralarında 0-1 yaş arası 3 bebeğin de olduğu, toplam 54 çocuk, 55 kadın ve 17 erkek olmak üzere toplam 126 kişi öldürülerek iki ayrı bölgeye gömülmüştür. Fark edildikten sonra Muratağa ve Sandallar köyünden kayıp edilen kişiler 16 gün sonra BM gözetiminde açılarak çıkarılmıştır. Atlılar çukuru ise 3 ay sonra BM gözetimi olmaksızın açılmış ve her iki yerde de kalıntılar karışık ve tanınmaz olduklarından ve yine o dönemdeki bilimsel imkansızlıklar nedeniyle kimliklendirilemeyerek hatta sayı bile net olarak belirlenemeyerek ve kişiler ayrıştırılamayarak iki ayrı gömü yerine toplu olarak gömülmüşlerdir. 

Günümüzde bilimin olanaklarından faydalanarak DNA ile kimliklendirilme olanağına kavuşacak olan aileler kayıplarına ayrı ve insan haklarına uygun birer kabir vereceklerdir.  Her ne kadar da toplu halde  gömüldükleri bilinse de bu kişilerin bilimsel yollarla kimliklendirilerek kayıp olmaktan çıkarılması her birinin kabrinin olması hem kayıpların hem ailelerin  hakkıdır ve ailelerin de talebi budur. KŞK insan haklarına saygılı ve tüm kayıpların bulunması için çalışan bir komitedir.  Bu bağlamda bu köyleri kapsayan konularda bildiri yapılırken ailelerin yıpranmaması ve duygularının incitilmemesi için gerçek olmayan veya bilinmeyen haberlerin kullanılmaması son derece önemlidir.

1981-1995 yılları arasında Kayıp Şahıslar Komitesi üyeleri ve otoritelerin onayı ile 14 yıl boyunca sürdürülen müzakerelerden sonra oy birliği ile kabul edilen ve yayınlanan resmi kayıplar listesinde yer alan 126 kayıbın kazısına Kayıp Şahıslar Komitesi’nde yapılan kazı programlanması çerçevesinde başlanmasına karar verilmiştir.  Bu planlama yapılırken Muratağa, Atlılar ve Sandallar kayıp ailelerini temsil eden dernekleri ve aileler ile temasa geçilmiş, süreç anlatılarak işbirliğine gidilmiştir.  Bu kazı planlandığında, ilk gömü yerlerinde KŞK iki toplumlu kazı ekipleri kazı yapmış ve 4 kişiye ait kalıntılara ulaşmışlardır. Bu bir kere daha bize bilimsel ve profesyonel çalışmanın önemini göstermiştir.

Kayıpların gömü yerleri ile ilgili hem Kuzey hem de Güneyde gömü yeri bilen herkese burdan bilgileri paylaşmaları için çağrı yapar göz şahitlerinin gizlilik ilkesine sadık kalarak bilgilerinin alınacağını vurgularım. 

KŞK iki toplumlu kazı ekipleri her gün 9 bölgede Güney ve Kuzey olmak üzere kazı yapmaktadır. Dün itibarı ile Lefkoşa hapishanenin arkasındaki askeri bölgede askeri otoritelerin işbirliği ile devam eden kazılarımızda insan kalıntılarına ulaşılmıştır. Buradan 20 civarı kayba ait kalıntı beklenmektedir.

Bu haber toplam 1700 defa okunmuştur