1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Saray’dan AP kararına tepki
Saray’dan AP kararına tepki

Saray’dan AP kararına tepki

Cumhurbaşkanlığı, Avrupa Parlamentosu’nun kayıp şahıslarla ilgili aldığı Türkiye’yi kınama kararına dair açıklama yaptı

A+A-

 

Cumhurbaşkanlığı, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) kayıp şahıslarla ilgili aldığı Türkiye’yi kınama kararına dair açıklama yaptı. Açıklamada, “AP kararında, çoğu kadın, yaşlı ve çocuklardan oluşan 126 Kıbrıslı sivil Türk’ün Rumlar tarafından katledildiği Muratağa, Atlılar ve Sandallar ve tamamı sivil olan Terazi-Tatlısu-Taşkent katliamlarına hiç değinilmemesi, kararın yanlı ve yanıltıcı olduğunun göstergesidir” denildi.

“Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nun 12 Şubat 2015 tarihli oturumunda aldığı kararda ve bazı basın yayın kuruluşlarında çıkan haberlerde, Kıbrıs’taki kayıp şahıslar ve Türkiye Cumhuriyeti ile ilintili; kamuoyunu yanıltıcı, eksik temelli, yönlendirilmiş ve taraflı bilgiler, KKTC Cumhurbaşkanlığı olarak konuyla ilgili gerçek bilgileri paylaşmamızı gerekli kılmıştır” denilen açıklamada, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin (KŞK), iki toplumlu ve Birleşmiş Milletler tarafından atanan bir üçüncü üyenin görev yaptığı otonom bir komite olarak faaliyetlerini, KKTC’deki ilgili otoritelerle sürekli yakın temas halinde yürütmekte olduğu vurgulanarak, Komite’nin Ada’daki Türk yetkililer ile ilişkilerinin son derece uyumlu ve işbirliği içinde devam etmekte olduğu, bu gerçeğin bizzat KŞK tarafından yapılan açıklamalarda açıkça belirtilmekte olduğu ifade edildi.

KŞK listesinde bulunan askeri bölgelerdeki 61 kazı yerinden KŞK tarafından bu güne dek talep edilen 26 yerin tamamına kazı müsaadesi verildiği, bu kapsamda şu ana kadar kazı yapılan toplam 26 bölgede 87 Kıbrıslı Rum kaybın kalıntılarına ulaşıldığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“Bilindiği üzere, 1963-74 döneminde Kıbrıs’ta katledilen Türklerden halen kayıp olan 493 kardeşimizin tamamı sivildir. Buna mukabil Rum kayıpların büyük bir bölümü savaşta hayatını kaybeden askerlerdir. İnsan haklarına en üst seviyede saygılı olması gerektiğine inanılan Avrupa Parlamentosu’nda tek taraflı bilgi toplayarak ve tek yanlı bir bakış açısıyla üretilen AP kararında, çoğu kadın, yaşlı ve çocuklardan oluşan 126 Kıbrıslı sivil Türk’ün Rumlar tarafından katledildiği Muratağa, Atlılar ve Sandallar ve tamamı sivil olan Terazi-Tatlısu-Taşkent katliamlarına hiç değinilmemesi, kararın yanlı ve yanıltıcı olduğunun göstergesidir.

“TÜRK ASKERİ MAKAMLARINI SUÇLAMAK YANLIŞ, HAKSIZ VE İNSAN HAKLARINA AYKIRI BİR DAVRANIŞTIR”

Bilindiği gibi Paşaköy kalıntıları, sivil bölgede yapılan kazılarda çıkarılmıştır. Bu bölgedeki kalıntıların taşınmış olması hususu, halen adli makamlarımızca incelenmektedir. Bu araştırmalar sonuçlanmadan konu ile ilgili Ada’daki Türk askeri makamlarını suçlamak yanlış, haksız ve insan haklarına aykırı bir davranıştır.

KŞK tarafından yapılan açıklamalarda, çalışmaların yavaşlamasının sebepleri olarak; büyük gömü yerlerinin açılmış olması, değişen yeryüzü şekilleri ve yapılaşma, birincil göz şahitlerinin artık hayatta olmaması gibi nedenler gösterilmektedir.

Bu istikamette, KŞK çalışmalarının arzu edilen seviye ve başarı oranına ulaşması için yapılması gereken tek şey, komitenin çalışmalarına, KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti’nin yaptığı gibi maddi ve manevi olarak süratle ve sürekli destek sağlamak olmalıdır.”

(tak)

Bu haber toplam 1385 defa okunmuştur