1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Seçim ve Halkoylaması'nda görüşler ortaya konuldu
Seçim ve Halkoylamasında görüşler ortaya konuldu

'Seçim ve Halkoylaması'nda görüşler ortaya konuldu

“Seçim ve Halkoylaması Yasa Önerisi”nin genel görüşmesine devam edildi

A+A-

 

Cumhuriyet Meclisi, “Anayasa, Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite” bugün yaptığı toplantıda “Seçim ve Halkoylaması Yasa Önerisi”nin genel görüşmesine devam etti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre CTP Milletvekili Doğuş Derya başkanlığında saat 10.00’da başlayan toplantıya Başkan Vekili DP UG Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, UBP Milletvekilleri Nazım Çavuşoğlu ve Hamza Ersan Saner ile CTP Milletvekili Özkan Yorgancıoğlu yanında, komite üyesi olmayan DP UG Genel Başkanı Serdar Denktaş ve Menteş Gündüz de katılarak görüşlerini ortaya koydu.

Komite üyelerinden CTP Milletvekili Tufan Erhürman’ın ise toplantıya mazeretli olduğu için katılmadığı belirtildi.

YASA ÖNERİSİNDEKİ TEMEL DEĞİŞİKLİKLER

Seçim ve Halkoylaması Yasa Önerisi’yle ilçe milletvekilliği esası güçlendirilerek korunurken bir ilçede milletvekilliği için aday olan kişinin yalnızca o ilçenin seçmenlerinden değil, ülkedeki tüm seçmenlerden oy almasını sağlayan bir yöntem öngörülüyor.

Önerinin kabul edilmesi halinde, ilçe milletvekilleri daimi ikametgahı en az iki yıldan beri milletvekili adayı oldukları ilçede bulunan adaylar arasından, ülkedeki seçmenlerin tümünün oylarıyla seçilecek.

Şu andaki sistemde seçilebilmeleri son derece güç olan bağımsız adayların seçilebilmesini nispeten olanaklı kılmayı da öngören yasa önerisine göre, karma oy kullanan seçmenler diledikleri sayıda adaya oy vermekte serbest olacak.

Öneriyle getirilen son önemli değişiklik ise, seçim yasaklarının yürürlükte olduğu dönemde yalnızca atama yapılmasının değil, atamaya temel teşkil edecek her türlü sınavın yapılmasının da yasak kapsamına alınması olarak belirtiliyor.

(tak)

Bu haber toplam 1332 defa okunmuştur